Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Zatočte s jesennou depresiou! Vieme, ako na to

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.10.2018 00:00 príznaky depresie

Únava, vyčerpanie, odpor k čomukoľvek, možno okrem spánku. Súvisí to s jesenným počasím alebo už hovoríme o príznakoch depresie?

Znižujúci sa počet slnečných dní a sychravý nečas za oknami našej nálade vôbec nepridávajú. Dôležité je však rozoznať, či sa jedná o prechodný stav sezónneho charakteru alebo je čas navštíviť lekára. Objavte spôsoby na to, ako nabudiť telo i ducha a zotrvať aj počas jesene v dobrej nálade a plní energie.

Sezónna depresia

Objavuje sa častejšie u žien a deje sa tak každý rok v rovnakom čase. Vedci si myslia, že niektoré hormóny vyvolávajú zmeny v postojoch v určitých ročných obdobiach. Prirodzene, prispieva k tomu aj menej slnečného žiarenia, mozog vytvára menej serotonínu, ktorý v podstate reguluje náladu. Ak človek navyše pod vplyvom počasia zostane zavretý doma, zvyšuje sa pravdepodobnosť pribúdaniu hmotnosti.

Ďalšími prejavmi sú pokles energie, problémy s koncentráciou, väčšia potreba spánku (ale aj problémy so spaním).

Ako z kola von alebo takto zatočíte s jesennou depkou

Toto vám poradia Dáni

Oproti ďalším krajinám sú “národy severu” v značnej nevýhode. Počas zimných mesiacov si slnka skutočne veľa neužijú. Majú však tajnú zbraň. Viete, čo je “hygge”?

Hygge v podstate znamená vytváranie teplej atmosféry a vychutnávanie dobrých vecí s dobrými ľuďmi. Teplé svetlo sviečok je hygge. Pritúlenie sa s niekým blízkym pri filme - to je tiež hygge. A nie je nič viac hygge ako posedenie s priateľmi a rodinou, diskutovanie o veľkých a malých veciach v živote. Pravdepodobne hygge vysvetľuje, prečo sú Dáni jeden z najšťastnejších národov na svete. (Zdroj: visitdenmark.co.uk)

Zhrnieme to: užívať si s blízkymi spoločné chvíle, vyhľadávať priateľov, čo najviac si vychutnávať denné svetlo, venovať sa tomu, čo máme radi. To je filozofia, ktorá pomáha povzbudiť náladu a zbaviť sa nepríjemných “depresívnych” stavov.

Lekári odporúčajú

Mnoho odborníkov odporúča, aby ľudia s príznakmi jesennej depresie vyhľadávali a užívali si čo najviac prirodzeného svetla. Prechádzka ráno alebo počas obednej pauzy v práci vám možno nepríde ako adekvátna náhrada, ale zaručene pomôže. Strávte preto denne nejaký čas vonku, aj keď možno nie je ideálne počasie.

Nezabúdajte na pestrú stravu, minerály a vitamíny

To, čo vaše telo najmenej potrebuje, sú cukry a tuky, ktoré chvíľu chutia, avšak dlho zostanú na tele. Paradoxom však je, že v období skracujúcich sa dní od vás organizmus vyžaduje práve to. Duševnú pohodu vám to neprinesie, dočkáte sa skôr opačného efektu, najmä pri pohľade na váhu.

Čo tak dopriať si niečo, čím prispejete k udržaniu pohody - fyzickej aj psychickej? Pomôcť vám v tom môže bylinka valeriána lekárska (ľudovo kozlík). Nenahraditeľný vitamín C zase prispieva k správnej funkcii psychiky a k správnemu fungovaniu nervového systému. L-tryptofán (esenciálna aminokyselina) zvyšuje syntézu serotonínu - tzv. hormónu šťastia a dobrej nálady.

Ďalšia bylinka - medovka lekárska, dokáže upokojiť organizmus. Už v minulosti sa používala pre účely pokojného spánku, na liečbu nespavosti a celkové upokojenie. Používa sa rovnako pri migréne, melanchólii, nervozite. Mučenka pleťová sa zas pomôže pri nervozite, rozrušení či pri poruchách spánku.

Valeriánu, vitamín C a L-tryptofán nájdete spoločne v doplnku výživy Zerex Zenaden. Jeho originálna receptúra kombinuje vysoko koncentrované zloženie z bylín, vitamínov a aminokyselín.

Pohyb - všeliek na každú nepohodu

Azda najlepším liekom na pohladenie duše je pohyb. Cvičenie nielenže zaženie túžbu ostať za každú cenu v posteli, ale postará sa aj o ďalšie pozitívne efekty:

  • na letnú figúru neostane len nostalgická spomienka na fotkách,

  • telo si vytvára viac endorfínov (hormónov šťastia) a tie s “depkou” poriadne zatočia,

  • zabavíte sa (napríklad pri skupinovom cvičení),

  • zdvihnete si sebavedomie,

  • zlepšíte náladu sebe a svojmu okoliu.

A to sú argumenty hodné vyskúšania, pravda?

Je čas vyhľadať lekára?

Pokiaľ nič z uvedeného nepomáha a pociťujete niektoré z príznakov depresie, nastal čas obrátiť sa na odborníka. Varovnými signálmi a príznakmi sú:

  • pretrvávajúci pocit viny,

  • pesimizmus,

  • ťažké poruchy spánku,

  • pocity smútku a úzkosti,

  • strata záujmu o veci, ktoré vás v minulosti zaujímali,

  • roztržitosť,

  • pocit bezmocnosti a neschopnosti ovplyvniť veci,

  • samovražedné myšlienky.

Ak máte vy alebo niekto z vašich blízkych dlhodobo podobné príznaky, neignorujte ich a vyhľadajte odbornú pomoc. Depresia je jedným z najzákernejších ochorení súčasnej doby, nie však úplne nevyliečiteľným.

 



príznaky depresie
Magazín arrow
Magazín arrow