Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Viete, čo je to "bulgur"? Spoznajte ho viac!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.12.2014 00:00 bulgur
Bulgur“, pre niekoho známa zdravá potravina, pre iného veľká neznáma. Predpokladáme, že väčšina z vás o tejto potravine síce niečo počula, ale veľa toho o nej nevie. Z toho dôvodu vám prinášame viac informácií o tejto potravine a o tom, z akého dôvodu by ste mali prejsť na konzumáciu práve tejto zdravej pochúťky.

Spôsob konzumácie

Možno sa pýtate aj vy, ako ten „záhadný bulgur“ môžem konzumovať? Ako prílohú k bežnému jedlu. Nahrádza najmä ryžu a zemiaky. Je vhodný skoro ku každému mäsu. Okrem toho môže byť súčasťou šalátov, jednak ovocných, ako aj zeleninových. Stretnúť sa s ním môžete v polievkach, vo fašírkach, ako aj v ďalších jedlách. Viacerí uznávaní kuchári z neho pripravujú aj rizoto. Existuje už dnes veľa príležitostí, kde „bulgur“ nájde svoje uplatnenie. Nemusíte sa obávať toho, že sa nehodí práve k tomu, čo chcete jesť. Ale pre istotu, aby ste boli spokojnejší, v začiatkoch konzumácie môžete skúšať a testovať (aby ste nabudúce vedeli), či vám bude „bulgur“ chutiť práve s tým daným jedlom, ktoré máte na tanieri.

Pôvod „bulguru“

Je zrejmé, že táto potravina pochádza mimo našich „domácich“ končín. A pre ktorú oblasť je „bulgur“ typický? Predovšetkým pre oblasti Turecka, pre okolie Stredozemného mora, ako aj pre niektoré africké krajiny.

Základ „bulguru“

Tvorí ho predovšetkým pšeničné zrno. Vo všeobecnosti samotný „bulgur“ je akoby predvarená (lámaním získaná) celozrnná pšenica. Chuť pripomína nielen pšenicu, ale rovnako aj oriešky. Pre lepšiu názornú ukážku, „bulgur“ vyzerá ako ryža, ale má výrazne odlišnú chuť.

Príprava „bulguru“ je skutočne jednoduchá a rýchla

Čo sa týka prípravy tejto potraviny, je to veľmi jednoduché a rýchle. Všetko trvá iba pár minút. Je to obrovská výhoda pre vnáš všetkých v tejto dobe, kedy máme čoraz menej času nielen na jedenie, ale hlavne na samotnú prípravu jedál. Čo sa týka samotnej prípravy, tu máte dve možnosti. Buď ho uvaríte v hrnci pod pokrievkou. Alebo druhá možnosť spočíva v tom, že „bulgur“ jednoducho namočíte do vody v pomere 1 ku 2. Pri obidvoch možnostiach platí, že ak bude dostatočne nasiaknutý vodou, môžete začať s konzumáciou.

Zdravá potravina

Bulgur“ je predovšetkým veľmi zdravou potravinou. Z toho dôvodu je v poslednom čase vyhľadávaný aj u nás, najmä v rámci zdravého životného štýlu. Prečo je tomu tak? Spomenúť môžeme vysoký podiel stopových prvkov (horčík, železo, fosfor), ako aj vitamínov (najmä vitamín A). Aby nebolo toho málo, „bulgur“ obsahuje aj veľa prospešnej vlákniny. A ešte jedna výborná vlastnosť, je nízkokalorický. Pokiaľ máte problémy s váhou a nechcete jesť bežné pečivo, či prílohy, začnite konzumovať „bulgur“ a ručička na váhe pôjde určite nadol.

Dobrá dostupnosť

Sme na konci predstavovania tejto vzácnej zdravej potraviny. Snáď ešte môžeme spomenúť, že „bulgur“ si dnes jednoducho zoženiete aj napríklad v obchodoch so zdravou výživou. No v poslednej dobe ho začali ponúkať aj niektoré známe obchodné reťazce. To je znak toho, že sa začal trend zoznamovania sa s touto doposiaľ neznámou potravinou. Veď rozhodne niet sa čo čudovať. Všetko hovorí v prospech tejto zdravej a jednoduchej potraviny. Ale tu sú už naše slová úplne zbytočné. Rad je na vás, presvedčiť sa na vlastnom tele o týchto priaznivých účinkoch, pokiaľ ste tak do dnešného dňa už neučinili.


bulgur zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow