Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Vyhnite sa operácii. Vyskúšajte cviky na chrbticu

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.04.2018 00:00 cviky na chrbticu

Keď hovoríme o chrbtici, mnohí ľudia sa podvedome chytia za „kríže“ alebo za krk. Tieto oblasti bývajú najčastejšími príčinami, ktoré po namáhavom dni ľudí trápia. Nikto určite nechce podstúpiť operáciu a najlepšie je vyhnúť sa tomu. Otázka však znie: Ako? Vyskúšajte cviky na chrbticu. Aby sa táto bolesť nestávala pravidlom a dokázali ste predísť vážnejším následkom, pozreli sme sa na to, ako od bolesti uľaviť alebo sa jej zbaviť. Najprv je však dôležité pochopiť jej pôvod.  

Čo spôsobuje bolesti?

Ľudský chrbát pozostáva zo zložitej štruktúry svalov, väzov, šliach, diskov a kostí. Problémy s ktoroukoľvek z týchto zložiek môžu viesť k bolesti chrbta. Bolesti chrbtice však môžu signalizovať aj prítomnosť iných ochorení, súvisiacich s močovými cestami, obličkami, ale aj srdcom alebo gynekolegickými ochoreniami u žien.

Aj každodenný život môže byť príčinou. Bolesti sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek veku, najviac však vo veku 35 - 55. Nadváha, preťažovanie, spanie na nevhodom matraci, nosenie, dvíhanie, slabé brušné svaly, reumatické ochorenia, dlhá jazda autom bez prerušenia, svalové napätie či nezdravé držanie tela, to všetko narúša rovnováhu chrbtice. Keď sa ku tomu pridá stres a emocionálne napätie, môže to spôsobiť, že svaly sa stiahnu a zmrštia. To vedie k bolesti a stuhnutiu.  

Pomáha oddych?

Väčšina ľudí si myslí, že odpočinok a obmedzenie činnosti sú najlepšími spôsobmi starostlivosti o bolesti chrbta. To vám však pomôže len zabrániť preťaženiu a dokonca môže zhoršiť bolesť.  

Z týchto dôvodov pomáha cvičenie

Cvičenie môže posilniť štruktúry a svalové skupiny v tejto oblasti. Buduje vaše svaly, ktoré udržujú chrbticu funkčnú (aj keď je cvičenie posledná vec, ktorú chcete urobiť počas obdobia bolestí).  

Benefity plynúce z cvičenia a posilňovanie chrbta

  • Posilnenie svalov, ktoré podporujú chrbticu
  • Zmierňovanie tuhosti
  • Zlepšovanie mobility
  • Zlepšovanie obehu na lepšiu distribúciu živín v tele
  • Uvoľňujú sa endorfíny, ktoré môžu prirodzene zmierňovať bolesť a zlepšiť náladu
  • Minimalizuje sa frekvencia epizód bolesti chrbta alebo krku
  • Znižuje sa závažnosť bolesti

Vyvážené cvičenie by malo zahŕňať kombináciu strečingu a posilnenia, ako aj aeróbne cvičenie, ktoré zvyšuje srdcovú frekvenciu.  

Krčná chrbtica

Približne dve tretiny populácie pociťuje bolesti krku v určitom okamihu svojho života. Táto oblasť nášho tela je schopná udržať hlavu a hýbať s ňou hneď v niekoľkých smeroch. Žiadna iná oblasť chrbtice nemá takú voľnosť pohybu. Preto je krk je náchylný na bolesť a zranenie.

Choroba krčnej chrbtice ide nad rámec bolesti krku. Degeneratívny proces môže spôsobiť vyžarujúcu bolesť, ako aj zníženú citlivosť a slabosť ramien, ramena a ruky. Tieto nepohodlie a stratu mobility môžu mať veľký vplyv na vašu kariéru, rodinu a kvalitu života.

Krčná chrbtica v krku je zložená zo 7 stavcov, 32 svalov a 8 nervových koreňov. Takže minimálne 47 dôvodov na bolesť v krčnej chrbtici už máme. Príčinami môžu byť námaha, neprirodzené pohyby, stuhnutia, zranenia, nehody, infekcie miechy, degeneratívne ochorenia (osteoartritída, spinálna stenóza, degeneratívne ochorenie disku), nádory. Výskum zistil, že asi 25% ľudí bez symptómov mladších 40 rokov a 60% starších ako 40 rokov má určitý stupeň degeneratívneho ochorenia disku. Keď degeneratívne ochorenie disku prebieha, krk sa stáva menej pružným a môžete cítiť bolesť krku a stuhnutosť, najmä ku koncu dňa. (Zdroj: webmd.com).  

Cvičenie na posilnenie svalov krčnej chrbtice

Ako si od tejto bolesti pomôcť? Aj počas pracovného dňa môžete uvoľňovať krčnú chrbticu cieleným a hlavne pomalým otáčaním, predkláňaním a zakláňaním hlavy. Cviky nájdete v nasledujúcich videách: 

Spodný chrbát (bedrová chrbtica)

Spodná časť chrbta je štruktúra vzájomne prepojených kostí, kĺbov, nervov, väzov a svalov, ktoré spolupracujú na poskytovaní podpory, sily a flexibility. Avšak táto zložitá štruktúra si vyberá aj svoju daň, pretože ponecháva spodnú časť chrbta náchylnú na zranenie a bolesť. Táto časť tela drží hmotnosť hornej časti tela a poskytuje mobilitu pre každodenné pohyby. Svaly v spodnej časti chrbta sú zodpovedné za ohnutie a otáčanie bokov počas chôdze.

Dôležitou je aj podpora chrbtice. Bolesť v dolnej časti chrbta môže byť dôsledkom stavov ovplyvňujúcich kostrovú bedrovú chrbticu, disky medzi stavcami, väzy okolo chrbtice a diskov, miechy a nervy, svaly dolnej časti chrbta. Najčastejšia býva bolesť v tejto časti chrbta dôsledkom poškodenia svalov, väziva, kĺbov alebo diskov. Silnú bolesť môže spôsobiť aj zápal.  

Cvičenie na posilnenie svalov spodného chrbta

Cviky nájdete v nasledujúcich videách: 

Horný a stredný chrbát

V porovnaní s krčnou chrbticou a bedrovou chrbticou, je horná časť chrbta pozoruhodne odolná voči zraneniu a bolesti. Ak nastane bolesť v tejto časti, zvyčajne je spôsobená dlhodobým zlým držaním tela alebo poranením. Najbežnejšou príčinou je sedavý životný štýl. Svaly sa môžu stať dekondičné a slabé, chrbtica nie je pekne vyrovnaná ako by mala byť. Ďalším problémom je nesprávna technika zdvíhania ťažších bremien alebo držania záťaže nad hlavou. Existujú však aj mnohé ďalšie príčiny bolesti hornej časti chrbta, ako napríklad infekcia alebo nádor tlačiaci na miechu.

Prečítajte si aj: Najväčšie nástrahy sedavého zamestnania. Ako sa vyhnúť problémom?

Cvičenie na posilnenie svalov horného a stredného chrbta

Ako si od tejto bolesti pomôcť? Cviky nájdete v nasledujúcich videách:

Ak cítite tlak na chrbticu aj pri nenáročných cvičeniach, zvážte cvičenie vo vode alebo plávanie. Vo väčšine prípadov tieto prístupy k zníženiu bolesti chrbta vyžadujú disciplínu a trpezlivosť, ale odmenou môže byť menej bolesti bez operácie.



cviky na chrbticu ako predísť operácii chrbtice chrbtica deformácia chrbtice
Magazín arrow
Magazín arrow