Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Vitamín D: Extrémne dôležitý v boji proti vírusom. Prečo?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 14.04.2021 00:00 vitamin-d

Je jeseň a chrípková sezóna je v plnom prúde. Čakárne u doktorov sú preplnené ľuďmi, ktorých trápi kašeľ, bolesť hrdla, zvýšená sekrécia z nosa či teplota. Verte alebo nie, pri dostatočnom zásobení vitamínu D u ľudí by tieto čakárne boli poloprázdne. Ako je to možné? Ako súvisí dostatok vitamínu D so zdravými dýchacími cestami? Alebo naopak - aké je spojenie nedostatku vitamínu D s akútnymi infekciami horných a dolných dýchacích ciest?

Náš drahý Oskar

Odpoveď nájdete hore na oblohe - áno. Ide o slnečné žiarenie a jeho vplyv na ľudskú pokožku. Ľudské telo si totižto dokáže samo vyrobiť dostatok vitamínu D, avšak iba vtedy, ak je po dostatočný čas (aspoň 30 minút) vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Tu by sa riešenie problému skončilo, keby sa veľká časť našej planéty nenachádzala počas ročných období v slnečnom deficite.

Kašlem, kašleš, kašleme

Pri nedostatku vitamínu D však prichádzajú skutočné problémy - vírusové a bakteriálne infekcie dýchacích ciest. Pri absencii vitamínu D v krvi je ľudské telo náchylnejšie na ochorenia dýchacích ciest, obzvlášť na infekcie. 

💡Hovorí o tom aj britská štúdia, ktorá sa zaoberala dôsledkom nedostatku vitamínu D na ľudské telo. Vedci zistili, že nízky vitamín D v krvi (<25 nmol/L) je priamo spojený so zvýšenou pravdepodobnosťou výskytu respiračných ochorení (vírusových a aj bakteriálnych).

BIO Zerex Vitamín D

Vitamín D zníži riziko vírusových ochorení

Je teda viac ako dôležité nahradiť vitamín D, ktorý si nedokážeme v tomto období vyrobiť, vitamínom v strave. Je možné ho nájsť v:

  • rybách bohatých na tuk (tuniak, losos, markela),
  • mliečnych výrobkoch, syroch, vajíčkach,
  • pomarančovom džúse,
  • doplnkoch výživy obsahujúcich vitamín D.

💡Vedci z British Medical Journal prišli na to, že denným doplnením vitamínu D vo výživovom doplnku si ľudia s dostatočnou hladinou vitamínu D znížili pravdepodobnosť akútnych respiračných infekcií o 19 %. Respondentom s nedostatočnou hladinou vitamínu D bolo po nasadení doplnku s vitamínom D zistené až o 70 % nižšie riziko týchto vírusových a bakteriálnych infekcií. A to hovorí o všetkom.

Ak ste náchylný na ochorenia dýchacích ciest, a každoročne vás neminie choroba, mali by ste seriózne zvýšiť príjem vitamínu D.

Ako sa brániť proti vírusovým a bakteriálnym infekciám?

Je jasné, že nie vždy sa dá stopercentne vyhnúť ochoreniam dýchacích ciest - ale môžete rapídne znížiť ich riziko. A to pomocou vyváženej stravy, dostatočného vystavenia sa slnečnému žiareniu a vitamínovými doplnkami.

✅ Vitamín D nájdete aj v Daily Complex. Ide o výživový doplnok, v ktorom sa nachádza okrem 400 % (!) dennej odporúčanej dávky dôležitého vitamínu D aj ďalších 13 vitamínov a minerálov na posilnenie imunitného systému a zvýšenie vitality.

Je na čase sa začať viac zaujímať vaše zdravie. Máte predsa iba jedno!

💡 Ako už iste viete, vitamín D je oveľa dôležitejší, ako sa očakávalo, a jeho vplyv na kvalitu našich životov a zdravia je naozaj citeľný. Ak sa o ňom chcete dozvedieť viac, vypočujte si podcast (Z)dravo na Spotify. V epizóde s názvom "Nedostatok slnka Slovákom nepristane" vysvetľuje MUDr. Boris Bajer to, že väčšina Slovákov má nedostatok vitamínu D, a aj to, ako si tento vitamín môžete čo najúčinnejšie doplniť. Epizódu si môžete vypočuť na  Spotify, Apple Podcasts, alebo hocikde, kde počúvate vaše obľúbené podcasty.

 

Prečítajte si aj o tom, ako účinne bojovať proti chronickému stresu:



imunita vírusové ochorenia vitamín d ako sa chrániť proti vírusovým ochoreniam
Magazín arrow
Magazín arrow