Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Nedajte chrípke a vírusom šancu! Doplňte vitamín C v správnej forme

14.10.2020 00:00 vitamin-c-hrdina-chripkovej-sezony

Jedným z dôvodov, prečo v chrípkovom období siahame po vitamíne C, je jeho vplyv na imunitné funkcie. Ako môžeme podporiť imunitu prostredníctvom vitamínu C?

Ako pracuje imunita a imunitný systém?

Imunitný systém chráni telo pred infekciou a chorobami. Je to komplexný systém buniek, tkanív a orgánov, ktorý plní svoje úlohy v obrane proti cudzím látkam, ako sú baktérie, vírusy, a plesne. Imunitu dedíme (vrodená imunita) a získavame počas života (adaptívna imunita). 

Ako na podporu imunity

Zdravie a obranyschopnosť dokážu posilniť zmeny životného štýlu a stravovania:

  • dostatočne dlhý spánok v trvaní 8 hodín, 
  • pitie tekutín, ideálne vody (zabezpečí hydratáciu a pomáha z tela vylúčiť choroboplodné zárodky), 
  • konzumácia celozrnných potravín,
  • zníženie obsahu cukru v strave, 
  • pohyb a cvičenie (ideálne na dennej báze aj v krátkych intervaloch),
  • konzumácia zdravých tukov,
  • príjem vitamínov a minerálov podporujúcich imunitu (najmä vitamín C, vitamín D, zinok).

Ako dokáže vitamín C podporiť imunitu?

“Céčko” je podľa odborníkov jedna z najefektívnejších živín, ktorá plní veľa úloh spojených s prínosmi pre imunitu a zdravie. Ide o silný antioxidant, ktorý môže posilniť prirodzenú obranyschopnosť tela:

  • produkciou protilátok (bielkovin, ktoré sa viažu na mikróby a neutralizujú ich), 
  • stimuláciou funkcií bielych krviniek, 
  • ochranou pred toxickými zlúčeninami, 
  • skrátením doby liečby (napr. pri prechladnutí), a to najmä v súčinnosti so zinkom.

Je to vo vode rozpustný vitamín a jeho zdrojmi sú paprika, kiwi, rakytník, citrusové plody, jahody, brokolica, paradajky, ružičkový kel. Okrem potravín je možné vitamín C dopĺňať vo forme rôznych doplnkov výživy.

✅ Náš tip: Beta Glukán + Vitamín C

Beta Glukán je výživový doplnok obsahujúci kvasničný betaglukán a vitamín C, ktorý účinne napomáha lepšej imunite a zabezpečí jej správne fungovanie. Zároveň tiež prispieva k správnej funkcii pokožky, zubov, vlasov a kostí a pomáha látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie. 

Obsah vitamínu C v kapsulách si poradí s redukciou únavy a vyčerpania a napumpuje obranyschopnosť. Kapsuly čisto na rastlinnej báze, preto sú vhodné aj pre vegánov.

Nielen na imunitu, ale aj zdravie srdca, hojenie rán a ďalšie funkcie

Vitamín C, tiež známy ako kyselina L-askorbová, je nevyhnutný pre rast, vývoj a opravu všetkých telesných tkanív. Podieľa sa na mnohých telesných funkciách, vrátane tvorby kolagénu, absorpcie železa, správneho fungovania imunitného systému, hojenia rán a údržby chrupaviek, kostí a zubov. (zdroj: webmd)

Vitamín C môže pomôcť znížiť krvný tlak a znížiť riziko rozvoja srdcových ochorení. Nízka hladina vitamínu C súvisí so zvýšeným rizikom porúch pamäti a myslenia, ako je demencia, zatiaľ čo vysoký príjem vitamínu C z potravín a doplnkov má ochranný účinok. (Zdroj: healthline).

V ktorých formách nájdete vitamín C?

Vitamín C nájdete vo viacerých formách: 

  • kapsuly,
  • klasické tablety,
  • šumivé tablety,
  • prášok,
  • lipozomálna forma.

💡 Ale ako sa medzi nimi orientovať? Najdôležitejšie faktory pri výbere správneho vitamínu C sú jeho vstrebateľnosť, spôsob uvoľňovania do organizmu a celková hodnota RHP (referenčnej hodnoty príjmu - čím viac %, tým väčší obsah danej zložky). Najviac vitamínu C nájdete v práškovej forme, kde si jednoducho môžete nabrať na špičku lyžičky či noža potrebné množstvo, a nemusíte sa tak spoliehať na obsah kapsúl či tabletiek. 

Najlepšie vstrebateľná forma vitamínu C je lipozomálna, pretože vďaka lipozómom ho telo absorbuje až 6x účinnejšie.

❗ Avšak pozor! Pri vitamíne C množstvo nehrá hlavnú rolu. Keďže pri jeho nadbytku ho jednoducho vylúčime z organizmu, je kľúčové si vybrať vitamín C, ktorý sa uvoľňuje postupne. Takto si poistíte celodenný príjem tohto dôležitého vitamínu a zamedzíte tomu, aby ste ho po poriadnej dávke automaticky spláchli do záchoda. 

Odporúčame: Zerex Vitamín C s postupným uvoľňovaním.



vitamín c podpora imunity
Magazín arrow
Magazín arrow