Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

(Z)dravo Podcast

Vitamínom C by sme sa mali pravidelne “dopovať”. Tu je odpoveď, prečo | Podcast

08.04.2021 00:00 vitaminom-c-by-sme-sa-mali-pravidelne-dopovat-tu-je-odpoved-preco

C je vitamín, ktorý patrí medzi must haves. Čo to znamená? Že ak ho nemáte v lekárničke, tak si ho určite dokúpte. Ale viete, ako ho správne užívať? Možno ste to doteraz robili zle.

“S brokolicou ďalej zájdeš”

Pokiaľ si myslíte, že kilo pomarančov vám zabezpečí dosť vitamínu C, tak sa hlboko mýlite. Taká brokolica či paprika ich ľahko prebije. O ďalších, najmä slovenských, vitamínmi nadupaných skvostoch sa dozviete práve v tomto podcaste.

Vitamín C proti chrípke

Klasická situácia: cítime sa chorí, dáme si preventívne C - a to hneď každý deň. Telo naozaj počas boja s chorobou potrebuje viac vitamínu C, no a keď sa náhodou predávkujete, vaše telo jednoducho prebytok vitamínu vylúči. Aj o tom sme sa rozprávali s lekárom Borisom Bajerom, ktorý nám vysvetlil, kde vitamín nájdeme, ako ho užívať, a najmä kedy je to najvhodnejšie. A pri pravidelnom predávkovaní sa predsa len jedno varovanie: pozor na močové kamene!

Kyselina askorbová

Stále je reč o vitamíne C, ktorý je ľahko rozpustný vo vode – preto ho zapíjame vodou. Niektoré vitamíny by sme mali zapiť alebo zajesť s olejom – lebo je v ňom lepšie vstrebateľný. Vitamín C je však práve jeden z tých vitamínov, ktoré viete veľmi ľahko a rýchlo doplniť do tela.

Tri kusy ovocia denne

Doktor odporúča aspoň tri kusy ovocia denne, a má na to aj svoju metódu, ktorú si môžete vypočuť v podcaste.

Správa pre fajčiarov

Vitamín vás síce neochráni pred rakovinou pľúc a neznamená to, že keď si dáte niekoľko cigariet, a potom za tým vitamín C, tak budete zdravý. Vaše telo však takto môže byť aspoň kvalitnejšie ochránené. No čo vám povieme, ideálne je však skončiť s fajčením nadobro. Na čo ešte všetko je tento esenciálny vitamín dobrý, vám dnes v podcaste (Z)dravo porozpráva expert, MUDr. Boris Bajer, PhD., dietológ a odborník na výživu, tvorca online kurzov Nutrition Expert.

Tento rozhovor si môžete zapnúť aj priamo tu:

Podcast (Z)dravo už netrpezlivo čaká na vaše vypočutie - napríklad na týchto platformách:



Magazín arrow
Magazín arrow