Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Ženská frigidita alebo stereotyp v posteli?

07.05.2018 00:00 frigidita

Poznáte to z televíznych filmov a seriálov, klišé o bolesti hlavy. Pojem frigidita sa vo všeobecnosti používa na označenie nízkej sexuálnej túžby u žien a je často terčom žartov o ženách. Ale čo ak sa žena len v posteli so svojim partnerom nudí? Nízke libido môže byť aj dôsledkom toho, že partner neumožní svojej partnerke, aby bola adekvátne uspokojená alebo aby dosahovala orgazmus. Odmietajú sexuálnu intimitu z tohto dôvodu alebo sa jedná o iný problém?

Frigidita a jej príčiny

Sexuálne problémy (alebo sexuálna dysfunkcia) sú rozšírené a nepriaznivo ovplyvňujú náladu aj medziľudské vzťahy. Vyskytujú sa u 30% mužov a 40 - 45% žien svetovej populácie. Frigidita je častá sexuálna dysfunkcia žien a je ňou označená pretrvávajúca absencia sexuálnej túžby a vzrušivosti. Závisí od mnohých faktorov, pričom hlavným prvkom je vek ženy, životný štýl a zdravotný stav. Mnoho žien prežíva stratu záujmu o sex z rôznych fyzických a psychologických dôvodov.

Fyzické príčiny

Hormóny: Hormóny zohrávajú dôležitú úlohu v sexuálnej aktivite. Zmenená hladina hormónov počas tehotenstva, menopauzy, nedostatku vitamínov a ďalších stavov významne ovplyvňuje túžbu po sexe. Zdravotný stav: Pohlavne prenosné choroby, cukrovka, dysfunkcie hypofýzy, srdcovo-cievne ochorenia, môžu spôsobiť problém v sexuálnej oblasti. Môžu zapríčiniť nedostatočné prekrvenie pohlavných orgánov alebo oslabenie svalstva po viacerých pôrodoch. Bolestivý sex: Veľa žien prejavuje neochotu sexu kvôli svojmu predchádzajúcemu bolestivému zážitku v dôsledku suchosti vagíny, panvových alebo vaginálnych infekcií a nepohodlných sexuálnych polôh.

Psychologické dôvody

Ak nechuť milovať sa vznikla v dôsledku strachu zo sexuálneho obťažovania alebo konfliktu s partnerom, spôsobuje, že žena sa zdráha sexu. Medzi ďalšie dôvody frigidity môžu patriť:

  1. Stres. Životný štýl, pracovné vyťaženie, starostlivosť o rodinu a po celodennom zhone nezostáva chuť ani sila na radovánky s partnerom.
  2. Komunikačný problém. Pocity “chladu môžu ženy pociťovať z viacerých dôvodov. Nedostatok nehy, objatí, pocitov, že je partnerom milovaná, chcená, jedinečná pre neho.
  3. Starostlivosť o deti nadovšetko. Matka na plný úväzok je často príčinou, že to začne v spálni škrípať.
  4. Úmrtie alebo iné závažné ochorenie v rodine. Dokáže sa podpísať na emocionálnom stave ženy, ktorého následky sa prejavia aj sexuálnym ochladnutím.

Ako z toho von

Keď si žena uvedomí, že život bez sexu - korenia života - nie je to, po čom túži, prvý krok má za sebou. Potrebná je aj súčinnosť s partnerom. Pokiaľ ženu trápi napríklad nedostatočné prekrvenie pohlavných orgánov, výraznou pomocou môže vyť L-arginín. Táto aminokyselina sa niekedy používa na podporu ženského libida a plodnosti. Užívanie L-arginínu u žien podporuje sexuálne vzrušenie a zvyšuje cirkuláciu krvi v genitáliách. Maca peruánska sa podieľa na udržaní fungovania ženského hormonálneho systému. Esenciálne látky obsiahnuté v koreni tejto rastliny, sa podieľajú na zvyšovaní sexuálnej túžby, ale aj zvýšení energie a regenerácií psychiky. Existuje štúdia potvrdzujúca účinok Macy peruánskej na nápravu sexuálnej dysfunkcie u žien v dôsledku užívania bežne predpísaných antidepresív.

obrázok: čaj potencia

Na nudu v posteli zaberie...

Bez akýchkoľvek pochybností môžeme povedať, že sex je dôležitou súčasťou dobrého vzťahu. Prirodzeným vývojom a postupom času chuť na partnera začne kolísať. Ak sa však sexuálne aktivity stali minulosťou, je načase nájsť im cestu späť do vašej spálne.

Zmeňte rutinu.

Ak nefunguje spontánnosť, zaraďte sex do svojho diára a plánujte si “sexuálne schôdzky” s partnerom. Možno to nemá nič spoločné s romantikou, ale očakávanie už je polovica úspechu. Nezanevriete na vzájomnú intimitu a blízkosť. A čo je ešte dôležité, nebudete sex odkladať pre “iné povinnosti”.  

Zmeňte spôsob

Počuli ste niekedy, že naše chute sa menia, keď starneme? Platí to aj v sexe. Predvídateľnosť toho, čo sa bude diať môže spôsobovať nudu. Ak sa ocitnete v takejto situácií, stojí za to hovoriť so svojím partnerom. Nová sexuálna pozícia, špeciálna hračka alebo nový sexuálny priestor môže vyvolať vzrušenie vzrušenia do inak zastaraného sexuálneho života. V tom vám môže byť nápomocná sexuálna príručka Zerexsutra. Prečítate si o pomôckach, objavíte nové spôsoby a miesta pre vaše hry. Na sex nemáte len pohlavie. Nezabudnite, že pre kvalitný sex nie sme vybavení len pohlaviami. Máme ruky, ústa, zadok a ďalšie zaujímavé časti tela. Niekedy postačí vyslobodiť sa z misionárskej klasiky, zapojiť predstavivosť a konečne zistiť, kde sa nachádza bod G. Na sexuálny chlad môžete potom zabudnúť a slová " frigidita " alebo “nuda” sa vás už vôbec nemusia týkať.   https://zerex.sk/blog/kde-sa-nachadza-bod-g-zeny/  



ženské libido afrodiziaká pre ženy frigidita
Magazín arrow
Magazín arrow