Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Zvýšený cholesterol nemusí byť hneď strašiakom. Hosť: MUDr. Boris Bajer | Podcast

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.10.2021 00:00

Vedeli ste že vyšší cholesterol neznamená vždy len niečo zlé? V podcaste s odborníkom na výživu, dietológom MUDr. Borisom Bajerom, sme sa pozreli na to, aký je rozdiel medzi dobrým a zlým cholesterolom, aká by mala byť jeho správna hladina v tele, a aj na to, čo ju ovplyvňuje.

Čo je to vlastne ten “cholesterol”?

Je dôležité uvedomiť si, že cholesterol je vlastne tuková látka, nevyhnutná pre správnu funkciu organizmu. Produkuje ju naša pečeň, ale získavame ju aj z jedla (mliečne výrobky, mäso...). V tele sa vyskytuje vo forme lipoproteínov, ktoré sú jej nosičmi. Existujú 2 typy cholesterolu:

  • HDL je známy ako „dobrý cholesterol“, pretože prenáša cholesterol do pečene, odkiaľ ho telo neskôr samovoľne vylúči. V skratke teda pomáha telu zbaviť sa jeho prebytkov a zároveň mu zabraňuje hromadiť sa v tepnách.
  • LDL, takzvaný „zlý cholesterol“, naopak vedie cholesterol do vašich tepien a zhromažďuje ho na ich stenách. Takéto nahromadenie vytvára na stenách tepien povlak, čo vedie k ochoreniu zvanému ateroskleróza. To sa prejavuje zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín v tepnách, čo môže viesť k ich zablokovaniu a následnej mozgovej príhode alebo srdcovému infarktu

Treba sa cholesterolu vyhýbať?

“Všetkého treba s mierou.” hovorí doktor Bajer. Napríklad aj stigma vajíčok, tvrdenie, že spôsobujú srdcovo cievne ochorenia, sa podľa výsledkov posledných štúdií nepotvrdila. Takže ak pravidelne športujete a vediete vcelku relatívne zdravý životný štýl, hemendex na raňajky si môžete dať s kľudným svedomím.

Obávané tuky

Nemusíte sa vzdať ani tukov. Pokiaľ teda vymeníte tie nezdravé - nasýtené tuky, za tie dobré, čo najmenej chemicky spracované tuky. Takže je s čerstvým olivovým olejom do šalátu šetriť nemusíte, za to mastným hranolkám vyprážaným na prepálenej fritéze by ste sa mali radšej vyhýbať.

A ako vlastne zistíme, že máme zvýšený cholesterol? Odpoveď na túto a mnohé ďalšie otázky si môžete vypočuť v novej epizóde podcastu (Z)dravo, s názvom: Zvýšený cholesterol nemusí byť hneď strašiakom. Hosť: MUDr. Boris Bajer.

Nájdete ju na:



cholesterol čo znižuje cholesterol hodnoty cholesterolu vysoký cholesterol zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow