Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Vysoký cholesterol? Máme pre vás 5 užitočných tipov, ako ho znížiť

06.04.2021 00:00 vysoky-cholesterol-mame-pre-vas-5-uzitocnych-tipov-ako-ho-znizit

Fakt, že vysoký cholesterol zväčšuje riziko srdcových chorôb a infarktov, je nám veľmi dobre známy. Nadmerná hladina celkového cholesterolu však u nás stále predstavuje obrovský problém, keďže ju podľa štatistík má až 70 % slovenskej populácie. Ak chcete svojmu telu v tomto ohľade pomôcť, máme pre vás 5 užitočných tipov, ako znížiť cholesterol.

Dobrý a zlý cholesterol

Je dôležité uvedomiť si, že cholesterol je vlastne tuková látka, nevyhnutná pre správnu funkciu organizmu. Produkuje ju naša pečeň, ale získavame ju aj z jedla (mliečne výrobky, mäso...). V tele sa vyskytuje vo forme lipoproteínov, ktoré sú jej nosičmi. Existujú 2 typy cholesterolu:

  • HDL je známy ako „dobrý cholesterol“, pretože prenáša cholesterol do pečene, odkiaľ ho telo neskôr samovoľne vylúči. V skratke teda pomáha telu zbaviť sa jeho prebytkov a zároveň mu zabraňuje hromadiť sa v tepnách. 
  • LDL, takzvaný „zlý cholesterol“, naopak vedie cholesterol do vašich tepien a zhromažďuje ho na ich stenách. Takéto nahromadenie vytvára na stenách tepien povlak, čo vedie k ochoreniu zvanému ateroskleróza. To sa prejavuje zvýšeným rizikom vzniku krvných zrazenín v tepnách, čo môže viesť k ich zablokovaniu a následnej mozgovej príhode alebo srdcovému infarktu

Čo je na vine?

Medzi najčastejšie faktory spôsobujúce vysoký cholesterol patria napríklad:

  • nadváha a obezita,
  • nadmerná konzumácia tukov a nezdravých mastných potravín,
  • sedavý životný štýl a nedostatok pohybu,
  • fajčenie,
  • cukrovka,
  • zdedená genetická predispozícia.

Ako znížiť cholesterol? Takto:

#1 Kľúčom sú omega-3 a polynenasýtené tuky

Štúdia publikovaná v National Library of Medicine preukázala, že polynenasýtené tuky redukujú „zlý“ LDL cholesterol v tele, čím znižujú riziko srdcových chorôb. Štúdia spočívala v nahradení nasýtených tukov v strave 115 dospelých ľudí polynenasýtenými tukmi počas 8 týždňov. Po uplynutí tejto doby sa hladiny celkového a LDL dobrovoľníkov znížili až o 10%

Omega-3 mastné kyseliny sú obzvlášť zdravý typ polynenasýtených tukov. Nájdete ich v morských živočíchoch, akými sú losos, makrely, tuniak či dokonca krevety. Ďalším ich bohatým zdrojom sú napríklad vlašské orechy. Omega-3 je však odporúčané pravidelne dopĺňať aj prostredníctvom doplnkov výživy s obsahom omega-3 mastných kyselín.

#2 Upravte svoj jedálniček 

Výskumy dokazujú, že mononenasýtené tuky znižujú škodlivý LDL a zároveň zvyšujú dobrý HDL cholesterol. Redukujú totiž škodlivý proces oxidácie lipoproteínov, ktorý vedie k upchatiu tepien. Medzi obľúbené potraviny znižujúce cholesterol patria olivy, repka olejná, mandle, vlašské, kešu aj lieskové orechy, a avokádo. Stojí teda za pokus nahradiť pražené arašidy kešu orieškami a vymeniť nezdravý slnečnicový olej za zdravší olivový alebo repkový olej. 

#3 Pomôžu aj bylinky 

Zníženiu cholesterolu sa dá dopomôcť aj bylinkami.

Podľa štúdie publikovanej v National Library of Medicine, má škoricovník cejlónsky pozitívny vplyv na zníženie “zlého” LDL. Výsledky danej štúdie totiž ukázali, že po dennom užívaní 6 gramov škorice počas doby 40 dní sa u pacientov s cukrovkou 2. typu znížila celková hladina cholesterolu v krvi. 

Odborníci sa zhodujú, že ďalšou užitočnou potravinou pomáhajúcou znížiť cholesterol je červená fermentovanú ryža obsahujúca monokaoín K. Extrakt z nej sa používal už v tradičnej čínskej medicíne na zníženie hladiny LDL. 

NÁŠ TIP:

Kombináciu oboch týchto účinných látok na zníženie hladiny cholesterolu nájdete v doplnku výživy Optichol Balance, ktorý je navyše BIO a vegan friendly. Obsahuje niekoľko látok z prírodných zdrojov, ktoré podporujú metabolizmus tukov a pomáhajú udržať prirodzenú hladinu cholesterolu v krvi

#4 Nepodceňujte silu cvičenia

Cvičenie nielen zlepšuje fyzickú zdatnosť a pomáha v boji proti obezite, ale aj znižuje škodlivý LDL a zvyšuje hladinu “dobrého” HDL. 

Viaceré výskumy sa zhodujú, že na zníženie cholesterolu a tým aj rizika srdcových chorôb stačí 30 minút fyzickej aktivity denne, päť dní v týždni. (Zdroj: Viarax.fr) Samozrejme platí: čím dlhšie a intenzívnejšie cvičenie vyvíjate, tým väčší je prínos pre vaše telo. 

#5 Zhoďte prebytočné kilá

Je dokázané, že chudnutie znižuje celkový cholesterol, pretože redukuje jeho ďalšiu tvorbu v pečeni. Zbavením sa nadváhy telo dokáže stimulovať produkciu “dobrého” HDL a dokonca aj znížiť hladinu “zlého” LDL v krvi.

Pár slov na záver

Správna kombinácia cvičenia a zdravých stravovacích návykov dokáže robiť divy. A keď k nej ešte pridáte silu byliniek vo forme tých správnych pomocníkov na udržanie optimálnej hladiny cholesterolu a spaľovanie tukov, máte nad vysokým cholesterolom vyhraté! 



Magazín arrow
Magazín arrow