Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ste vegán? Pozor na vašu potenciu a plodnosť

13.09.2018 00:00 vegánstvo vs. potencia plodnosť

Vegánstvo nie je len o prijímaní stravy čisto rastlinného pôvodu. Ide o štýl života, ktorý sa snaží vylúčiť krutosť na zvieratách, či ich vykorisťovanie. Zahŕňa to jedenie ich mäsa, produktov, výrobu oblečenia a obuvi z častí ich tiel, využívanie ako komodity, poľovnícke trofeje, či dokonca prácu a súťaže. Ako však vplýva vegánstvo na potenciu a plodnosť?

Často sú vegáni vedení zo strany lekárov k tomu, aby si dopĺňali potrebné vitamíny a minerály formou doplnkov výživy. Je totiž obtiažne získať potrebné množstvá niektorých z nich, a to najmä preto, aké množstvo potravín by bolo potrebné zjesť. Sú medzi nimi aj také, ktoré úzko súvisia práve s plodnosťou.

L-arginín

Význam tejto semi-esenciálnej bielkoviny je z hľadiska plodnosti najmä vďaka svojmu vplyvu na tvorbu spermií a tvorbe oxidu dusnatého. Ten rozširuje a uvoľňuje tepny a cievy a zlepšuje tok krvi, aj v pohlavnom ústrojenstve. Významný je aj z hľadiska jeho pomoci obličkám s odstraňovaním odpadu. Existujú dôkazy o tom, že zvýšený príjem arginínu môže byť užitočný pri liečbe erektilnej dysfunkcie.

Potravinovými zdrojmi vhodnými pre vegánov sú ovsená kaša, slnečnicové a sezamové semienka, čokoláda, arašidy, spirulina, cícer, šošovica, quinoa, seitan.

Vitamín B12

Tento dôležitý vitamín sa podieľa na vývoji červených krviniek, udržiavaní normálnych funkcií mozgu, zabraňuje poškodeniu nervov, chráni srdce, podporuje celkovú energetickú úroveň a imunitný systém. Jeho dlhodobý deficit môže spôsobiť anémiu, neurologické problémy a problémy s plodnosťou. Nedostatok môže byť prejavený únavou, srdcovo-cievnymi ťažkosťami, slabosťou. 

Výskum ukazuje, že nedostatok vitamínu B12 sa vyskytuje vo veľkej miere práve u ľudí konzumujúcich výhradne rastlinnú stravu. B12 sa totiž získava predovšetkým z potravín ako mäso, vajcia. 

Štúdia “Vitamín B12 a kvality spermií” demonštruje pozitívne účinky vitamínu B12 na kvalitu spermií, a to zvýšením počtu spermií a zvýšením pohyblivosti spermií. 

Dôležitý je aj pre ženy-vegánky. Podľa štúdie “Nedostatok vitamínu B12, neplodnosť a rekurentná strata plodu” výrazné zníženie príjmu B12 môže viesť k strate plodu, keď sa prvýkrát vyvinie nedostatok vitamínu B12. Viac dlhší nedostatok vedie k neplodnosti spôsobením zmien ovulácie alebo vývoja vajíčka.

Mnohé spracované potraviny určené pre vegánov, sú obohatené vitamínom B12. Patria medzi ne napr. raňajkové cereálie, chlieb a náhrady mäsa. 

Zinok

Tento minerál prispieva k plodnosti, správnej reprodukčnej funkcii a k udržaniu normálnej hladiny mužského pohlavného hormónu v krvi. Je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému, pomáha pri hojení rán.

Pre vegánov je tak trochu problém zásobiť sa dostatkom zinku. Hoci sú známe jeho rastlinné zdroje ako strukoviny, orechy, kvasnice, zinok v rastlinných potravinách je niekedy viazaný na fytáty. Fytáty sú prirodzenou zložkou niektorých rastlín. Znižujú schopnosť organizmu absorbovať niektoré živiny z potravy, vrátane zinku. 

Nedostatok zinku môže viesť k narušeniu imunity, pomalému hojeniu rán, vypadávaniu vlasov, strate chuti do jedla.

Ako podporiť plodnosť a doplniť všetko potrebné?

Riešením na doplnenie chýbajúcich vitamínov a minerálov môže byť doplnok výživy na čisto prírodnej báze na podporu správnej funkcie reprodukčného ústrojenstva a plodnosti Zerex Ultragold. Svojím zložením dokáže plnohodnotne podporiť snahu o splodenie potomka: 

  • Kotvičník zemný (Tribulus terrestris) - účinné afrodiziakum, podporuje sexuálnu túžbu, celkovú fyzickú aj duševnú výkonnosť, vplýva na zachovanie optimálnej hladiny mužského pohlavného hormónu
  • Maca peruánska (Lepidium meyenii) -  rastlinka vhodná na pomoc pri mnohých ťažkostiach, vrátane podpory plodnosti. Maca mala v klinickej štúdií za následok zvýšenie objemu spermií, počet spermií na ejakulum, pohyblivý počet spermií a motilitu (pohyblivosť) spermií.
  • Schizandra čínska (Schisandra chinensis)
  • Zinok
  • Vitamín B2 (riboflavín)
  • Vitamín B6 (pyridoxínhydrochlorid)
  • Meď 
  • Vitamín B12 (kyanokobalamín)



plodnosť neplodnosť vegánstvo
Magazín arrow
Magazín arrow