Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Chudnutie

Zelený čaj: Zdravý nápoj aj na spaľovanie tukov.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 10.07.2015 00:00 zelený čaj

Problematika chudnutia je aktuálna v každom ročnom období. Je tu leto a toto obdobie je práve tým, kedy chceme vyzerať  ešte lepšie ako v ktoromkoľvek ročnom období. Azda kvôli tomu, že na sebe nosíme oveľa menej oblečenia a naše telá vidia okolití ľudia. Preto chce každý vyzerať čo najlepšie a najmä bez zbytočného tuku. Dnes je možné spaľovať tuky počas celého roka a veľmi jednoducho - pitím zeleného čaju. O zelenom čaji už každý čosi vie a počul, no pomerne málo sa stále hovorí o jeho priaznivých vplyvoch na znižovanie telesnej hmotnosti. Preto je čas dnes sa podrobnejšie zoznámiť aj s touto ďalšou pozitívnou vlastnosťou zeleného čaju, ktorá mnohých isto "milo" prekvapí a poteší. 

Zelený čaj, jeden z najobľúbenejších druhov čajov ...

     Zelený čaj zaraďujeme k najobľúbenejším zo všetkých druhov čajov. Je bohatý na antioxidanty, látky úspešne ničiace škodlivé látky v tele, obzvlášť aj tie rakovinového typu. Má jednu obrovskú výhodu v porovnaní s ostatnými druhmi čajov. Nemusí prebiehať pri jeho spracúvaní proces oxidácie, nakoľko čerstvý list je okamžite upravovaný vo vysokých teplotách pražením alebo metódou sparenia.

V čom je výnimočný?

    Zelený čaj účinne bojuje s vyčerpanosťou a nesústredenosťou a to tak, že zlepšuje sústredenosť a pozornosť, podporuje činnosť mozgu podobne ako i čierny čaj. Je účinný prostriedkom v oblasti boja s nepríjemnou obezitou a nadmernou hmotnosťou. Okrem toho jeho užívaním je možné účinne bojovať aj proti civilizačným ochoreniam. Navodzuje lepšiu náladu a podporuje psychickú rovnováhu.

Dôvody účinnosti ...

   Nie  náhodou práve lieky na chudnutie obsahujú extrakt zo zeleného čaju. Zelený čaj je jednou najdôležitejších účinných látok podporujúcich látkovú premenu, preto je dobrý na chudnutie. Odporúčaním zostáva, radšej vsadiť na osvedčenú látku zelený čaj, ako sa spoliehať na iné neznáme a navyše umelo vytvorené látky a produkty.

   Teraz vás asi sklameme, ale iba pitie zeleného čaju (ako aj jeho užívanie v podobe produktu) nebude žiaľ stačiť. Musíte svoj život zmeniť a vsadiť na zdravší spôsob života spojeného s dostatkom pohybových aktivít. Zabudnite na príliš časté kalorické a nezdravé tukové a vyprážané jedlá.

   Je pravdou, že zelený čaj je schopný spustiť efektné spaľovanie prebytočných a nezdravých tukov. Priaznivo podporuje proces zahrievania, čím je zapríčinený proces odoberania energie z tukov. Správne pripravený a fungujúci metabolizmus uvedie do činnosti proces spaľovania tukov a zdravého chudnutia bez úbytku svalov.

Čerstvý alebo sypaný?

   V tomto smere vždy ak máte možnosť prípravy zeleného čaju na pitie, tak stavte na čerstvý čaj. Pokiaľ máte problém zohnať čerstvý zelený čaj, vsaďte na kvalitný sypaný druh. Sypaný neznamená čaj nasypaný vo vrecúškach. Máme na mysli čaj, ktorý si môžete jednoducho nasypať do dózy a z nej potom do šálky pred zaliatím vodou. Je pravdou, že k príprave tohto druhu čaju budete potrebovať viac času v porovnaní s prípravou čaju z vrecúška. Rozdiel však stojí za to. Ak chcete zdravie, musíte pre to urobiť viac a aj obetovať veľa aktivít navyše. Znamená to, že zdravší čaj predstavuje viac práce a tiež ochotu niečoho iného sa zriecť s cieľom dosiahnutia čo najlepších výsledkov.

Zázračné katechíny

   Poznáte tieto zázračné látky obsiahnuté práve v zelenom čaji? Ak nie, máme tú česť vám ich predstaviť viac. Katechíny sú najdôležitejšími látkami v procese chudnutia. Je možné ich najviac nájsť aj v čerstvom zelenom čaji. Jedná sa o prírodné antibakteriálne látky nadobúdané z čajových lístkov, ktoré účinne ničia baktérie a iné škodlivé látky, podporujúce vznik rôznych chorôb v tele.

Množstvo zeleného čaju ...

     Ak hovoríme o pití zeleného čaju, je možné ho piť neobmedzene (nie ako čierny čaj, ktorý pôsobí ako káva). Zelený čaj tiež pôsobí močopudne, avšak nie až ako čierny čaj. Je dobré dbať na správny druh zeleného čaju. Pokiaľ na to dbáte, môžete si dopriať aj liter zeleného čaju počas dňa.

   Myslite však predsa na jednu dôležitú vec. Ak nechcete prebdieť celú noc, zelený čaj si pred spaním odpustite, pretože má účinnú silu proti spavosti a osvieži vašu myseľ. Dopite posledný pohár, či šálku čaju minimálne päť hodín predtým, ako pôjdete do postele, inak budete mať zaručene problémy so zaspaním. Neveríte, môžete skúsiť a posúdite sami.

Najlepší spôsob prípravy ...

    Ako si ale najlepšie pripraviť šálku kvalitného zeleného čaju? Kvalita niečo stojí - jednak čas, ako aj peniaze. Na zaliatie čaju použite odstátu vodu bez prídavkov chlóru (môžete využiť aj balenú vodu). Čaj zalejte vodou od 60 do 95 ˚C v závislosti od toho, aký druh čaju práve pripravujete v danom okamihu. Dbajte pozorne na správnu teplotu vody, ktorou zalievate nasypaný čaj v šálke.  Nenechávajte vodu úplne zovrieť a potom nečakajte na jej vychladnutie. Skúste radšej teplotu vody odmerať teplomerom a budete mať po problémoch. Znamenitú výbornú chuť a opojnú vôňu zeleného čaju docielite tak, že ho vypijete bez akýchkoľvek doplnkov, hlavne bez cukru, medu, či iných sladidiel. Myslite na to pri najbližšej príprave svojej zdravej šálky zeleného čaju.

   Čo dodať na záver? Priniesli sme vám ďalšie nové informácie o tomto pomocníkovi aj na chudnutie. Je iba na vás, ako naložíte s týmito informáciami. O zelenom čaji by bolo možné písať ešte veľmi veľa. Snáď niekedy nabudúce prinesime ďalšie zistenia o tomto prírodnom lahodnom nápoji, ako aj o výživovom doplnku.

    FOTO: Dreamstime.com  



antioxidant chudnutie energia zelený čaj
Magazín arrow
Magazín arrow