Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Výhody a nevýhody prerušovaného styku. Oplatí sa to "riskovať"?

03.09.2019 00:00 vyhody-a-nevyhody-prerusovaneho-styku-oplati-sa-to-riskovat

Najstaršia a súčasne najlacnejšia metóda antikoncepcie je prerušovaný styk. Praktizujú ju milenci rôzneho veku a stále si nachádza svojich priaznivcov po celom svete. Poznáte jej výhody a nástrahy?

Za a proti

Prerušovaná súlož je sympatická najmä mužom, pretože si tak užijú sex takmer bez obmedzení vždy a všade. Ich jedinou starosťou je urobiť rázny krok proti prieniku semena do tela partnerky: včas skončiť. Okrem toho sa tým obaja partneri vyhnú akýmkoľvek výdavkom na rôzne druhy antikoncepcie. Čo sa týka výhod, tu sme skončili.

Nástrahami tohto počínania sú sexuálne prenosné choroby šíriace sa pomocou telesných tekutín, ale aj malých raniek (napríklad v ústnej dutine či konečníku). Ďalšou nevýhodou je fakt, že aj pred vyvrcholením muža opúšťa jeho penis tekutina obsahujúca spermie. A hoci sa vyskytne v nepatrnom množstve, môže byť plne schopná oplodniť vajíčko.

Ešte je tu záležitosť ovládnutia sa - nie každý muž je toho totiž v záplave eufórie schopný. Po svete však chodia milióny “následkov” prerušovaného styku, preto je potrebné dobre si premyslieť možné dôsledky svojich radovánok.

Finančne nenáročný prostriedok na odstránenie nevýhod: kondóm

Keď vezmeme všetky nevýhody prerušovanej súlože, zistíme, že kondóm dokáže takmer na 100 % zabrániť všetkým nástrahám:

obmedzíme možnosť transportu sexuálne prenosných chorôb z jedného partnera na druhého: HIV, kvapavka, chlamýdie, syfilis aj niektoré typy hepatitídy,

● zabránime prenos predejakulačnej tekutiny do tela partnerky a predídeme možnosti neželaného tehotenstva,

● pri vyvrcholení sa partner “nemusí ovládať”, pretože telo partnerky je takmer dokonale chránené pred semenom partnera ,

● kondóm môže umožniť aj jemné “pribrzdenie” pre mužov, ktorých trápi predčasná ejakulácia a chcú mať dostatok času na uspokojenie partnerky. Takto môžu prispieť k vyššej kvalite svojho sexuálneho života,

znížime na minimum možné nepríjemné prekvapenia - najmä vtedy, ak ešte dobre svojho nového partnera/partnerku nepoznáte, ale dôjde už k sexu,

bonus: v súčasnosti sú materiály na produkciu kondómov natoľko prepracované, že ich štruktúra je mäkká, príjemná a súčasne aj pevná a pružná. Muž pocíti minimálny rozdiel a navyše, vyrábajú sa aj vo väčších veľkostiach.

Prerušovaný styk poznajú už teenageri

Rodičia sa často bránia vysvetľovať svojim deťom nástrahy sexuálnych hrátok v domnení, že ich deti ešte “majú na to dostatok času”. Sexuálna výchova na školách často absentuje názor odborníka (sexuológ, gynekológ, dermatológ). Názory na sexualitu sú preto u dospievajúcich skreslené.

Keď sa však stane, že mladý človek začne “experimentovať” a nechápe ohrozenia plynúce z prerušovanej súlože ani význam ochrany, môže sa dostať do nepríjemnej situácie. Ohroziť ho totiž môže sexuálne prenosné ochorenie alebo do života zasiahne tehotenstvo v príliš nízkom veku.

Nebolo by pritom jednoduchšie pripustiť, že deti dospievajú a vysvetliť im ako a na čo slúžia rôzne druhy antikoncepcie? Samozrejme, zo strany rodiča to vôbec nie je jednoduchý krok. Avšak darovanie kondómov dospievajúcemu spolu s vysvetlením “prečo” je obrovským krokom, ktorý môže významne ovplyvniť sexualitu, zdravie a život vlastného dieťaťa.

 

A ako si užiť sex naplno teraz, keď je prerušovaný styk von z hry? Na túto otázku si odpovieme v nasledujúcom článku:



prerušovaný styk
Magazín arrow
Magazín arrow