Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Zistite, z akého dôvodu je potrebné správne prežúvanie.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.11.2014 00:00 prežúvanie

Premýšľali ste niekedy nad tým, prečo je potrebné kvalitne požuť svoju potravu? Nie je to iba tak. Správne prežúvanie sa spája so správnym trávením. Ak nebude dodržané kvalitné prežúvanie, môže nastať problém s trávením. Možno vás prekvapíme, ale samotný proces trávenia sa nespúšťa v žalúdku, ale už v ústach od chvíle, čo si jedlo vložíte do nich. Jednotlivé enzýmy, ktoré sa nachádzajú v slinách napomáhajú procesu rozkladu stravy a zároveň ho pripravujú pre žalúdočné kyseliny.

Súčasný trend konzumácie jedál je hrozivý ...

Každý najlepšie pozná, ako zvyčajne konzumuje svoje jedlá počas dňa. Bohužiaľ musíme konštatovať, že je až zarážajúce zistenie, že deň čo deň nahádžeme do seba jedlo v behu alebo po stojačky. Obľúbené sú neustále polotovary či už na obed, alebo aj na večeru. Hovoriť o kvalitnom prežúvaní a vychutnávaní si stravy nemožno ani náhodou. Zabúdame na to, že kvalitné prežúvanie je úzko spojené so zdravším životným štýlom, respektíve s našou optimálnou hmotnosťou. Keďže je súčasný trend taký aký je, je potrebné dačo zmeniť. Každý by mal začať od seba. Preto vám prezradíme základné tipy, prečo by ste mali začať lepšie prežúvať všetko, čo dáte počas dňa do svojich úst.

Zdravá telesná váha ...

V zásade platí, že čím dlhšie budete pokrm prežúvať, tým dlhšie bude pretrvávať konzumovanie celej dávky jedla. Malo by platiť, že ak budete jesť pomalšie, zjete v konečnom dôsledku aj menej jedla. Je to podmienené tým, že každý jeden dúšok toho, čo skonzumujete, vyšle informáciu mozgu, že máte ústa plné jedla. Pokiaľ jete všetko veľmi rýchlo, mozog túto skutočnosť chápe ako fakt, že ste neustále hladnými. V tomto smere má veľký význam robenie si prestávok počas jedla, aby bol mozog žalúdkom správne informovaný o tom, či je už naplnený alebo nie.

Rastie vstrebanie minerálnych látok, vitamínov ...

Okrem iného, pokiaľ stravu poriadne prežujete, jednotlivé látky, ktoré organizmus potrebuje na výživu a vývin, sa ľahšie dostanú do tela, respektíve do čriev. Avšak daktoré jedlá nie je možné rozložiť dôkladne (žalúdok to nedokáže). Z toho dôvodu by ste mali dbať na plnohodnotné prežutie takýchto potravín už v ústach (napríklad vlašské orechy alebo všetky orechy vo všeobecnosti). V čase, ak stravu v ústach prežúvate, vysiela sa informácia do vášho mozgu, že ďalšie jedlo je už na ceste do žalúdka. Následkom toho sa vytvára kyseliny žalúdočná, ktorá je nevyhnutná na neskoršie trávenie takto prijatej stravy.

Silnejšie zuby aj kosti ...

Ďalšia výhoda správneho prežúvania spočíva v tom, pomáhate aj vašim zubom. Samotný proces žuvania, rozhryzenia potravy zubami na menšie kúsky a jej následné premiešanie slinami, je výborným cvikom na zuby a tiež aj na kosti. Takto naberajú zuby aj kosti na sile. Sliny vznikajúce pri žuvaní v ústach zmývajú vzniknuté baktérie v ústnej dutine. Pokiaľ je takýchto slín v ústach primálo, hrozí nebezpečenstvo vzniku zubného kazu.

Menej energie na tráviaci akt ...

Je to známa vec, že každé telo (i to vaše) musí vynaložiť veľmi veľké úsilie na to, aby úplne strávilo každé jedno jedlo, ktoré dáte do úst. Pokiaľ však podceňujete samotné dôkladne požuvanie potravy, môžete si privodiť nemalé problémy. Ostatné súčasti tráviaceho traktu budú musieť pracovať na vyššie obrátky a spotrebujú viac energie. Budete sa cítiť nepríjemne od žalúdka. Preto žujte dôkladne, aby ste do tela a žalúdka dostali čo najmenšie čiastočky potravy, aby ste boli fit, aj váš žalúdok, nakoľko trávenie prebehne rýchlejšie a bez akýchkoľvek problémov. Ešte stále máte v úmysle podceňovať dôkladne požutie potravy? Nemusíte si počítať počet požutí, to nie. Ale usilujte sa viac jedlo vychutnávať a požuť, aby sa dostávalo čo v najmenších kúskoch do žalúdka. Najideálnejšie bude, ak požutá strava bude pripomínať tekutinu, pretože tá prechádza celým tráviacim traktom najrýchlejšie a najjednoduchšie, nehovoriac o tom, že bude prijateľnejšie prospievať aj žalúdku. Myslite na tieto naše slová pri každom kúsku, ktorý dáte do svojich úst.



energia minerály vitamíny
Magazín arrow
Magazín arrow