Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Najčastejšie chyby, ktoré robíme pri detoxe

Autor článku: redakcia Zerex.sk 02.02.2017 00:00 detox

Čoraz častejšie sa opakujúci pojem detoxikácia v našom okolí. Pripomeňme si, že tento pojem predstavuje očistu tela zvnútra zabezpečením odstraňovania voľných škodlivých látok z organizmu. Najmä preto, že sa tento spôsob dobre udomácnil medzi nami, väčšina z nás si myslí, že tú správnu detoxikáciu zvládneme bez problémov vždy a stále. Pravda je však taká, že nie vždy sa to darí práve tak, ako by sme si želali. Správny detox organizmu musí byť praktizovaný podľa istých pravidiel. Inak nedosiahneme dobré a želané výsledky a takáto očista je takpovediac "nanič". Aj preto sa oplatí vedieť, akých najčastejších chýb sa môžeme ľahko dopustiť, ak niečo podceníme.

Aký detox?

Môžeme si dopriať napríklad celkovú detoxikáciu, čo znamená, že v rámci tejto očisty si očistíme celé telo zvnútra. Alebo si zvolíme cielenú detoxikáciu (táto očista sa bude týkať iba konkrétnej časti tela respektíve systému alebo orgánu). Výhodou akejkoľvek detoxikácie je, že je možné si ju dopriať takmer vždy, v každom veku a u každého pohlavia a bez rizika nežiaducich účinkov. V zásade platí, že pri detoxe ešte raz dochádza k uvoľneniu voľných škodlivých látok z tela, tiež k vyslobodeniu sa od hlienov, či rôznych nahromadených škodlivých látok v organizme. Na to, aby všetko fungovalo pri detoxikácii ako má, musíme dbať na optimálny pitný režim v rámci ktorého dochádza práve k spomínanému vylučovanie "zlých" látok von z tela. A samozrejme, musíme sa vyvarovať istých chýb, ktoré celkový efekt očisty môžu znížiť. Na aké časté chyby musíme dávať pozor pri svojej detoxikácii podľa popredného svetového odborníka "Eatthis, notthat!" (v preklade "Jedzte to, to nie!", zdroj: www.eatthis.com).

1. Predávkovanie sa "bio" potravinami

Myslíme si, že ak jeme čo najviac super "bio" zelených potravín, je to jedno, koľko a v akom množstve ich zjeme. Ale nie je to celkom pravda. V dnešnej dobe sú takýmito potravinami napríklad najčastejšie využívaná zelená káva, zelený jačmeň, či chlorella. Samozrejme je dobré tieto potraviny a látky užívať aj pri detoxe, to áno, ale je potrebné dbať na ich presné dávkovanie počas dňa (tak, ako udáva výrobca v príbalovom letáku daného produktu). Nič nepreháňať, pretože telo môže zahájiť práve opačnú reakciu, ako chceme dosiahnuť. V tomto smere je lepšie vsadiť na "predávkovanie" sa domácim "bio" ovocím a zeleninou, ktoré sú pestované bez hnojív a pesticídov, čiže čisto "bio" dopestované dary zo svojej záhradky.

2. Silné a dlhé hladovky

Niektoré očistné kúry odporúčajú zjesť čo najmenej jedla (výnimkou nie je aj niekoľkodňové postenie sa). Ale mysleli ste na to, čo s vami urobí takéto hladovanie neskôr, pokiaľ ste boli zvyknutí na hojné porcie jedla? Pri správnom detoxe je dôležitý správny výber jedál, predovšetkým takých, ktoré neprekysľujú organizmus. Zabudnúť treba na vyprážané jedlá, biele pečivo z bielej múky a tučné jedlá. Prestať treba fajčiť, piť alkohol a samotné jedlá soliť menej. O tomto je detox, tieto škodlivé látky a zvyky obmedziť na minimum, respektíve úplne. Vhodné je prijať do tela viac zeleniny (najmä kapusty, cesnaku), začať piť viac vody alebo zeleného čaju (dobre poslúži pri očiste aj jedenie citrusov a rovnako aj červenej repy).

3. Pitie štiav miesto jedla

Častým unáhleným "ťahom" v rámci našej detoxikácie je, že začneme miesto klasického jedla piť ovocné alebo zeleninové šťavy (známe dnes ako smoothies drinky). Žijeme v domnienke, že práve pitie šťavy ráno, na obed a večer bude dostatočné na to, aby sme telo očistili a prinavrátili mu stratené zdravie. Nie je to však najšťastnejšie riešenie. Môžeme si takto privodiť po pár dňoch pocity vyčerpania, únavy, slabosti, tiež dehydratácie a výnimkou nie je ani spomalený metabolizmus. Navyše pri aktívnom cvičení telo bude hľadať potrebné látky na svoje fungovanie a ak ich nenájde v žalúdku, energiu bude hľadať v svaloch, ktoré bude premieňať na energiu (odbúravanie svalstva bude tiež príznakom).

4. Chceme to bez cvičenia

Myslíme si, že ak vsadíme na čarovné potraviny alebo nápoje, telo už viac nebude potrebovať a celkom sa očistí. Možno to u niekoho funguje, no zaručene nie úplne. Zvýšeným pohybom a tým aj častejším potením, sa telo očistí ešte lepšie a dokonalejšie. Takže pri detoxikácii organizmu pamätajte aj na dostatočný pohyb a cvičenie. Ak nemáte dobrú kondičku, stačí sa spotiť tak, ako vám to vyhovuje (vhodne poslúži aj sauna alebo rýchlejšia prechádzka). Pozor treba dávať aj na prehnané regeneračné cvičenia alebo náročné cvičenia vo fitnes centre (myslite na to, že telo bude vyčerpané viac ako dosť už len z úpravy stravy, pitného režimu a ak mu naložíte na začiatok viac ako znesie aj pri cvičení, či pohybe, môžete si tak privodiť nemalé aj zdravotné ťažkosti).

5. Chceme všetko hneď

V neposlednom rade pri detoxe chceme všetky výsledky a ciele dosiahnuť naraz a bez čakania. Ono to však takto v praxi nefunguje. Tie najlepšie výsledky vyžadujú množstvo času, úsilia, dodržiavania pravidiel, odriekania, zaťatých zubov, driny, potu, energie, čiže veľa času a niekoľko dní (mesiacov). V tomto smere môžu byť pre nás dobrými pomocníkmi aj pre rýchlejší efekt pri detoxe práve niektoré druhy prírodných doplnkov stravy v tabletkách. Nájdite si práve to, čo vaše telo pri detoxe potrebuje. Pozor však na to, aby ste sa zverili iba do rúk overenej kvality a účinnosti, ktorými sú napríklad aj naše produkty. Mohlo by vás zaujímať tiež: Ľahký a účinný detox tela alebo Čistenie čriev podomácky.



detox detoxikácia
Magazín arrow
Magazín arrow