Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Vyliečte nespavosť prírodou. Tu sú naše tipy, ako na to

Autor článku: redakcia Zerex.sk 10.02.2017 00:00 Vyliečte nespavosť prírodou. Tu sú naše tipy, ako na to

Žijeme čoraz rýchlejšie, často bez potrebného odpočinku, relaxu a radosti zo života. Toto všetko sa postupne pretavuje aj do kvality nášho spánku. Nie je nič výnimočné, že ten sa následne zhoršuje. Budíme sa deň čo deň čoraz viacej unavenejší, frustrovanejší, bez dostatočnej motivácie, energie a chuti do života. V tomto smere má na tom značný podiel viny práve nespavosť. Tá je veľmi nepríjemná a ak sa opakuje pravidelne, môže byť až zdraviu škodlivá. Preto sa oplatí poznať spôsoby jej liečby a možnosti, ako sa jej vyvarovať. Najlepšie je však pritom využiť prirodzenú formu liečby "prírodou".  

Aké sú hlavné príčiny nespavosti?

Ešte skôr ako pristúpime k popisu spôsobu liečby nespavosti, pripomeňme si jej hlavné príčiny vzniku na základe fyziológie človeka. Patrí sem predovšetkým aktuálny vek (hladina hormónu spánku sa mení s pribúdajúcim vekom), problémy so srdcom a cievami (napríklad arytmia zhoršuje spánok), nerovnováha hormónov alebo aj napríklad aj ťažkosti s tráviacim traktom (zlé trávenie, bolesti v brucha alebo žalúdka nás budia a tým je narušený celý spánok). Toto sú najčastejšie fyziologické príčiny poruchy spánku u človeka.

Pre objektivitu našej interpretácie doplňme si, že existujú aj psychické príčiny nespavosti, ako sú napríklad zvýšené napätie, nervozita, stres, stavy úzkosti a depresie, pesimistický pohľad na život, prepracovanosť a únava z práce. Z ďalších príčin nespavosti spomeňme napríklad ešte  nedostatočný počet hodín spánku (vyplývajúci najmä z toho, že chodíme spávať príliš neskoro a nepravidelne), užívanie rôznych medikamentov alebo aj nezdravý spôsob života.

Liečba nespavosti prírodou - tipy a triky ako na to ...    

Je čas zatočiť s nespavosťou a to čo najprirodzenejšou formou. Je ňou liečba prírodou respektíve bylinkami pre lepšiu kvalitu spánkového režimu. Najlepšie bude si ich dopriať v podobe chutného čaju alebo kúpeľa pred každým spaním. Skúsiť môžete čaj z bylinky Medovky lekárskej. Táto bylinka je výborná v tom, že podporí lepšiu kvalitu spánku a znižuje stres, napätie a úzkosť, čo je dnes bežnou vecou u každého z nás. Medovka prináša celkové upokojenie pre náš organizmus, predovšetkým po psychickej stránke.

Ak vás trápi zlý spánok, môžete ako prvé vyskúšať práve čaj z tejto bylinky.

Na takýto čaj budete potrebovať:

  • jednu lyžicu medovky,
  • jednu lyžicu harmančeka,
  • jednu lyžicu chmeľových šišiek,
  • dva decilitre vriacej vody.

Postup:

Bylinky jednoducho zmiešajte dokopy a zalejte ich vriacou vodou. Nechajte vylúhovať približne dvadsať minút. Potom sceďte a popíjajte v pokoji (najlepšie hodinku pred ľahnutím do postele).

Iným variantom je dopriať si kúpeľ nielen z tejto bylinky. Budete potrebovať približne tri lyžice medovky, tri lyžice mäty priepornej, jednu lyžicu levandule, jednu lyžicu chmeľových šišiek, jednu lyžicu lipových kvetov, tri lyžice medu, dva litre vriacej vody. Všetky bylinky zmiešajte a zalejte ich vriacou vodou. Následne pridajte med a približne dve hodiny nechajte odstáť a lúhovať. Po tomto čase výluh preceďte a dajte do vane s vodou. Potom si ľahnite do takto pripraveného kúpeľa na dobu pätnásť až dvadsať minút. Výborný kúpeľ na uvoľnenie, ktorý si doprajte pravidelne pred spaním (najlepšie hodinku pred ľahnutím do postele).

Ako ešte podporiť liečbu nespavosti?     

Výborným tipom na liečbu nespavosti popri vyššie uvedených tipoch sú aj prírodné doplnky stravy a lieky na depresiu a stres. Takáto prírodná podpora len umocní vyššie popísané spôsoby liečby nespavosti. Rozhodne sa jedná o zdraviu prospešnejšiu alternatívu liečby nepríjemnej nespavosti v porovnaní s niektorými dnes často lekármi predpisujúcimi alebo voľne predajnými chemickými medikamenty na nespavosť a poruchy spánku.

Čítajte tiež: "Viete, prečo nepodceňovať spánok?" alebo Odhaľte príčiny vašej nespavosti."



spánok nespavosť
Magazín arrow
Magazín arrow