Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Vítajte jeseň plní energie

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.09.2018 00:00 Vítajte jeseň plní energie

Aj vy patríte k tej väčšine ľudí, čo má letnú dovolenku dávno za sebou a načerpané sily sa míňajú rýchlosťou svetla? Prichádzajúca jeseň je dobrým dôvodom na posilnenie imunity a zvýšenie vitality.

Teplé letné večery, horúce slnko, voda, sú pre tento rok preč. Ak vám však niečo našepkáva, že máte večer zostať doma v teple a dať si niečo sacharidové, nepočúvajte to. My sme si pre vás pripravili niečo, vďaka čomu vstúpite do tejto jesene plnou parou vpred a s nákladom novej energie.    

Farebné minerály a vitamíny na tanieri

S čoraz chladnejšími večermi možno zatúžite zostať doma, vyložiť nohy a niečo zjesť. Azda aj niečo, čo obsahuje viac sacharidov a tukov. To vás môže stáť pekne draho. Nielenže sa môžete pripraviť o energiu, ale aj o váhu, ktorú ste si udržiavali do plaviek. S pribúdajúcou váhou pribúda aj riziko rôznych chorôb (a obezity) a s vitalitou to má len pramálo spoločné.

Naservírujte si radšej niečo, po čom vám každá bunka v tele bude vďačná. Dopoludnia zvoľte ovocný a popoludní alebo večer zeleninový tanier plný pestrých farieb. Pomôže vám to predchádzať sacharidovo-tukovým katastrofám. Ovocie a zelenina vám poskytnú potrebnú energiu, vitamíny, minerály, antioxidanty. Vyhnete sa príznakom vyčerpanosti organizmu.

Ktoré sú na jeseň tie “top”?

Existujú tri antioxidanty, u ktorých sa stovkami štúdií preukázalo, že zabraňujú ďalšiemu poškodeniu buniek ľudského organizmu: selén, vitamín E a vitamín C.

Vitamín C - je jedným z najdôležitejších vitamínov na prežitie človeka a jedným z najsilnejších antioxidantov. Antioxidačné účinky vitamínu C boli preukázané v mnohých experimentoch in vitro. Ľudské ochorenia, ako je ateroskleróza a rakovina, sa môžu čiastočne vyskytnúť pri poškodení tkanív oxidantmi. Zdroj: štúdia “Vitamín C ako antioxidant: hodnotenie jeho úlohy pri prevencii chorôb” o ňom hovorí: “

Selén - je nevyhnutným stopovým prvkom a jeho nízky stav u ľudí bol spojený so zvýšeným rizikom rôznych chorôb, ako je rakovina a srdcové choroby. Pomáha zachovať elasticitu, chrániť telo pred rakovinou, poskytuje ochranu pred UV žiarením. Selénu je venovaná aj rozsiahla štúdia “Selén: jeho úloha ako antioxidantu v ľudskom zdraví”.

Zinok - je stopový prvok, ktorý je potrebný pre zdravý imunitný systém. Nedostatok zinku môže spôsobiť, že človek je náchylnejší na choroby a ochorenia. Pomáha stimulovať aktivitu najmenej 100 rôznych enzýmov. Podľa štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Clinical Nutrition, osoby s nedostatkom zinku majú zvýšenú náchylnosť na rôzne patogény.

Vitamín E - je to jeden z najdôležitejších antioxidantov, pretože chráni bunkové membrány a zabraňuje poškodeniu enzýmov, ktoré sú s nimi spojené. Prírodné zdroje vitamínu E zahŕňajú rastlinné oleje, ako je slnečnicový olej, obilniny, ovos, orechy a mliečne výrobky.

Pravidelnosť je dôležitá

Pri jedle ešte zostaneme. Aby sme mali dostatok energie po celý deň a naše telo nečerpalo z núdzových zásob, dopĺňajte pravidelne telu jeho palivo. Jesť každé tri až štyri hodiny nemusia len kojenci. Rozdeliť si jedlo do menších dávok počas celého dňa znamená, že keď večer prídete domov, nemusíte od hladu vyjesť chladničku. Prísun vitamínov a minerálov počas dňa zabezpečí sýtosť a energiu až do večera. 

Nevzdávajte sa pohybu

Že vám v tom počasie nepraje? Vďaka spoločným prechádzkam s partnerom po večeri alebo skupinovému cvičeniu vo fitness centre, vám môže byť predpoveď ukradnutá. Nabijete sa potrebnou energiou a hormóny šťastia zaplavia vaše telo bez ohľadu na to, ako veľmi klesla teplota na teplomeri.  V žiadnom prípade však nezostávajte sedieť pred televízorom, zrkadlo ani váhu neskôr neoklamete.

Večer venujte relaxu

Prácu, pohybové aktivity aj všetky povinnosti už máte za sebou, a čo ďalej? Večer by mal patriť oddychu. Venujte sa niečomu, pri čom cítite, že z vás opadáva únava: čítanie knihy, kreslenie, meditácia. Každý si nájde to, čo mu najviac vyhovuje. Podstatou je, aby pri tom oddychoval. Počítanie DPH alebo písanie bodov na zajtrajšiu poradu nie je žiadny oddych, myslite na to. A na seba.

Vyspať sa doružova by nemal byť luxus

Základom vitálneho tela je kvalitný spánok. Teraz nemáme na mysli kvalitný v zmysle matraca za stovky (či tisíce) Eur. Ani ten najkvalitnejší matrac alebo perina vám nepomôžu, pokiaľ nebudete denne spať aspoň 7 - 8 hodín. Ak to považujete za niečo, čo si len ťažko môžete dovoliť, prehodnoťte svoje priority. Je dôležitejšie vaše zdravie a vitalita alebo to, na úkor čoho spánok obetujete? 

K pokojnému a rýchlemu zaspávaniu vám pomôžu bylinky ako chmeľ otáčavý, valeriána lekárska (ľudovo niekedy aj kozlík), mučenka pleťová či ľubovník bodkovaný. Všetky nájdete aj v doplnku výživy Zerex Pillow.

Čo tak pohárik?

Samozrejme. Piť sa predsa musí. Najlepšie 2 - 3 litre vody denne alebo pohár vody každé dve hodiny, kým bdiete. Udrží vás to hydratovaných a sviežich. Vaša pokožka bude krásne napnutá, vlasy a nechty nebudú mdlé a bez života.

Rada na záver: nevzdávajte sa svojich cieľov

Asi si hovoríte, čo má toto spoločné s vitalitou pred blížiacou sa jeseňou. Mnoho. Je dôležité ísť za svojimi snami a túžbami. Ak však zistíte, že cítite neustále rastúce požiadavky na vlastnú osobu, obetujete tomu spánok, pohyb, nevyhnete sa stresu.

Naša spoločnosť kladie stále vyššie nároky na jednotlivca a život sa stáva náročnejším. Avšak práve stres je vo vysokom percente prípadov zodpovedný za mnohé ochorenia, z ktorých mnohé sú diagnostikované práve na jeseň.



vitamíny
Magazín arrow
Magazín arrow