Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Mýty o vysokom cholesterole. Ako je naozaj tá optimálna hladina?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 12.07.2017 00:00 cholesterol

Vysoká hladina cholesterolu v krvi je výraz, ktorý na mnohých pôsobí ako strašiak. Je však cholesterol naozaj úhlavným nepriateľom zdravého srdca? Prečítajte si viac o mýtoch, ktoré sa spájajú s cholesterolom a o tom, ako si udržať jeho optimálnu hladinu.  

Mýtus č. 1: Cholesterol je zlý

Mnohí ľudia si myslia, že musia proti cholesterolu za každú cenu bojovať a znižovať ho, lebo je hlavným pôvodcom srdcovo-cievnych ochorení. Nie je to však tak celkom pravda – existujú totiž dva druhy cholesterolu.  

Takzvaný „dobrý“ HDL-cholesterol (HDL = high-density lipoprotein) je pre telo prospešný – čistí cievy tým, že prebytočný tuk odvádza do pečene.

Za škodlivý sa považuje takzvaný LDL-cholesterol (LDL = low-density lipoprotein), ktorý sa lepí na steny ciev a ak ho je priveľa, dokáže tieto cievy úplne upchať a spôsobiť tým nemalé problémy, ktoré môžu viesť až k infarktu.

Optimálna celková hodnota cholesterolu by nemala byť vyššie ako 5 mmol/l, pričom HDL-cholesterol by mal tvoriť aspoň 24 % z celkovej hodnoty cholesterolu. 

Mýtus č. 2: Vysoký cholesterol môžu mať len dospelí

Vysoký cholesterol (LDL) sa vyskytuje aj u detí. Dôvodom môžu byť napríklad ochorenia pečene, ktorá má obmedzenú schopnosť odstrániť z tela prebytočný cholesterol. Tento problém je však aj u detí riešiteľný. Ako? Pomocou zmeny životosprávy – obmedzením cukru, zdravou stravou a dostatkom pohybových aktivít.  

Mýtus č. 3: Vajcia drasticky zvyšujú cholesterol 

Za posledné roky si vajcia vyslúžili zlú povesť pre ich údajne vysokú hodnotu cholesterolu. Pravdou však je, že vajcia obsahujú množstvo zdravých výživných látok (vitamín A, B2, E, D, lecitín, nenasýtené mastné kyseliny) a cholesterol, ktorý je v nich obsiahnutý, nepresahuje optimálne normy. Je v poriadku konzumovať 8-10 vajec týždenne.  

Ktoré bylinky pomáhajú normalizovať hladinu cholesterolu?

Na zníženie LDL cholesterolu a zvýšenie hladiny „dobrého“ cholesterolu je ideálne užívanie Senovky gréckej, ktorá naviac napomáha udržiavaniu optimálnej hodnoty krvného cukru. Podobný účinok má aj Kotvičník zemný, ktorý okrem toho stimuluje libido, zvyšuje energiu a celkovú vitalitu a napomáha chudnutiu. K znižovaniu „zlého“ cholesterolu prispieva aj Púpava lekárska a Sibírsky ženšen.  



vysoký cholesterol mýty ako znížiť cholesterol
Magazín arrow
Magazín arrow