Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Deti

Vitamíny pre deti: Tieto sú vhodné už od narodenia

11.01.2021 00:00 vitaminy-pre-deti

Vitamíny a minerály sú dôležité najmä na podporu rozvíjajúcej sa obranyschopnosti dieťaťa. Ktoré vitamíny sú pre deti obzvlášť dôležité a na čo si treba dať pozor?

Potreba vitamínov a minerálov podľa odborníkov

Vo všeobecnosti sa predpokladá, že materské mlieko je „dokonalým zdrojom vitamínov”, ktoré dieťatko potrebuje. Je skvelým základom, neobsahuje však dostatok dvoch dôležitých živín: vitamínu D a železa. Navyše matka, ktorá nekonzumuje mäso, nemusí mať ani dostatok vitamínu B12.

Detská strava by mala obsahovať predovšetkým vápnik, železo, vitamíny A, B12, C, D. Železo, zinok, jód, cholín a vitamíny A, B6 (folát), B12 a D sú rozhodujúce pre vývoj mozgu v ranom veku. Dojčatá však majú inú potrebu výživných látok ako deti a môžu vyžadovať určité doplnky výživy, ako napríklad vitamín D pre dojčené deti. (Zdroj: Healthline).

Vitamíny a minerály pre deti: prehľad

  • vápnik pre zdravý vývoj kostí a zubov: vo veku od 1 do 3 rokov: 700 mg denne, 4 - 8 rokov 1000 mg denne;
  • vitamín D patrí medzi dôležité vitamíny pre malé deti. Má za úlohu spolupracovať s vápnikom na tvorbe kostí a dokáže pomôcť predchádzať chorobám v neskoršom veku. Získava sa najmä zo slnečného žiarenia alebo z doplnkov výživy, odporúčaná denná dávka je 400 IU (medzinárodných jednotiek);
  • vitamíny skupiny B - B12 sa nachádza najmä vo vajíčkach, rybách, či hydine, na jeho príjem by si mali teda dávať pozor rodiny, ktoré sa stravujú vegánskou a vegetariánskou stravou. Vitamíny skupiny B sú totiž nevyhnutné pre zdravie srdca, nervový systém a energiu. Bábätká by mali získať 0,5 mg denne, deti vo veku od 1 do 3 rokov 0,9 mg denne. Vitamíny B pre deti od 3 rokov: 1,2 mg denne;
  • železo je potrebné pre červené krvinky a deti ho potrebujú prijať približne 7 - 10 mg denne; (Zdroj: WebMD)
  • vitamín A je dôležitý pre malé deti, pretože posilňuje ich imunitný systém, napomáha zdravému zraku a zdravej pokožke. Zdrojom sú mliečne výrobky, mrkva, sladké zemiaky, brokolica, kapusta; 
  • vitamín C je kľúčový pre celkové zdravie a imunitu, ale aj na vstrebávanie železa. Hlavnými zdrojmi sú zelená paprika, kiwi, rakytník, citrusové ovocie, jahody, paradajky. (Zdroj: NHS UK)

Špeciálne potreby

Predčasne narodené deti s nízkou pôrodnou váhou môžu mať zvýšené potreby príjmu niektorých vitamínov.

Nezabúdajme ani na vlákninu

Hoci sú deti menšie ako dospelí, potrebujú pomerne veľké množstvo vlákniny, aby si zachovali zdravý tráviaci systém. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny zahŕňajú ovsené vločky, strukoviny (fazuľa, šošovica), brokolicu, avokádo. Nemali by preto chýbať ani v jedálničku vášho dieťaťa.

Nevhodné pre malé deti

Veľké dávky vitamínov a minerálov môžu byť pre deti toxické a dokážu vyvolať množstvo problémov, preto je nutné dodržiavať denné dávkovanie a vopred sa poradiť s odborníkom. 

Extra tip na záver

Na podporu rastu zubov a pevných kostí sú vhodné kvapky s vitamínom D3 zo 100% prírodných zdrojov. Deti ich môžu konzumovať už od narodenia, a na optimálny príjem tohto vitamínu bude stačiť jedna kvapka. Obsahujú olivový olej, aby sa vitamín lepšie vstrebal v organizme.

 

Prečítajte si aj o vitamínoch dôležitých pre nás, dospelých:



Magazín arrow
Magazín arrow