Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Zázračný koreň na regeneráciu svalov aj psychiky

Autor článku: redakcia Zerex.sk 24.08.2018 00:00 Zázračný koreň na regeneráciu svalov aj psychiky

Peruánsky ženšen, andská viagra či maca-superfood, to je len niekoľko pomenovaní, ktoré si táto rastlina právom vyslúžila. Je dobrá na únavu, regeneráciu svalov, psychiky, posilnenie libida. Čo prospešné obsahuje pre naše telo? Výskumníci neustále objavujú nové prínosy pre zdravie spojené s touto koreňovou zeleninou, príbuznú reďkovky. Tento prirodzený zdroj zdravej výživy má dlhú históriu bezpečného využitia. V oblasti andských vrchov sa maca konzumovala po tisíce rokov vďaka svojim zdravotným výhodám. Ako ju vieme využiť dnes?

Zdroj antioxidantov

Maca peruánska (Lepidium Meyenii) je zdrojom prírodných antioxidantov. Tie pomáhajú neutralizovať škodlivé voľné radikály, bojovať proti chronickým ochoreniam a predchádzať poškodeniu buniek. Zlepšenie antioxidačného stavu môže byť prínosom pre prevenciu chorôb srdca, rakoviny a cukrovky tým, že zabraňuje oxidačnému stresu a poškodeniu buniek. Česká štúdia na zvieratách o vplyve macy na stav antioxidantov, metabolizmus lipidov a glukózy priniesla zaujímavé zistenia. Podanie macy zlepšilo antioxidačný stav, a tiež významne znížilo hladiny cholesterolu a triglyceridov v pečeni. Ako bonus znížilo hladinu cukru v krvi.

Zdroj prospešných látok a vitamínov

S Macou vám nehrozí, že by ste zmätene blúdili lekárňou a hľadali multivitamínové prípravky. Sama je totiž zdrojom veľkého množstva vitamínov a minerálov. Vďaka veľkému množstvu rastlinných zlúčenín ju s obľubou do svojho jedálnička zaraďujú aj vegáni. Obsahuje takmer všetky esenciálne aminokyseliny, proteíny, vlákninu, meď, železo, draslík, vitamín B6, mangán, niacín, vápnik, riboflavín, vitamín C.

Posilnenie výkonu, energie a regenerácia svalov

Maca bola v minulosti využívaná ako bezkofeínový rastlinný zosilňovač výkonu a podpora zdravia. Prirodzene podporuje vytrvalosť a zotavenie, pomáha regenerovať unavené svalstvo aj zmierniť stres. Dokáže sa podieľať na zvýšení energie počas namáhavého tréningu. Maca môže pomôcť zvýšiť energiu bez toho, aby vám sa po jej konzumácií dostavil pocit trasenia, ako po užití kofeínu. Klinické skúšky ukázali, že maca môže pozitívne ovplyvniť energiu a vytrvalosť. Udržanie pozitívnej úrovne energie môže tiež pomôcť zlepšiť náladu, a niektoré štúdie dokonca zistili, že maca môže znížiť príznaky depresie. Mnoho pravidelných používateľov macy uvádza zvýšenie energetickej hladiny a zlepšenie atleticckého výkonu v priebehu niekoľkých dní od začiatku jej používania. Zrejme preto je obľúbenou voľbou pre športovcov. Dokazuje to aj štúdia Pilotné vyšetrovanie účinku doplnkov maca na telesnú aktivitu a sexuálnu túžbu u športovcov.

Zlepšuje plodnosť mužov a sexuálne zdravie žien

Maca môže pomôcť zlepšiť sexuálnu funkciu u mužov a podporiť libido u žien. Je tiež schopná vyvážiť ženské pohlavné hormóny. Vyrovnanie hormonálnej hladiny je kľúčové pre mnohé aspekty reprodukčného zdravia. Môže pomôcť znížiť symptómy ako neplodnosť, prírastok hmotnosti a nadúvanie. Má tiež veľkú moc zmierniť príznaky menopauzy. Štúdia Univerzity v Lime z roku 2001 zistila, že maca pomohla zlepšiť kvalitu spermií a ich motilitu, dva dôležité faktory, pokiaľ ide o mužskú neplodnosť.

Nálada a hormonálna rovnováha

Dobrá správa pre tých, ktorí zápasia s úzkosťou, stresom, depresiou alebo výkyvmi nálady. Maca môže pomôcť zmierniť tieto príznaky. Hormonálna rovnováha je kľúčom k regulácii sexuálnej funkcie, regulácii nálady, prevencie chorôb a oveľa viac. Maca je jednoducho prírodná cesta ako zregenerovať svalstvo, vyrovnať hormonálne hladiny, posilniť psychiku. Je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zvýšenie energie a celkové posilnenie zdravia, či už pre muža alebo ženu.



Magazín arrow
Magazín arrow