Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Z pesimistu optimista: Je možné zmeniť negatívne myslenie človeka? | Podcast

15.04.2021 00:00 z-pesimistu-optimista-je-mozne-zmenit-negativne-myslenie-cloveka

Sú dni dobré, a sú dni zlé. Väčšinou však záleží iba na tom, ako sa na nich pozeráme. Pozitívna psychológia sa zaoberá tým, čo v živote naozaj funguje. Dá sa teda naučiť brať veci optimisticky a byť tak “šťastnejším človekom”?

Sme rôzni

Ako ľudia sme všelijakí, diametrálne rozdielni: niektorí viac na prvý pohľad šťastní, iní zas večne zachmúrení a zamyslení. Ale v dnešnom rozhovore sa dozviete napríklad aj to, že to tak má byť. Jednoducho sme každý iný. A ak chce niekto svoje myslenie a celoživotný spôsob uvažovania zmeniť, je to reálne - aj keď je to dlhá cesta.

Negatívny človek nebude nikdy šťastný

Ak žijete v negativizme, máte večné strachy a napĺňate vaše denné rituály iba hnevom, ste odkázaný na to, že nikdy nepocítite šťastie. Nie je to možné. Lebo ak vidíte napríklad vo všetkom zlo, a predvídate nešťastia, tak keď sa stanú, asi by bolo scestné, aby ste sa z toho tešili. 

Motivačný papierik na zrkadle?

Reč je o motivačnom papieriku, ktorý si denno denne čítate. Ale pokiaľ na ňom nie je pravda, podľa psychológa to nie je riešenie. Treba ísť na to inak.

List vďačnosti

Zaujímavá metóda, ktorá nás dostala. Je to v skratke o tom, ako prinútiť aj večne nespokojného človeka zamyslieť sa a nájsť tie momenty, veci a najmä ľudí, za ktorých je v živote vďačný. A vďačnosť je už len krok od spokojnosti a radosti.

Cvičenie robí majstra

Existujú cvičenia, kedy môžete pomaly zmeniť pesimistu na optimistu. O týchto úlohách si povieme aj v tomto podcaste. Určite aj vám pomôžu nazerať na svet o čosi pozitívnejšie. A sú to cvičenia, ktoré si môžete vyskúšať rovno s nami - aj u vás doma.

Psychoterapeut, ktorého poznáte z médií, aj od jazera

Naším hosťom podcastu je Mgr. Martin Miller, známy psychológ zapísaný v zozname psychoterapeutov, ktorý robí napríklad zaujímavé poradenstvá a koučing pri chôdzi (najmä okolo známeho bratislavského jazera). Patrí k mediálne známym osobám. Pomáha klientom s depresiou, vyhorením a inými aktuálnymi duševnými problémami. Viac informácií nájdete na: www.arsviae.sk.

Rozhovor si môžete vypočuť priamo tu:

Podcast (Z)dravo je pripavený na vaše vypočutie aj na týchto miestach:



Magazín arrow
Magazín arrow