Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Mali by ste vedieť: Aký dopad na zdravie majú voľné radikály?

12.08.2020 00:00 volne-radikaly

Vrásky, šedivé vlasy, suchá a nepružná pokožka: aj taký vplyv má prebytok voľných radikálov na naše telo. Čo o nich vieme a ako sa proti nim vieme brániť?

Voľné radikály a zdravie: takto vysvetľujú vedci vzťah medzi nimi a antioxidantmi

Podľa vysvetlenia Harvardskej univerzity, “antioxidant” je všeobecný pojem pre každú zlúčeninu, ktorá dokáže pôsobiť proti nestabilným molekulám nazývaným voľné radikály poškodzujúcich DNA, bunkové membrány a ďalšie časti buniek. Pretože voľné radikály nemajú plný doplnok elektrónov, kradnú elektróny z iných molekúl a tieto molekuly poškodzujú

Antioxidanty neutralizujú voľné radikály tým, že sa vzdávajú niektorých svojich vlastných elektrónov. Táto obeta pôsobí ako prirodzený vypínač voľných radikálov. Pomáha to prerušiť reťazovú reakciu, ktorá môže ovplyvniť ďalšie molekuly v bunke a ďalšie bunky v tele.

Zatiaľ čo voľné radikály škodia svojou podstatou, sú nevyhnutnou súčasťou života. Telo vytvára voľné radikály ako reakciu na vplyvy životného prostredia, ako je tabakový dym, ultrafialové žiarenie a znečistenie ovzdušia, ale sú tiež prirodzeným vedľajším produktom normálnych procesov v bunkách. 

Pretože voľné radikály sú všadeprítomné, na ich odzbrojenie je potrebný primeraný prísun antioxidantov. Antioxidanty pomáhajú znižovať oxidačný stres udržiavaním počtu voľných radikálov pod kontrolou.

Voľné radikály: ako sa podieľajú na rozvoji chorôb?

Stres, fajčenie, užívanie alkoholu, životné prostredie, to všetko môže spôsobiť nadmerné množstvo voľných radikálov v tele. To vedie k oxidačnému stresu, ktorý poškodzuje zdravé bunky. Oxidačný stres súvisí s predčasným starnutím, zápalovými procesmi, srdcovými chorobami, aterosklerózou, rakovinou, rizikom mozgovej príhody.

Voľné radikály priamo vedú k oxidačnému stresu.

Antioxidanty v strave a ich účinky

Rôzne látky môžu pôsobiť ako antioxidanty. Najznámejšie sú vitamín C, vitamín E, selén, betakarotén, koenzým Q10, flavonoidy, fenoly a mnoho ďalších. Väčšina z nich sa vyskytuje v prírode a ich prítomnosť v potravinách pravdepodobne zabráni oxidácii alebo slúži ako prirodzená obrana proti miestnemu prostrediu.

Vitamíny C

Vitamín C je silný antioxidant, ktorý posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. “Céčko” pomáha bojovať proti zápalom, pretože zvyšuje hladinu antioxidantov v krvi. Môže pomôcť znížiť riziko množstva chronických chorôb, citlivosť na infekcie, únavu a nespavosť. 

Vitamín E: boj proti voľným radikálom urýchľujúcim starnutie

Podobné účinky má aj vitamín E, ktorý prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Môže zabrániť pôsobeniu voľných radikálov, ktoré urýchľujú starnutie buniek.

Selén

Selén je esenciálny minerál, čo znamená, že sa musí získavať prostredníctvom stravy. Ako antioxidant pomáha znížiť riziko srdcových chorôb bojom proti zápalu a oxidačnému stresu v tele. Oxidačný stres a zápal sú spojené s aterosklerózou alebo hromadením plaku v tepnách. Niekoľko štúdií preukázalo, že pacienti s Alzheimerovou chorobou majú nižšie hladiny selénu v krvi. 

Koenzým Q10

Je prítomný v každej bunke ľudského tela. Najvyššie koncentrácie sa nachádzajú v orgánoch s najvyššou energetickou náročnosťou, ako sú srdce, obličky, pľúca a pečeň. Telo si koenzým Q10 produkuje samo, s pribúdajúcim vekom má však táto produkcia znižujúcu sa tendenciu

Koenzým Q10 je najvhodnejšie prijímať s ďalšími antioxidantmi ako sú vitamíny C a E, ktoré účinne bojujú proti oxidačnému stresu buniek spôsobenému vplyvom voľných radikálov. Zdravotné stavy, ako sú srdcové choroby, poruchy mozgu, cukrovka a rakovina, sú spojené s jeho nízkou úrovňou.

Astaxantín

Ide o prirodzene sa vyskytujúci karotenoid a extra silný antioxidant s obsahom vitamínu E, ktorý chráni bunky pred vplyvom vonkajšieho prostredia. Ako antioxidant má astaxantín množstvo zdravotných výhod. Je spojený so zdravšou pokožkou, vytrvalosťou, zdravím srdca, bolesťami kĺbov a môže mať dokonca budúcnosť v liečbe rakoviny. (Zdroj: Healthline)

TIP

Antioxidanty na prírodnej báze vo forme kapsúl ponúka aj Zerex - napríklad taký Astaxanthin je vypestovaný a vyrobený v Českej republike, a má BIO certifikáciu.

Čo sa týka antioxidačných účinkov, je 6000 krát silnejší ako vitamín C, 3000 krát silnejší ako resveratrol a 800 krát silnejší ako koenzým Q10. Nájdete ho na e-shope Zerex.



volne radikaly
Magazín arrow
Magazín arrow