Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Viete, ako zvládnuť stres? Týchto 7 tipov vám ho pomôže prekonať

Autor článku: redakcia Zerex.sk 24.01.2019 00:00 ako-zvladnut-stres

V práci, doma, na nákupoch, u svokry… Každodenné situácie sa starajú o to, že sa stresu jednoducho nevyhneme. Viete však, ako ho zvládnuť?

Stres je pocit, že ste pod abnormálnym tlakom v dôsledku zvýšenia pracovnej záťaže, finančných starostí či rodinných záležitostí. Kým za určitých okolností nás stres dokáže “nakopnúť” alebo dodať odvahu, jeho negatívne dôsledky je potrebné odbúrať. Ovplyvňuje nás totiž nielen po psychickej, ale aj fyzickej stránke. Tu je našich 7 tipov ako na to!

 

Trávte čas s priateľmi a rodinou

Obklopiť sa ľuďmi, s ktorými sa cítite dobre, je jedným z účinných liekov na rôzne neduhy. Cítiť sa s niekým príjemne pomáha lepšie sa dostať cez stresujúce obdobie. A čerešničkou na torte je fakt, že tým umožníte potlačiť produkciu stresového hormónu kortizolu.

Pozitívna “samokomunikácia”

Negatívny pohľad na stresujúcu situáciu môže dôsledky stresu ešte zhoršiť. Čo sa však stane vtedy, keď zmeníme pohľad na vec? Pozitívna motivácia pomôže upokojiť a kontrolovať stres. Namiesto viet “z tohto sa nikdy nedostanem” či “toto sa mi nemôže podariť”, zmeňte rétoriku na “to dám, podarí sa to, zvládnem to”. Uvidíte, aké zmeny zaznamenáte.

Cvičenie a aktívny pohyb

Skvelým spôsobom odbúrania stresu s ďalšími pozitívnymi “vedľajšími účinkami”, je byť aktívny. Prostredníctvom chôdze, turistiky, behu, či trávenia času na aerobiku, jednoducho sto ľudí, sto chutí. Dôležité je, aby sa vám konkrétna aktivita páčila a nerobili ste ju z donútenia.

Cvičením dokážete docieliť želané zmeny: zbavovať sa stresu, pracovať na lepšiej nálade (aj postave) a ľahšie prekonávať ťažšie obdobia.

 

Protistresová pomoc z prírody: Maca peruánska

Peruánsky ženšen - aj takýto prívlastok má zázračný koreň z Ánd, maca peruánska. Už stovky rokov sa používa na regeneráciu psychiky, svalov, ale aj na prebudenie vášní. Je totiž aj účinným afrodiziakom. Vďaka svojmu obsahu mnohých prospešných látok - vitamínov, antioxidantov, pomôže zlepšiť príznaky stresu a depresie.

Doktor Smiech

Nie je nad dobrú knihu alebo výbornú komédiu. Smiechom môžete zabiť niekoľko múch jednou ranou. Pomôžete uvoľneniu svalov, ale aj zmierniť reakcie na stresové situácie. Vďaka smiechu dokonca polepšíte svojej imunite a budete pôsobiť príťažlivejšie pre svoje okolie.

Dobrý sex, dobrá nálada

Aj keď sa stres dokáže podpísať pod našou “nechuťou” k sexuálnym aktivitám, paradoxne práve sex môže byť skvelým antistresovým prostriedkom. Okrem toho pomáha upravovať krvný tlak a tepovú frekvenciu.

Libido môžete nakopnúť rôznymi afrodiziakami (čokoláda, kotvičník zemnýženšen).

 



ako zvládnuť stres
Magazín arrow
Magazín arrow