Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Káva a zdravie: Prečo ju vôbec piť?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 03.07.2015 00:00 káva

Káva. Nápoj bez ktorého si nevie predstaviť život mnoho z nás. Pijeme ju každý deň, niekedy aj viackrát počas dňa. Pokiaľ ste aj vy vášnivým kávičkárom, máme pre vás dobré správy. Ak si prečítate dnešný článok, určite vám ranná káva zachutí omnoho viacej. Tu sú hlavné dôvody, prečo sa oplatí piť kávu každý deň a hneď v úvode dňa. 

Ozdravuje pamäť ...

     Káva ozdravuje pamäť, predovšetkým tú krátkodobú. Potvrdila to austrálska štúdia spred dvoch rokov, nakoľko zistila, že účinkom kofeínu sa ozdravuje aktivita krátkodobej pamäte. Využite to aj vy v nadchádzajúci deň, keď budete musieť vyriešiť niečo dôležité. Bez kávy nespravte ani krok!

Káva ochraňuje srdce a cievy 

     Káva prospieva aj vašim cievam a srdcu. V tomto smere je rozhodujúce množstvo kávy, ktoré vypijete. Už štyri šálky za deň vám môžu pomôcť vo sfére prevencie srdcovo-cievnych ochorení. Dokazuje to aj podrobnejšia Madridská štúdia, ktorá počas dvoch dekád nepretržite sledovala zdravie 130 000 respondentov. Výsledky štúdie potvrdili, že vypitie štyroch až piatich šálok kávy má vplyv na nebezpečenstvo vzniku mŕtvice, či infarktu. Takýto objem kávy znižuje toto riziko o celú jednu tretinu u ľudí, ktorí prijali uvedené množstvo kávy. Môžeme sa domnievať, že táketo výsledky sa dosiahli najmä kvôli protizápalovým účinkom samotnej kávy.

Lepšia imunita

    Káva obsahuje aj veľké množstvo antioxidantov. Jedná sa o prospešné látky, ktoré účinne eliminujú v tele voľné škodlivé látky. S každou prijatou šálkou kávy ochránite svoje bunky pred opotrebením a starobou. Rovnako si takto dokážete upevniť a vzpružiť celkovú imunitu vlastného organizmu.

Zubný kaz nemá šancu

   Vedeli ste, že pražené kávové zrná majú aj antibakteriálne účinky? Práve vďaka tomu sú schopné ochraňovať zuby pred tvorbou nepríjemného a škodlivého zubného kazu. V tomto duchu musíme zdôrazniť, že hovoríme o kvalitnej zrnkovej káve, nie o jej napodobeninách, či jej presladených a často sa dnes vyskytujúcich verziách typu caffe latte, kapučíno, či iné sladké varianty.

Dodá energiu a prečistí pečeň 

    Prežili ste ťažkú noc po oslave svojich narodenín alebo ste mali inú slávnostnú príležitosť? Bolí vás hlava, žalúdok a necítite sa vôbec  dobre na ďalší deň? Dajte si šálku silnej kávy hneď na začiatku dňa. Istotne vám pomôže zahnať nepríjemné stavy po prebdenej noci a dodá vám novú energiu.

 Účinky kávy sú skutočne silné, pretože káva napomáha prečisteniu pečene od toxických látok. Navyše u pravidelných alkoholikov káva spomaľuje šíriacu sa cirhózu pečene. Neznamená to, že piť alkohol sa teda oplatí a môžete popíjať jeho vysoké dávky aj naďalej. Stojí za zváženie, či sa oplatí takýto spôsob života, ktorý poškodzuje životne dôležité orgány alebo nie.

 Lepšia nálada 

   Vďaka káve budete mať aj lepšiu náladu. Spôsobené to je látkou menom dopamín, ktorý sa nachádza priamo v káve. Ďalšou vlastnosťou tejto látky je to, že pôsobí ako droga. Ak si dáte jednu šálku, vaše telo bude chcieť druhú, tretiu a ďalšiu.

Pamätajte si: Ale pozor na veľa šálok kávy s cieľom zlepšiť si náladu, aby ste nedosiahli opačný efekt. V úsilí dohnať si lepšiu náladu docielite skôr zhoršenie nálady a nárast nervozity.

Nižšia bolesť svalov

   Prešvihli ste to včera v posilňovni alebo na tréningu? Bolí vás celé telo, všetky svaly? Nič to, kávou zmiernite bolesť svalov. Kofeín je účinným prostriedkom v boji proti bolesti svalov. Zabudnite na iné liečivá a lieky.  V tomto smere však buďte rovnako opatrní a neservírujte si ihneď po cvičení alebo počas dňa zalievanú kávu miesto vody. Pokojne si dožičte jednu, či dve šálky a pomôžte tak zničenému organizmu nabrať späť stratenú energiu a pohodový stav.

   Je to už raz tak. Káva sa stala blaženým obradom pre väčšinu z nás v úvode každého dňa. A niet sa čo čudovať. Ako ste mali možnosť zistiť, káva dožičí každému to, čo potrebuje. Tak čo, dožičíte svojmu telu aj vy tento moderný nápoj plný života? Že už to robíte? Tak si ju vychutnajte ešte viac ako doposiaľ.

  FOTO: Dreamstime.com  



imunita cievy zdravie enegia srdce
Magazín arrow
Magazín arrow