Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Zdravší a belší úsmev za 10 minút denne. Ako na to?

09.11.2020 00:00 zdravsi-a-belsi-usmev-za-10-minut-denne-ako-na-to

Zuby sú veľmi dôležitou súčasťou ľudského tela. Dokážu nám však narobiť aj poriadne starosti. Ako sa o ne najlepšie postarať?

Prečo sa starať o svoj chrup? 

Ústna hygiena je dôležitá pre celé telo. Existuje obrovské množstvo dôvodov, prečo sa venovať zdraviu zubov, od estetických až po zdravotné. Čistenie zubov je jednoduchá činnosť, ktorú viete praktizovať v pohodlí domova a mala by sa z nej stať (aspoň) ranná a večerná rutina

Nedostatočná starostlivosť môže totiž súvisieť s následnými ťažkosťami

  • ochorenie ďasien súvisí so stratou zubov, rizikom zápalov, ale aj mozgovou príhodou a srdcovými chorobami,
  • infekčné ochorenie ďasien vedie aj k neschopnosti dosiahnuť alebo udržať erekciu a vie negatívne ovplyvniť plodnosť.

Paradentóza

Jedná sa o závažnejšiu formu ochorenia ďasien, ktorú musí liečiť zubár. Vyskytuje sa pomerne často a ak sa nelieči, môže viesť k bolestiam, krvácaniu z ďasien, bolestivým problémom s žuvaním a dokonca k strate zubov. Dá sa jej predísť dostatočnou ústnou hygienou.

💡 Sklovina na povrchu zuba je najtvrdšou časťou ľudského tela.

Nielen zubná pasta, ale aj jedlo chráni vaše zuby

Asi sa práve pozastavujete nad touto súvislosťou. Ide o to, že vďaka prijatému jedlu dostávate do tela aj živiny a vitamíny, ktoré zuby potrebujú. Druhou stranou mince je fakt, že zuby majú póry, preto môžu mať jedlo a nápoje vplyv na nevzhľadné zafarbenie zubov. Našťastie, mnohé zubné pasty dokážu poskytnúť bieliaci účinok, ktorý vie tohto zafarbenia zuby zbaviť. 

Tip: Kyslé potraviny zvyšujú riziko vzniku zubného kazu, pretože rozkladom skloviny umožňujú prienik baktérií do zubov. Ak však každé jedlo zapijete vodou, kyslosť neutralizujete. 

💡 Zuby sú jedinou časťou tela, ktoré sa sami nehoja.

Ako sa najlepšie starať o zuby: 10 minút denne pre zdravie

Umývanie zubov je rutina, ktorá by mala byť rovnaká každý deň, a to ráno aj večer. Rozhodne nechoďte spať, pokiaľ ste si neumyli zuby, pripravujete tak živnú pôdu baktériám. 

Samotné čistenie by malo trvať aspoň 2 minúty, aby ste ústa dokázali zbaviť všetkých zvyškov jedla. Nesprávne čistenie vedie k hromadeniu povlaku a vzniku zubného kameňa. Správne by mal byť použitý krúživý pohyb zubnej kefky a nevynechajte žiadny zub, ani tie zadné. Určite myslite na fakt, že zubnú kefku je potrebné vymeniť každé 3 - 4 mesiace

💡 Cukor a alkohol sú najväčšími nepriateľmi vášho žiarivého úsmevu.

Nasleduje zubná niť

Po čistení by malo nasledovať nesmierne dôležité použitie zubnej nite alebo medzizubnej kefky na odstránenie drobných čiastočiek jedla, ktoré sa zachytili medzi zubami. Mnohí ľudia túto časť zubnej hygieny vynechávajú, zubná niť im však môže ušetriť kopu problémov a v konečnom dôsledku aj peňazí a vaše zdravie

Myslite aj na jazyk

Často sa naň zabúda, ale je treba podotknúť, že aj na jazyku sa tvorí povlak, ktorý v konečnom dôsledku dokáže spôsobiť zápach z úst, či prispieť k ďalším problémom. Mnohé “klasické” zubné kefky majú z opačnej strany zdrsnený povrch určený práve na čistenie jazyka. 

Dielo dokončí ústna voda

Vypláchnutie úst ústnou vodou a zbavíte sa tak aj posledných miniatúrnych čiastočiek a baktérií, ktoré ešte v ústach po čistení zostali. 

💡 Žutie žuvačky zmierňuje ochorenia ďasien a kazivosť zubov, podporuje tvorbu slín.

Ako sa starať o zuby so strojčekom?

Pre drobné čiastočky jedla môže byť strojček takmer dokonalou skrýšou. Ak však použijete zubnú kefku s mäkším dotykom, viete si poradiť aj s nimi, pretože sa dostane aj do ťažšie dostupných miest. Skúste namiesto dvakrát denne vyčistiť ústnu dutinu po každom jedle. Dokážete tak ľahšie predchádzať ťažkostiam. 

Navštevujte svojho zubára

Ruku na srdce: ako často navštevujete svojho zubára, aby vám skontroloval stav ústnej dutiny? Mali by ste ho totiť navštevovať minimálne raz do roka. Ak máte problémy so zubami, návštevu zubného lekára neodkladajte.



Magazín arrow
Magazín arrow