Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Dbajte na regeneráciu po športovom výkone

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.02.2018 00:00 regenerácia po športovom výkone

Nech už sa venujete akémukoľvek športu, čas tréningu je rovnako dôležitý ako čas po ňom. Sledovali ste niekedy Tour de France, kde športovci jazdia denne stovky kilometrov? Ako u nich prebieha regenerácia po športovom výkone, keď aj na ďalší deň musia podať stopercentný výkon?   Kľúč k obnove energie vrcholových športovcov prebieha doplnením potrebných živín. Ak chcete z každého tréningu vyťažiť čo najviac, venujte dôležitosť tomu, čo môžete pre seba urobiť po cvičení. Vaše telo sa hneď po záťaži začne zotavovať, a preto potrebuje vašu pomoc. Čo všetko mu môžete dopriať?

Strečing po cvičení

Táto časť by mala byť samozrejmosťou a nesmie sa vynechať. Význam strečingu sa často podhodnocuje, ale verte, že je to plnohodnotná pomoc v raste svalovej hmoty. Strečing je spôsob, ako zmiernite svalové napätie, predídete bolesti, získate potrebnú svalovú pružnosť a natiahnete sa po tréningu. Venujte mu aspoň 10 - 15 minúť na záver.

Doplňte tekutiny

Keďže počas športového výkonu strácame množstvo tekutín, mali by sme ich priebežne dopĺňať, a to aj počas cvičenia a aj po ňom. Voda podporuje všetky metabolické funkcie a prenos živín, zlepšuje každú telesnú funkciu. Keď počas výkonu nedopĺňame vodu, môžeme spôsobiť poškodenie svalstva a predlžujeme tak čas, ktorý telo potrebuje na zotavenie.

Jedlo

Počas tréningu sa svalové proteíny rozkladajú a znižujú sa zásoby uhľohydrátov. Telo potrebuje pre optimálnu regeneráciu správne druhy jedla v správnych množstvách. Umožní mu to zotavenie svalstva, čo vedie k zlepšeniu budúceho výkonu. Bezprostredne po cvičení zvoľte proteíny a potraviny bohaté na draslík, ktorý je kľúčovým minerálom pre svalovú energiu v spolupráci so sodíkom a vápnikom. Konzumácia proteínov pomáha športovcom zotaviť sa po cvičení a napraviť poškodenia svalových vlákien. Významným zdrojom draslíka je napríklad banán alebo zemiaky. Nevynechajte ani koreniny ako kurkuma a zázvor.

Doprajte si spánok

A doprajte si ho dostatok, a to aspoň sedem hodín. Ak spíte menej, negatívne tým ovplyvňujete aj svoj tréning. Telo sa totiž vysporiadava s nedostatkom energie. Pokúste sa ovplyvniť čas venovaný odpočinku a nájdite spôsob, ako si dlhšie pospať.

Masáž

Masáž sa už tisíce rokov využíva pri liečbe chorôb a úrazov. Zlepšuje cirkuláciu a umožní vám naozaj relaxovať. Okrem toho, že sa po nej cítite lepšie, zrýchľuje svalovú regeneráciu a poskytuje úľavu. Športová masáž je navrhnutá tak, aby pripravila športovca na výkon, pomáha zvýšiť jeho výkonnosť, zabrániť zraneniam a urýchliť svalovú regeneráciu.

Sprcha so striedaním teplôt

Využíva sa na rýchlejšie zotavenie, znižuje bolesť svalov a zabraňuje zraneniam. Kontrastná vodoliečba (striedanie teplôt teplá - studená) má za následok, že krvné cievy sa rozširujú a zužujú, čím umožňujú vyplavovať toxíny a podporí sa svalové uvoľnenie. Studená voda znižuje metabolickú aktivitu a spomalí fyziologické procesy, zahrievanie spôsobí zrýchlenie obehu krvi a následne urýchli proces hojenia.

Muzikoterapia

Aj keď sa jedná o alternatívny druh regenerácie, hudba ovplyvňuje dýchanie, srdcový rytmus, krvný tlak a je využívaná aj na zmiernenie bolesti. Terapeutický význam hudby má historické korene vo všetkých kútoch sveta. Zamerajte svoje úsilie na to, aby ste našli najlepší spôsob regenerácie svojho tela po športovom výkone. Šport a aj následná regenerácia po ňom by mali byť súčasťou vášho zdravého životného štýlu.   

 

Mohlo by vás zaujímať:



chudnutie tréning regenerácia po tréningu
Magazín arrow
Magazín arrow