Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Čistenie čriev podomácky. Ako na to?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 22.11.2016 00:00 čistenie čriev

Aj časté prejavy ako bolesť hlavy, zlé trávenie, nadúvanie, plynatosť, častá zápcha, zvyšovanie telesnej hmotnosti, vyčerpanosť alebo ďalšie chronické choroby, môžu signalizovať problémy s črevami. Predovšetkým hrubé črevo má rozhodujúce postavenie v celom tráviacom aparáte. Spomínané ťažkosti môžu byť zapríčinené aj v dôsledku zle strávených potravín, pretože veľké množstvo z dnešných zjedených potravín obsahuje vysoké percento chemických látok, prísad, konzervantov, ktoré podporujú vznik škodlivín v organizme. Účinnou metódou, ako eliminovať tieto stavy je prečistiť svoje črevá (najmä hrubé črevo), aby sme sa účinne zbavili všetkých škodlivých látok v tele. Ako najlepšie a najúčinnejšie na to? Prinášame tipy, ako to zvládnuť aj doma pomocou dostupných potravín ...

1. Voda je základ

Očiste svojich čriev najlepšie pomôžeme, ak budeme piť väčšie množstvo vody. Voda je základnou a najlepšou surovinou na očistu čriev. Podmienkou je vypiť minimálne 10 klasických pohárov čistej vody počas dňa. Cieľom je prijať dostatočné množstvo tekutín do tela na odstránenie voľných škodlivých látok prijatých stravoua. Práve čistá voda je prirodzenou surovinou, ktorá je najlepšou na očistu čriev. Vhodné sú aj čerstvé šťavy zo zeleniny a ovocia (v tomto období je dostatok rôznej čerstvej zeleniny a ovocia, takže žiadny problém s ich prípravou by nemal byť).

2. Citrónová šťava s medom a soľou

Prečo práve šťava z citróna rovnako pomáha vyčisteniu čriev? Je to veľmi jednoduché. Citrón pôsobí v našom tele antioxidačne. Netreba zvlášť predstavovať účinky antioxidantov. Pamätať si treba, že sú to zdraviu prospešné látky, ktoré naše telo chránia pred prebytkom škodlivých látok. Upravujú hladinu zdravých látok a tých škodlivých v tele, respektíve zabezpečujú ich rovnovážny stav. Navyše citrón ako dobre vieme, má veľa vitamínu C, ktorý pozitívne vplýva na celý systém trávenia. Aj z toho dôvodu je citrónová šťava vyhovujúcim prostriedkom na prečistenie celého tráviaceho systému. Ako na prípravu? Bude potrebné zmiešať šťavu z minimálne jendého citróna, lyžičku medu s malým množstvom morskej soli v pohári s vlažnou vodou. Najlepšie bude tento pripravený "nápoj" vypiť na začiatku nového dňa "nalačno". Toto naštartuje črevá, celé telo a dodá navyše aj novú energiu na celý nastávajúci deň.

3. Viac vlákniny v potravinách ...

Okrem vody, citrónovej šťavy s medom a soľou, je dôležité pri očiste svojich čriev vsadiť aj na viac vlákniny prijatej v potravinách. Netreba zvlášť pripomínať, že práve viac vlákniny lepšie a účinnejšie čistí črevá od nadbytočných škodlivých látok. Vláknina je tou látkou, ktorá zabezpečuje pravidelnú a mäkkú stolicu, zároveň aj lepšiu aktivitu a pohyb v samotných črevách. Ktoré potraviny odporúčame ako najlepšie s najväčšími dávkami prírodnej vlákniny? Z čerstvej zeleniny vsaďte najmä na všetku zelenú zeleninu. Výborná je brokolica, kapusta, špenát, hrášok, artičoky a podobne. Z ovocia uprednostnite vo svojej strave najmä jablká, maliny, broskyne, či hrušky. Pomáhajú aj celozrnné produkty a ovsené vločky.

4. Čerstvá jablková šťava ...

Práve šťava z čerstvých jabĺk je z domácich prostriedkov jedným z najlepších na vyčistenie čriev (najmä však hrubého čreva). Pravidelné popíjanie čerstvej jablkovej šťavy ničí škodlivé látky z prijatej potravy, zlepšuje stolicu a podporuje zdravé trávenie a zdravie pečene. Naším odporúčaním je vypiť pohár čerstvej jablkovej šťavy v úvode nového dňa. Približne po polhodinke je potrebné vypiť pohár čistej vody. Počas nasledujúcich dní je potrebné opakovať tento postup viackrát v priebehu dňa.

5. Ďumbier ako silný pomocník ...

Aj ďumbier (zázvor) je veľmi prospešný pri celkovej očiste čriev. Možno budete prekvapení, ako dokáže pomôcť táto potravina v tomto smere. Veď ho poznáme ako výborného pomocníka v rámci prevencie pred prechladnutím a chrípkou. No pravda je taká, že ďumbier tiež eliminuje plynatosť čriev, podporuje aktivitu hrubého čreva, podporuje jeho vyprázdňovanie a samotný obsah čreva bez toxických látok. Takto je podporované celé trávenie a vylučovanie takzvaných tráviacich štiav. Výborným tipom na vyčistenie čriev je zmiešať jednu čajovú lyžičku šťavy z ďumbiera so štvrťkou šálky citrónovej šťavy a dvoch šálok horúcej vody. Pre lepší pocit si celý nápoj je možné ochutiť lyžičkou medu alebo trstinového cukru. Najlepšie bude si tento nápoj rozdeliť na viac častí a popíjať počas dňa.

6. Rastlinka Aloe vera ...

Ako posledné skúste na očistu čriev aj rastlinku Aloe vera. Jej účinky v rámci detoxikácie sú známe už dlhé roky. Preto by bolo na "veľkú" škodu ju nevyužiť aj v rámci domácej očisty čriev. Aloe vera spĺňa prvky účinného preháňadla a preto hrubé črevo pri jej užití bude dokonale prečistené. Aloe vera podporuje zdravie hrubého čreva a okrem toho pomáha znižovať vplyvy viacerých zdravotných ťažkostí, napríklad pri žalúdočných problémoch, zápche, infekcii, ... . Aloe vera je možné konzumovať ako čerstvú bylinku alebo v podobe aloe vera gélu. Ak ju máte v takejto podobe, je dobré do gélu z aloe pridať šťavu z citróna a následne to rozmixovať ponorným mixérom. Takto pripravenú šťavu dajte na približne tri hodinky do chladničky. Následne môžete popíjať viackrát počas dňa (v intervale aspoň jedného týždňa). Zvládnete vyčistenie svojich čriev aj podomácky vyrobenými prostriedkami? Možností je veľa. Niektoré tipy sme vám predostreli, mnohé ešte existujú. Poznáte niektoré iné možnosti na prečistenie čriev? Ak áno, pridajte ich do diskusie pod článkom.



detoxikácia trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow