Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Zvíťazí pri chudnutí limetka nad citrónom? Tajomstvo odhalené...

Autor článku: redakcia Zerex.sk 31.10.2014 00:00 chudnut

Cesta za štíhlejšou postavou nie je nikdy jednoduchá. Každý, kto to skúsil, dobre vie o čom hovoríme. Už niekoľkokrát sme zdôrazňovali, že v tomto smere bude dobré sa spoľahnúť skôr na čerstvé druhy ovocia (prípadne zeleniny), ktoré ponúka naša príroda. My budeme v tomto článku skúmať ovocie, ktoré sa často spája s citrónom. Je ním „limetka“. Pre niekoho rovnako kyslé ovocie ako „citrón“, pre iných zase zatracované ovocie pre svoju nevýraznú chuť (v porovnaní práve s citrónom). Ako je v skutočnosti a ako vám môže pri chudnutí pomôcť práve záhadné ovocie menom „limetka“?

V čom hľadať odlišnosť?

Čo sa týka stromu na ktorom rastie limetka, tu veľký rozdiel nemožno nájsť. Limetka je plodom citrovníka limetkového. Skôr sa odlišuje svojou arómou, kôrou a bezpochyby aj inou mierou kyslosti. Pokiaľ ste ju ešte neskúsili, tak vedzte, že je oveľa menej kyslá kvôli nižšej dávke kyseliny citrónovej. Úplne inak aj vonia, preto sa používa pomerne často aj v parfumoch. Páchne ostrejšie, no pritom má horkejšiu chuť.

Citrón má univerzálnejšie použitie, limetka je viacej špecifickejšia

Vo všeobecnosti platí, že citrón je univerzálnejším ovocím v porovnaní s limetkou. Limetka má skôr svojské použitie, predovšetkým ako prísada do exotických miešaných nápojov, ako aj pri varení, dochucovaní a pečení. Kvôli skoro rovnakému obsahu, aký má aj citrón, sa limetka využíva i v kozmetike pri čistení pleti.

Cesta chudnutia s limetkou

Je možné konštatovať, že limetka dokáže napomôcť chudnutiu rovnako ako citrón. Aj je zdravá, ale predsa obsahuje menej vitamínu C v porovnaní s citrónom. Okrem vitamínu C obsahuje limetka i minerálne látky typu fosfor, sodík, vápnik, draslík a flavonoidy významné antioxidanty v boji proti rakovinotvorným bunkám.

Limetka ako „bežná“ náhrada citróna!

Pokojne môžete do čistej vody vytlačiť šťavu z limetky. Nič tým nepokazíte. A rovnako pri varení s ňou môžete dochutiť rybie mäso alebo rôzne zeleninové šaláty, kde ste doposiaľ používali iba citrón. Na toto ovocie nedajú dopustiť uznávané thajské, či grécke kuchyne využívajúce práve limetku vo väčšej miere ako citrón. Sami dobre viete, že práve tieto kuchyne patria k tým najzdravším, takže je sa čím inšpirovať.

Tip na prípravu „mojito“...

Pripravte si výborný miešaný drink práve vďaka limetkám. Pôjde o mojito, ktoré si nedokáže snáď nikto predstaviť práve bez tohto zázračného zeleného plodu. Čo teda potrebujete na prípravu pravého mojita? 400 ml vody (prípadne neochutenej minerálnej vody), pridajte 2 lyžice trstinového cukru (nie hnedého, ale trstinového), 2 limetky, 1 hrsť čerstvej mäty, 6 kociek ľadu a 20 ml kubánskeho rumu. Postup: Do širšieho pohára nasypte polovicu ľadu a rozdrvte samotné kocky, aby sa spojili. Pridajte šťavu z jednej limetky a druhú nakrájanú na kolieska. Nakoniec pridajte rum (ak nechystáte drink pre deti) a vodu. Vložte slamku a drink je hotový. Na zdravie so zdravou medicínou!



limetka chudnutie zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow