Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Ženšen: zázračná to bylinka na povzbudenie

Autor článku: redakcia Zerex.sk 20.06.2016 00:00 ženšen

Ako každá bylinka, aj ženšen má čo ponúknuť nášmu telu. Predstavuje zásobáreň na antioxidanty a pomáha ochraňovať najmä bielkoviny v tkanivách, pred poškodením voľnými (škodlivými) látkami. Zároveň je v dnešnej dobe uznávaný ako povzbudzujúci prostriedok. Predstavme si túto bylinku viac, aby ste si o nej spravili svoj vlastný úsudok.

Ženšen a imunita

Ženšen má priaznivý dopad na imunitu. Vzpružuje niektoré prvky imunity a podporuje tvorbu buniek (takzvaných NK), ktoré zohrávajú významnú úlohu v eliminácii nádorových (rakovinových) buniek a vírusov v tele. Už nižšia hladina ženšenu podnecuje tvorbu ďalšieho typu bielych krviniek (lymfocytov).

Na druhej strane je potrebné si dávať pozor na prekročenie dennej dávky ženšenu. V takomto prípade bude potláčaná činnosť takzvaných T-lymfocytov, ktoré zmenšujú zápaly v tele. Rovnako obozretní musíte byť aj počas veľmi silnej infekcii, kedy užívanie ženšenu je rizikové.

Ženšen a pečeň

Úloha pečene je jednoduchá. Čistí všetku krv predovšetkým z brušných orgánov pred tým, ako smeruje do srdca. Chorá pečeň nepriaznivo vplýva aj na samotnú imunitu tak, že ju preťažuje. Prítomnosť ženšenu v krvi (tele) podporuje činnosť špeciálnych bielych krviniek, ktorých úlohou je ničiť zhubné (jedovaté) látky (baktérie) v pečeni ešte predtým, ako môžu uškodiť na inom mieste v našom organizme.

Okrem toho ženšen ochraňuje pečeňové bunky pred voľnými toxínmi (bakteriálnymi jedmi) v tele. Tento fakt je nesmierne významný, nakoľko pečeň ničí aj karcinogény a iné jedovaté látky v tele.

Ženšen a zákerná rakovina

Čím viacej počúvame vôkol seba o zákernej rakovine a jej ďalších prípadoch. Bohužiaľ aj v našom okruhu známych je pomerne dosť ľudí, ktorých trápi práve táto choroba. Preč s ňou so ženšenom. Naozaj sa to dá. Už sme to naznačili na začiatku nášho článku, ženšen dokáže účinne pomôcť aj v prevencii proti rakovine a tvorbe nádorových buniek v tele.

K tomuto účelu bolo uskutočnených množstvo výskumov a štúdií. Potvrdilo sa to, že ženšen skutočne eliminuje vznik a tvorbu karcinogénov v organizme. Je nesmierne dôležité sa neustále venovať takýmto výskumom na priaznivé vplyvy bylinky ženšenu na ľudské telo.

Ženšen, srdce a tiež cievy

Okrem vyššie uvedených priaznivých vplyvov ženšenu na ľudské telo, pribúda ďalšia - priaznivý vplyv na činnosť srdca a ciev. Rovnako eliminuje rizikové faktory srdcových chorôb, predovšetkým zvýšenú úroveň cholesterolu v krvi, ako aj krvných tukov (takzvaných triglyceridov). Na druhej strane pomáha tvorbe takzvaného HDL cholesterolu, čiže toho dobrého druhu cholesterolu, ktorý vystupuje ako ochranný prvok v tele.

Ženšen vo všeobecnosti podnecuje vytváranie oxidu dusičného v organizme, čím je zabezpečený dokonalý priechod krvných ciev v tele a takto je znížené riziko tvorby nepriaznivých krvných zrazenín. Zaujímavosťou zostáva, že nižšia hladina ženšenu zvyšuje tlak krvi, naopak vyššia ho znižuje.

V zásade bude platiť, že pokiaľ trpíte vysokým krvným tlakom, musíte byť viac obozretnejší pri užívaní tejto bylinky. Oplatí sa popritom vsadiť aj na zmenu stravy a celkovo aj životného štýlu. Skúsiť môžete aj liečbu starými známymi a odskúšanými babskými receptami založené na prírodnej báze – pitím orechového čaju, jedením cesnaku a cibule, ktoré sú účinné na zníženie krvného tlaku.

Cukrovka a ženšen

Aj pri tak závažnej chorobe, ako je cukrovka, má význam užívanie ženšenu. Ak sa pýtate, ako môže pomôcť, tu je odpoveď. Dlhoročné výskumy potvrdili, že denná dávka (približne 200 mg) ženšenu po dobu 8 týždňov, je schopná znížiť úroveň krvného cukru nalačno, ako aj úroveň glykovaného hemoglobínu a tiež samotnú telesnú hmotnosť.

Zabudnite na častý stres a depresiu v súvislosti s cukrovkou. Aj v tomto smere vám pomôže ženšen, ktorý eliminuje tieto nepríjemné psychické stavy. Navyše zníži hladinu cukru v krvi aj tým, čo nemajú žiadne problémy s cukrom, respektíve cukrovkou.

Dobrá rada na záver

Popri všetkých pozitívach, ktoré ženšen má, je potrebné myslieť pri jeho užívaní na pár skutočností. Vždy dbajte na ústne užívanie ženšenu a na optimálne dávkovanie ženšenu. Ak by ste prekročili odporúčanú dennú dávku, privodíte si nepríjemné stavy, najmä nepríjemnú bolesť hlavy, nevoľnosť, zvýšenú eufóriu, zvýšený tep srdca, nervozitu a tiež aj podráždenosť.

Ak užívate akékoľvek lieky, predovšetkým na riedenie krvi, ženšen prestaňte užívať. Vždy je dobré svoju liečbu a užívanie tejto bylinky vopred prekonzultovať so svojím lekárom.

Ak to máme zhrnúť, ženšen dokáže zdravotne veľmi pomôcť, ale rovnako aj uškodiť. Stimuluje aj chuť na sex a preto je označovaný aj ako afrodiziakum modernej doby. V každom prípade už viete, že táto zahraničná a stále pomerne neznáma bylinka v našich končinách, dokáže byť veľmi prospešnou pre náš organizmus, ak budeme dodržiavať jej optimálne množstvo.



ženšen imunita
Magazín arrow
Magazín arrow