Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Vyskúšajte zelený dar menom avokádo. Prečo?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.12.2014 00:00 cholesterol

Avokádo je typickým zeleným ovocím, ktoré pochádza až z ďalekého Mexika. Je známe už z dávnej minulosti, predovšetkým vďaka svojim afrodiziakálnym vplyvom. Napriek tomu, že toto ovocie obsahuje pomerne vysoké množstvo tukov, prospieva celému telu a nemusíte sa báť, že by sa vám z pravidelnej konzumácie radikálne zvýšila vaša telesná hmotnosť. Prečo je to tak? Tuky sú rastlinného pôvodu a nie sú nebezpečné ako tie živočíšne, ktoré sa veľmi radi ukladajú na najrizikovejších partiách nášho tela.

Bohaté na množstvo vitamínov a stopových prvkov

Nie nadarmo sa hovorí, čo je zelené, je aj veľmi zdravé. Pri avokáde to platí rovnako. Pokiaľ hľadáte ovocie bohaté na množstvo stopových prvkov a vitamínov , práve ste ho našli. Avokádo má bohaté rezervy predovšetkým draslíka (až o 60 % viac ako banány), horčíka, fosforu a tiež aj železa. Z vitamínov môžeme spomenúť najmä vitamín C, B6 a rovnako aj ďalšie vitamíny skupiny B. Na základe týchto látok sa odporúča jeho konzumácia predovšetkým tehotným matkám a mladým dospievajúcim deťom.

Náhrada tučného syra a masla

Práve z toho dôvodu, že avokádo obsahuje množstvo tukov, je výbornou zdravou náhradou tučného syra a masla. Cholesterol však v ňom nehľadajte. Jedná sa o radikálne zdravšiu náhradu, ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie. Ako máte postupovať? Je to jednoduché. Prerežte plod avokáda, vyberte kôstku a následne si zrelú dužinu natrite na chlieb, najlepšie celozrnný alebo cereálny. Je to výborná pochúťka, skúste to.

Ak kupujete avokádo, dbajte na vhodnú kvalitu ovocia. Siahnite radšej po zelenšom plode, ako po mäkkom s čiernymi škvrnami (takémuto druhu sa radšej vyhýbajte a nekonzumujte). Avokádo musí byť pred konzumáciou rovnomerne mäkké. Skladujte ho pri izbovej teplote, v žiadnom prípade nie v chladničke. Hneď ako ho prekrojíte, je dobré pokvapkať samotnú dužinu šťavou z citróna, ktorou zabránite nepeknému zhnednutiu dužiny. Tá si potom zanechá peknú svetlo zelenú farbu.

Pre koho je avokádo najvhodnejšie?

Ak máte vyššiu hladinu cholesterolu, tak aj pre vás. Práve preto, že avokádo má nulový cholesterol napomáha všetkým, čo ho majú veľa, pretože znižuje jeho vysokú hladinu. Rovnako podporuje v tele tvorbu železa. V neposlednom rade avokádo zlepšuje život diabetikom a tým, ktorý majú zlý krvný obeh.

Možností na konzumáciu avokáda je hneď viacero. Najčastejšie sa avokádo používa na prípravu nátierok, šalátov, či studených polievok. Samozrejme všetko závisí od toho, čo chutí vám najviac. I napriek tomu, že sa avokádo konzumuje prevažne na slaný spôsob, patrí medzi zázračné ovocie, ktoré vie potešiť nie jeden maškrtný jazýček. Prajeme vám dobrú chuť pri objavovaní novej chute vďaka tomuto zázračného ovociu až z ďalekého Mexika.



zdravý životný štýl zdravie chudnutie cholesterol
Magazín arrow
Magazín arrow