Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Zápal hrubého čreva. Ako nám pomôže príroda?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 10.01.2017 00:00 trávenie

Nie je nič príjemné, ak nás trápi práve zápal hrubého čreva. Všade vôkol počúvame o zápale a zákernej rakovine hrubého čreva. Jedná sa o civilizačné ochorenie, ktorého existencia sa spája práve so stravovaním. Vo všeobecnosti sa jedná o dozvuk chronickej (opakovanej) zápchy. Jadrom ochorenia sú zapálené drobné vačkovité útvary, respektíve vydutiny sliznice, ktoré sa nachádzajú v čreve. Hlavnou príčinou týchto vydutín v čreve a teda aj samotného zápalu, je nedostatok vlákniny v strave. Eliminovať tento problém a pomôcť so zápalom hrubého čreva, môžu napríklad aj tie správne bylinky a prírodné produkty na trávenie.

Zápal čreva, prečo vzniká a u koho najviac?

Vo všeobecnosti platí, že zápalom hrubého čreva sú ohrození najmä ľudia po 40.- tom roku veku, ktorí uprednostňujú biele pečivo pred celozrnným a nekonzumujú čerstvé ovocie a zeleninu (aspoň pol kilogramu denne). Toto sú skutočnosti, ktoré charakterizujú jedincov, ktorí majú najväčšie riziko vzniku ochorenia zápalu hrubého čreva.

Prečo hrubé črevo?

Zápal ohrozuje práve hrubé črevo, pretože sa jedná o najcitlivejšie miesto nachádzajúce sa v našom tráviacom trakte. Samotné vydutiny sliznice, ktoré sú základom ochorenia, narúšajú samotné svalstvo v hrubom čreve. Keď sa už raz objavia a diagnostikujú, nikdy z čreva nezmiznú. Tieto vydutiny v najväčšom zastúpení môžeme nájsť v okolí konečníka, kde dochádza k najväčšiemu tlaku pri vyprázdňovaní obsahu čreva. Najväčšie problémy vznikajú práve pri tuhej (pevnej) stolici, pri ktorej vzniká aj veľký tlak v čreve a na oslabených častiach čreva sa sliznica vypne smerom von.

Rozhoduje životný štýl a stravovanie

V dnešnom rýchlom spôsobe života je zrejmé, že životný štýl a spôsob stravovania nebude u nás všetkých v poriadku. Preto sa zápal hrubého čreva objavuje tak často. V minulosti, keď ľudia žili skromnejšie a mali dostatok rastlinnej potravy, tento problém nepoznali. Keďže nemáme dostatok rastlinnej stravy, absentuje v našej strave najdôležitejšia látka, zodpovedná za optimálne fungovanie trávenia v hrubom čreve, ako aj pravidelného a bezproblémového vyprázdňovania (stolica je mäkká, tlak v črevách je malý a tak sa ľahko dostane von aj obsah samotných čriev v tele). Tou látkou je už spomínaná vláknina. Keď je v našej strave málo vlákniny, výsledkom je nepríjemná chronická zápcha, respektíve neznesiteľný zápal hrubého čreva.

Ako sa prejavuje?

Pravdu povediac, spočiatku sa neobjavujú žiadne ťažkosti a problémy. Ak však problémy pretrvávajú, tak najčastejšie sa stretávame s nezreteľnými bolesťami v bruchu (podbruší), ako aj s pocitmi nadúvania, plnosti, či s problémami s pravidelným vyprázdňovaním. Oveľa horšie však vyznievajú komplikácie, ktoré sprevádzajú samotné ochorenie. Tie nastávajú najmä vtedy, ak sa v niektorej z vydutín zadržia zvyšky jedla, kontaminujú sa tieto vydutiny a zápal čreva je na svete. Vyššia teplota, silná bolesť v ľavej časti brucha a nečakané krvácanie z konečníka, toto sú najčastejšie príznaky zápalu hrubého čreva.

Aké je riešenie?

Ak sú komplikácie vážne, treba vyhľadať bezodkladne lekársku pomoc. Pokiaľ sa chceme chrániť pred nepríjemným scenárom akým je zápal hrubého čreva, znova je potrebné pripomenúť prevenciu. V rámci prevencie môžu pomôcť aj niektoré bylinky a prírodné produkty, ktoré nám zlepšia trávenie a obohatia našu často krát nezdravú stravu, ktorá veľmi zaťažuje hrubé črevo.

Psyllium

Ako sme už naznačili vyššie, pokiaľ nám v strave chýba najdôležitejšia látka - vláknina, je potrebné, aby sme si ju v dostatočnom množstve dopĺňali. Dnes máme veľkú výhodu v tom, že sú dostupné rozličné prírodné produkty s bylinkami, ktoré nám v tom pomôžu. Prirodzeným najbohatším zdrojom vlákniny je psyllium. Je možné ho prijať aj v tabletkovej forme ako doplnok stravy. Má vysoký obsah vlákniny, dokonca väčší ako je v ovse a jačmeni, respektíve v ovsených vločkách. Pri jeho pravidelnom užívaním sa upravuje fyziologická úloha tráviaceho systému.

Rozmarín

Myslíte si, že táto bylinka dodáva len lepšiu chuť pečenému mäsu? Aj to je pravda, avšak podľa najnovších vedeckých zistení práve táto bylinka znižuje tvorbu látok v čreve, ktoré spôsobujú rakovinu hrubého čreva (o 50 ba až o 100 percent). Dokonca eliminuje aj problémy u ďalších orgánov, ako je žalúdok, pankreas, či prostata. Nebezpečné v tomto smere je grilovanie. Aby sme zastavili práve škodlivosť látok vznikajúcich pri grilovaní mäsa, odporúča sa pridať do marinády s mäsom jednak rozmarín, zázvor a kurkuma.

Zázvor (ďumbier)

Podľa jednej americkej štúdie ľudia s pravidelným požívaním zázvoru mali nižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva ako tí, ktorí ho nekonzumovali. Podľa vedcov ďumbier je schopný zabíjať rakovinové bunky v tele a zastavuje ich ďalšie šírenie. Je na čase začať ho využívať vo svojej kuchyni častejšie ako doposiaľ. Čarovný cesnak Nemáte ho radi kvôli silnejšiemu zápachu? Prehodnoťte svoje stanovisko, pretože aj cesnak, tak ako psyllium, rozmarín a zázvor pomáha eliminovať riziko vzniku zápalu, ako aj vzniku rakoviny hrubého čreva (podľa najnovších štúdií v Európe a USA znižuje riziko rakoviny hrubého čreva až o 50 percent). Okrem toho, že cesnak je vynikajúcim antibiotikom, je aj účinný v rámci prevencie nielen pred rakovinou hrubého čreva, ale tiež aj žalúdka, pažeráka, prsníkov a pankreasu.

Čo je ešte potrebné robiť?

Popri bylinkách a prírodných produktoch na trávenie je potrebné dodržať dostatočný a pravidelný pitný režim (odporúča sa aspoň šesť až sedem pohárov vody za deň). Výborné sú aj bylinkové čaje alebo minerálne vody bez bubliniek. Práve voda eliminuje zápchu a problémy s vydutinami sliznice v hrubom čreve. Okrem toho aj pravidelné cvičenie, nezadržiavanie stolice, pravidelná očista čriev a organizmu, ako aj skoncovanie s neduhmi, ako je fajčenie, či nadmerné pitie alkoholu, toto je tiež dôležité pre zachovanie zdravého čreva a fungujúceho trávenia bez problémov.



trávenie hrubé črevo
Magazín arrow
Magazín arrow