Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Zvýšená plynatosť a nafúknuté brucho. Čo je za tým?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 28.01.2017 00:00 Zvýšená plynatosť a nafúknuté brucho. Čo je za tým?

Poznáte to určite aj vy. Dáte si výdatnejší obed alebo večeru a po pár minútach to príde. Čudné zvuky v bruchu, nepríjemné pocity nafúknutia, ba až potreba si ísť uľaviť na wc (ak ste tam teda stihli prísť J Pravda je teda taká, že mnohí z nás majú takéto problémy s nadúvaním, nafúknutím brucha, či alebo ak chcete, zvýšenou plynatosťou. Pokiaľ  dochádza k nadmernej tvorbe plynov v črevách, pociťujeme to ako nepríjemné pocity v bruchu, ktoré sa odstránia iba vypustením známych "vetrov", na základe čoho dochádza k úľave. Viac o tomto, povedzme si na rovinu veľmi nepríjemnom intímnom probléme nás všetkým, bude ponímať práve dnešný článok.

Čo je plynatosť v bruchu a ako vzniká?

Plynatosť alebo nafúknuté brucho vedia pekne potrápiť. Pri bežných situáciách je normálne, že sa v čreve nášho tela tvoria plyny. Tie následne vychádzajú von z tela konečníkom. Ich existencia je daná prírodou a tvoria sa aktivitou črevných baktérií kvôli nestrávených bielkovinám a sacharidom.

Čo to ale je zvýšená plynatosť (medicínsky meteorizmus) respektíve nadúvanie? Jedná sa o stav, kedy v črevách prichádza k veľkému hromadeniu plynov. Preukázateľnými javmi v našom tele sú najmä nafúknuté brucho, citlivá brušná dutina, pocit plnosti, či nutkanie na wc (veľkú potrebu) (zdroj: zivotosprava.eu/zdravie).

Aké sú hlavné príčiny nadúvania a plynatosti?

Možno aj vy premýšľate nad tým, čo je príčinou nadúvania respektíve nafúknutého brucha. Ako jeden z najčastejších problémov je časté prehĺtanie vzduchu u ľudí trpiacich na neurózu (psychické ochorenie z poruchy nervovej činnosti). Okrem toho však nadúvanie a plynatosť môže značiť aj problémy pri činnosti pečene, pankreasu, no môže znamenať aj problémy so žalúdkom alebo tiež zápal hrubého čreva (zdroj: zivotosprava.eu/zdravie).

V prípade, že spozorujete u seba práve takéto zmeny a príznaky, čo najskôr navštívte svojho lekára, respektíve fundovaného odborníka priamo na tento problém (gastroenterológa).

Nevhodná strava je problém

Vo viacerých prípadoch je príčinou zvýšenej plynatosti a nadúvania v bruchu práve nevhodné zloženie stravy. Dôležité je myslieť na to, že zloženie potravy sa musí upravovať vzhľadom na vek človeka a existujúce chronické ochorenia. Strava pre človeka vo vyššom veku by mala byť iná ako pre človeka v nižšom veku, ktorý často krát nemá problémy napríklad ani s požutím tvrdších potravín (jedla), či s celkovým trávením.

Najväčšiu plynatosť spôsobuje strava, ktorá obsahuje veľké množstvo sacharidov a tiež surovej stravy. Príkladom sú strukoviny ako cícer, fazuľa, šošovica, tiež kapusta, kel, hrach, kukurica. Pomôcť v tomto smere má namáčanie strukovín pred konzumáciou do vody (najlepšie 12 hodín pred varením) a pri varení ich variť znova v čerstvej vode. Okrem toho pomáha do jedla so strukovinami pridať koreniny a bylinky (najmä rozmarín, šalviu, rascu, saturejku). Tieto koreniny podporujú celkové trávenie v črevách (zdroj: zivotosprava.eu/zdravie).

Aká zmena v strave pomáha?

Na podporu trávenia pomáha pravidelné popíjanie čaju z mäty priepornej a fenikla po každom pokrme. Účinky samotného čaju sú vyššie a lepšie, ak si čaj pripravíme z lístkov čerstvých byliniek a necháme lúhovať 15 až 20 minút. Okrem toho na zvýšenú plynatosť pomôže aj čerstvý ďumbierový (zázvorový) čaj.

Viaceré štúdie potvrdili, že ďumbier eliminuje v čreve baktérie Helicobacter pylori, podporujúce vznik práve nepríjemných chronických zápalov. Ako si najlepšie pripraviť samotný čaj? Bude stačiť aspoň jedna lyžička čerstvého ďumbiera. Ten treba zaliať prevarenou horúcou vodou. Potom treba nechať čaj lúhovať približne 20 minút. Pre lepšiu chuť si môžete čaj ochutiť čerstvou citrónovou šťavou a medom.

Prevencia je dôležitá!

Tak ako pri každom nielen zažívacom probléme, aj tu platí, že včasná prevencia je na nezaplatenie. Niečo sme už naznačili v predchádzajúcich riadkoch článku. Takže si to zhrňme, čo všetko môže pomôcť pri zvýšenej plynatosti a nafúknutom bruchu:

  • Pestrejšia strava a správna životospráva,
  • Pravidelný a vhodný pitný režim,
  • Pravidelná stolica a vyprázdňovanie,
  • Prísun vlákniny - produktmi na zmiernenie nadúvania - napríklad aj formou prírodných doplnkov stravy - Psyllium v tabletkách.
  • Doplnky stravy na podporu trávenia - vyskúšajte Enzemax, výživový doplnok na prírodnej báze, ktorý podporuje normálne trávenie, funkciu pečene a aktivitu tráviaceho traktu. 

Enzemax na podporu zdravého tracenia a vstrebávania živín.

V samom závere môžeme konštatovať, že plynatosť a nadúvanie nepredstavuje životu nebezpečné ochorenie, no môže byť predzvesťou vážnejších problémov, či chorôb. Ak sa tento problém týka už niekoľko dní, týždňov, či mesiacov týka aj vás, je najvyšší čas navštíviť svojho lekára  a zistiť hlavnú príčinu všetkých vašich problémov.

Vedeli ste, že kurkuma pôsobí protizápalovo? Vypočujte si, prečo by ste ju mali zaradiť do vášho jedálnička. 

 



plynatosť nafúknuté brucho
Magazín arrow
Magazín arrow