Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Viete, prečo nepodceňovať spánok?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 16.09.2014 00:00 spánok

Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je nesmierne dôležitý pre každého ľudského jedinca. Istotne viete, ako sa cítite, pokiaľ nie ste dostatočne vyspatí. Trápi vás to, že vás všetko bolí, ste podráždení a nedokážete sa naplno sústrediť na svoju prácu. Hľadáte príčinu všade inde, len nie tam, kde je pravda. Práve nedostatočný spánok môže byť tou hlavnou príčinou, prečo sa vám nedarí naplno fungovať počas dňa. Dnes sa v tomto našom článku podelíme s vami o veľmi dôležité zdravotné dôvody, pre ktoré by ste si mali vždy dopriať viac kvalitného a zdravého spánku, pokiaľ sa chcete cítiť fit.

Spánok podporuje pamäť a napomáha učeniu...

Spánok dokáže veľmi ovplyvniť, respektíve zlepšiť vaše uvažovanie (myslenie). Vo všeobecnosti platí, že spanie podporuje pamäť a napomáha učeniu. Počas spania si dokážete organizovať svoje spomienky a už naučené aktivity, čím sa zjednodušuje vstup práve k nim.

Spánok znižuje stres a napätie...

Spánok zmenšuje stresový stav a napätie. Dobre viete, že nie ste schopní úspešne bojovať so stresovým stavom, ak ste unavení a vysilení. Nervozita, nepokoj a obavy sú primárnymi atribútmi nedostatočnej regenerácie organizmu. Práve tieto činitele deň čo deň sťažujú život doma, či v práci nie jednému z vás. Ľahnite si a zavrite na chvíľu oči. Istotne sa vám podarí znížiť stres a napätie. V konečnom dôsledku takto zvýšite svoju výkonnosť v ďalšej etape svojej aktivity.

Spánok posilňuje srdce a udržuje ho zdravé...

Vedeli ste, že spánkom sa posilňuje srdce a udržiava sa ním zdravé? Kvalitným a dostatočným spánkom dosiahnete to, že podporíte zdravie svojho srdca a súčasne znížite svoj vysoký krvný tlak. Pokiaľ náhodou máte problémy so spánkom (bez ohľadu na príčinu), ak to pretrváva už dlhšie, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára. Ten by vám mal pomôcť nájsť vhodné alternatívy riešenia vášho stavu. Čím skôr zastavíte váš nepriaznivý stav, tým skôr budete môcť začať riešiť aj prípadné poruchy, či problémy.

Spánkom k lepšej imunite...

Dobrým spánkom si posilníte imunitu, celkovú obranyschopnosť svojho tela v boji proti baktériám a vírusom, ako aj ďalším ochoreniam. Bolo dokázané viacerými výskumami, že každý liek proti chrípke alebo prechladnutiu je menej účinnejší u ľudí, ktorí nemajú pravidelný dostatočne dlhý kvalitný spánok.

Zažeňte bolesť a žiaľ spánkom...

Znížte si svoj žiaľ a bolesť jednoducho spánkom. Snáď nebudete proti tomu, ak povieme, že spánok je jedným z najúčinnejších prírodných liekov proti bolesti. Znamená to i to, že ak spíte dostatočne, i prípravky proti pretrvávajúcej bolesti sú oveľa účinnejšie a majú lepší dosah na chorobu, ako keby spíte menej.

Ak jazdiť, tak oddýchnutý po spánku...

Spánok vám pomôže aj pri šoférovaní. Nie je nič horšie ako únava za volantom. Dennodenne počujeme veľa správ o nehodách zapríčinených práve vyčerpanosťou, či únavou vodiča. Dostatočné spanie vám prinavráti pozornosť, ktorá je tak potrebná aj na kratších, ako aj na dlhších cestách. Život je to najcennejšie, čo máme, tak si ho chráňme aj tým, že budeme obozretní a pozorní i za volantom. Čo dodať na záver? Spánok vie byť nápomocný aj čo sa týka udržania rovnováhy, a to nielen psychickej, ale aj fyzickej. Pokiaľ ste vyspatí, máte viac sily a zvládnete uskutočniť aj omnoho viac práce. Necítite únavu a máte rovnováhu jednak po psychickej, ako aj po fyzickej stránke. Nehanbite sa za to, že si pôjdete skôr ľahnúť už dnes. Uvedomte si, že kvalitný spánok = úspech na dosah. Veľa krásnych snov vám želá náš tím zerex.sk



spánok
Magazín arrow
Magazín arrow