Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Vysoký krvný tlak? S týmito potravinami si ho znížite!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 19.12.2014 00:00 vysoký krvný tlak

Hypertenzia (vysoký krvný tlak) trápi čoraz viac ľudí. Už dávno neplatí, že sa týka výlučne starších osôb. V dnešnej dobe má vysoký krvný tlak aj mnoho mladých a dospievajúcich jedincov.V tomto smere sa môžeme zamyslieť nad tým, aký je bežný postup doktorov? Zvyčajne odporučia úpravu stravy a tiež aj pravidelné cvičenie a tréning. Ak však toto ich odporučenie nezaberie, tlak je naďalej privysoký, začnú nás liečiť medikamentózne, liekmi na zníženie hodnôt vysokého krvného tlaku.

Potraviny ako cesnak, cibuľa, pór, či pažítka, sú už dávno známymi a účinnými pomocníkmi na zníženie hodnôt vysokého krvného tlaku. Ale nie sú jediné. Dnes vám predstavíme iné, menej známe potraviny, vďaka ktorým si pomerne rýchlo dokážete upraviť svoj krvný tlak a dostať ho na optimálne hodnoty.

Zelený zázrak menom špenát

Ak máte vysoký krvný tlak, doprajte si častokrát špenát a to vo väčších dávkach. Je to účinný malý zelený zázrak, ktorý vám vďaka veľkému obsahu horčíka pomôže upraviť vysoký krvný tlak. Navyše schudnete, prípadne si jednoducho udržíte štíhlu líniu, pretože špenát má veľmi nízky obsah kalórií. Ďalšia výhoda špenátu spočíva v tom, že ho nemusíte konzumovať iba čerstvý. Svoje výživné hodnoty si zachováva i v mrazenej alebo balenej forme.

„Mliečne výrobky“, ale s nízkym obsahom tukov

Prečo práve mliečne produkty? Možno viete, možno nie, všetky mliečne produkty obsahujú veľa vápnika a navyše aj vitamínu D. Obe látky sú výživné a navzájom si pomáhajú. Dokážu spoločne znížiť vysoké hodnoty krvného tlaku. Práve nízka hladinu vápnika spôsobuje zvýšenie krvného tlaku. Ak budete pravidelne konzumovať mliečne výrobky, ale s nízkou hladinou tukov, pomôžete si upraviť svoj krvný tlak na optimálne hodnoty. Výbornou voľbou sú nízkotučné jogurty a mlieko. Konzumujte ich v rámci olovrantu, desiaty alebo v úvode každého nového dňa. Rozhodne by ste mali zvážiť, čo je pre vaše zdravie najdôležitejšie a ako rýchlo mu dokážete pomôcť.

Ak „čokoládu“, tak radšej tmavú

Asi málokto obľubuje tmavú (horkú) čokoládu. Zvyčajne siahame po mliečnej alebo bielej čokoláde. No práve tmavá čokoláda má v porovnaní s mliečnou vysoký podiel prospešných antioxidantov. A nielen to. Bohatá je aj na iné látky, ktoré organizmus potrebuje na vývin a výživu. Nemusíte zjesť hneď celé balenie čokolády. Bude vám postačovať zjesť niekoľko tabličiek každý deň a váš tlak sa dokáže upraviť. Ak ale hovoríme o čokoláde, tá nemôže tvoriť hlavné jedlo dňa. Určite je dobré si ju dopriať, ale vždy s mierou, pretože v súvislosti so sladkým ste v ohrození zvyšovania svojej telesnej hmotnosti. Myslite na to a buďte obozretní pri jej konzumácii.

S „lososom“ to pôjde ľahšie

Rybie mäso samé o sebe je zdravé a bohaté na výživné látky náš organizmus. Ak si navyše zvolíte aj správny druh ryby a rovnako si ju aj zdravo pripravíte (upečiete alebo ugrilujete), pomôže vám to aj pri problémoch so zdravím. Práve mäso z lososa má tú obrovskú výhodu, že vám vie pomôcť v prípade vysokého krvného tlaku. Losos má veľa proteínov, látok pomáhajúcich pri vysokom krvnom tlaku.

Navyše dodá vášmu telu aj dostatok vitamínu D a zároveň aj bielkovín. Losos má skoro nulovú hladinu „nezdravých“ tukov, pretože obsahuje práve zdraviu prospešné tuky. Tak nebojte sa jesť dostatok rybieho mäsa, pretože je skutočne zdráve a obzvlášť s tým lososovým mäsom si súčasne upravíte svoj krvný tlak na optimálne hodnoty.



cievy zdravie vitamíny hypertenzia krvný tlak
Magazín arrow
Magazín arrow