Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Zoznam liekov, ktoré zapríčiňujú poruchy potencie

Autor článku: redakcia Zerex.sk 22.11.2017 00:00 príčiny poruchy potencie

Stres, pocity úzkosti a snaha podať čo najlepší výkon dokážu veľmi nepriaznivo ovplyvniť udalosti v spálni. Nie vždy sú však problémy s erekciou spôsobené psychikou. Veľký vplyv na kvalitu erekcie má aj to, ako sa muž stravuje a či pravidelne užíva nejaké lieky. Ak u seba márne hľadáte príčiny poruchy potencie, je najvyšší čas na dôkladný „audit“ toho, čím kŕmite svoje telo. Kým niektoré potraviny a chemické látky môžu pôsobiť ako účinné afrodiziakum, iné majú schopnosť, utlmiť vaše libido a zhoršujú kvalitu vášho sexuálneho života.

Psychofarmaká ako príčiny poruchy potencie

Na mužskú erekciu vplývajú viaceré skupiny liekov – predovšetkým také, ktoré ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu v tele a krvný obeh:

  • akékoľvek lieky, obsahujúce estrogén
  • anabolické steroidy
  • psychofarmaká, ktoré výrazne ovplyvňujú duševný stav (antidepresíva, antipsychotiká, anxiolytiká)
  • lieky na zväčšenú prostatu (obsahujúce účinné látky dutasterid, finasterid)
  • antiepileptiká
  • lieky, regulujúce krvný tlak
  • voľne dostupné tabletky proti bolesti (pri nadmernom užívaní)
  • lieky, užívané pri rakovine
  • antihistaminiká
  • lieky na spanie (napr. benzodiazepíny).

Ak užívate niektoré z tejto skupiny liekov a zaznamenali ste zhoršenú chuť na sex a poruchy erekcie, poraďte sa so svojím lekárom o prípadnej zmene dávkovania alebo o alternatívnej liečbe – ak je vo vašom prípade možná.

Čo by ste rozhodne mali oželieť, ak sa chcete tešiť dobrému sexuálnemu zdraviu?

Ak si chcete zachovať ideálnu sexuálnu kondíciu aj vo vyššom veku, starajte sa o zdravie vašich ciev a vyhýbajte sa jedlám s vysokým obsahom „zlého“ cholesterolu – ide najmä o vyprážané pokrmy a fast food. Ani vegetariáni by nemali brať svoj jedálniček na ľahkú váhu – hladine mužského pohlavného hormónu neprospievajú výrobky zo sóje (tofu, sójové mlieko, atď.), obsahujúce rastlinné hormóny fytoestrogény. Medzi najväčších „zabijakov erekcie“ však stále patria cigarety a alkohol – prečítajte si viac o tom, ako tieto neduhy ovplyvňujú vašu potenciu.

Dajú sa nepriaznivé účinky liekov prekryť inou „chémiou“?

Môže to fungovať, ak sú príčiny poruchy potencie jasné a váš zdravotný stav umožňuje užívanie liekov na potenciu. Nie vždy je však nutné, nechať si predpísať „modrú tabletku“. Lekár vám môže odporučiť aj niektorý z doplnkov stravy na prírodnej báze – napríklad voľne dostupné tabletky s obsahom Kotvičníka zemného. Táto bylinka dokáže stimulovať tvorbu mužských pohlavných hormónov úplne prirodzene, vďaka čomu prispieva k ideálnemu pomeru hormónov v tele muža a k jeho uspokojivému sexuálnemu životu. Zdravá erekcia



potencia príčiny poruchy potencie lieky škodiace potencii
Magazín arrow
Magazín arrow