Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Všetko, čo potrebujete vedieť o krvnom tlaku

Autor článku: redakcia Zerex.sk 03.01.2017 00:00 Všetko, čo potrebujete vedieť o krvnom tlaku

Mať optimálny krvný tlak je základom zdravia u každého človeka. V súčasnej dobe však veľmi málo ľudí už v mladom veku, má normálny a optimálny krvný tlak. Mnohé faktory, ako napríklad dedičnosť, nezdravý spôsob života, nadváha môžu spôsobovať pomerne veľké odchýlky oproti normálnym a zdravým hodnotám krvného tlaku. Pripravili sme veľký informačný článok o krvnom tlaku a o tom, čo je potrebné o ňom vedieť.

Krvný tlak a obeh ...

Srdce najviac súvisí s krvným tlakom v ľudskom tele. Je to tak, pretože ustavične sa sťahuje a povoľuje (v priemere to činí približne 70 sťahov počas minúty). Túto aktivitu srdca voláme srdcový tep. Okrem toho srdce prečerpáva krv prostredníctvom ciev (práve takto vzniká tlak krvi respektíve krvný tlak). Práve túto hodnotu krvného tlaku nám meria pri každej preventívnej prehliadke náš lekár (alebo si ho môžeme pokojne zmerať tlakomerom aj sami doma).

Kde merať krvný tlak?

Najčastejšie sa meria krvný tlak na ramenách a je to považované za najlepší spôsob. Sila krvného tlaku je najsilnejšia na hlavnej tepne, ktorá vychádza zo srdca a aj preto sa volí spôsob merania práve na ramenách. Hodnoty nameraného krvného tlaku sú uvádzané v milimetroch ortuťového stĺpca.

Aká je "zdravá" hodnota krvného tlaku? Aké hodnoty sú v norme a čo už nie?

Ako ste na tom vy s vaším krvným tlakom? Treba vedieť, že hodnota krvného tlaku nižšia ako 120/80 mmHg je optimálny krvný tlak človeka. Hodnota 120 až 130/80 až 85 mmHg je "normálny" krvný tlak. Hodnota 130 až 139/85 až 89 je "vysoký" krvný tlak.

Hodnota 140 až 160/90 až 100 je "mierne vysoký" krvný tlak. A posledná hodnota 160 a viac / 110 je "veľmi vysoký" krvný tlak. Posúďte sami, ako ste na tom vy so súčasnou hodnotou svojho krvného tlaku (zdroj: www.tensoval.sk).

Čo prezrádza nameraná hodnota? 2 druhy krvného tlaku ...

Nameraná hodnota krvného tlaku predstavuje nie iba klasický číselný údaj. Je možné z nej vyčítať hneď niekoľko veľmi dôležitých informácií o zdraví. V prvom rade prvé číslo nameranej hodnoty značí takzvaný systolický tlak. Jedná sa o krvný tlak v ramenných tepnách v čase, keď udiera srdce. Predstavuje intenzitu (silu), s akou samotné srdce pracuje a prečerpáva krv v tele cez jednotlivé tepny. Druhou hodnotou (nie menej dôležitou), ktorú je možné vyčítať z nameranej hodnoty krvného tlaku, je hodnota diastolického tlaku krvi. Ide o hodnotu, kedy je srdce v pokoji (načerpáva do seba neokysličenú krv). Je to čas, ktorý nastáva medzi jednotlivými srdcovými údermi. Okrem toho diastolický tlak nám prezrádza informácie o súčasnom stave tepien.

Ako správne merať krvný tlak?

Viete správne merať krvný tlak? Ak nie, tak choďte k lekárovi a ten vám ho zmeria správne a veľmi presne. Navyše vám dá aj cenné rady, ak máte veľké výkyvy od normálnych hodnôt. Ak si chcete pravidelne merať krvný tlak v domácom prostredí, tak skúste to podľa nasledovných inštrukcií:

  1. Vždy si merajte tlak len s bezpečným, overeným a kvalitným tlakomerom. Je zrejmé, že inak si tlak presne nezmeriate.
  2. Tlak si merajte zakaždým v ten istý čas (najlepšie každé ráno a každý večer v rovnaký čas). Hlavne musíte byť v pokoji a bez stresu.
  3. V ďalšom kroku si dajte manžetu tlakomera na rameno (nemajte však príliš tesné oblečenie - najlepšie je upevniť manžetu tlakomera na holú kožu ruky). Šírka manžety by mala byť vhodná obvodu ramena (obvod ramena je najlepšie merať 3 centimetre nad jamkou lakťa).
  4. Celé rameno, na ktorom máte umiestnenú manžetu tlakomera, nechajte v pokoji a uvoľnené. V žiadnom prípade s ním nepohybujte (výsledok by mohol byť ovplyvnený a nepresný).
  5. Predlaktie uložte na stôl (toto platí ak máte ramenný tlakomer; pri tlakomeri na zápästí toto dajte do výšky srdca).
  6. Pustite tlakomer a počkajte, keď vykoná meranie. Je zakázané pohybovať končatinou, či rozprávať, no dýchať musíte (zadržaný dych rovnako skresľuje meranie).
  7. Dôležité je, aby ste meranie vykonali po chvíli znova. Po pár minútach, ako je manžeta vypustená, meranie zopakujte. Odporúča sa aj striedanie ruky, na ktorej bude umiestnená manžeta tlakomera.
  8. Vždy si zapisujte výslednú hodnotu meraní, aby ste mohli následne porovnávať.

(zdroj: https://www.tensoval.sk/ako-merit-krvny-tlak)

Čo vplýva na výšku krvného tlaku? Aké sú rizikové činitele?

Pravda je taká, že každý druhý dospelý muž a každá tretia dospelá žena sa liečia na vysoký krvný tlak (známu ako hypertenziu). Rizikové činitele sú práve tými, ktoré náš tlak ohrozujú najviac. K nim patrí napríklad genetika (dedičnosť) po svojich rodičoch. Okrem toho je aj vyšší vek ďalším faktorom (čím viac sme starší, tým máme vyššiu šancu na hypertenziu). Okrem toho sú častými rizikovými faktormi aj príliš slaná strava, nadváha, vysoký príjem alkoholickým nápojov, častý stres, depresie a málo fyzickej aktivity. Zdravé cievy sú základom pre zdravé srdce. Myslite na to včas a udržujte si ich čo najviac zdravé a bez problémov. V tom vám pomôže aj pravidelná konzumácie prírodných prípravkov na cievy v tabletkách. Vyberte si niektorý z našej ponuky.



krvný tlak
Magazín arrow
Magazín arrow