Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Vieme, ako očistiť telo z vnútra. Zabudnite na krutý pôst a diéty!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 27.10.2014 00:00 detox

V súčasnej dobe je veľmi často počúvať správy o zbavovaní sa škodlivých látok z tela. Objavujú sa pomerne nové metódy a tie staré, predovšetkým diétne už nemajú také opodstatnenie. Do popredia sa dostávajú takzvané účinnejšie a prospešnejšie „detoxikačné kúry“. V tomto smere si povieme viac o tom, akým spôsobom si počínať, aby sme naše telo doslova reštartovali a znovu „nakopli“ na novú energickú vlnu do ďalších náročných dní života?

Nie je to iba o diétach a o obmedzovaní sa v strave...

Určite ste aj vy vyskúšali množstvo diét alebo aspoň pokusov o diétnejšie stravovanie s cieľom znížiť svoju hmotnosť alebo za účelom lepšieho pocitu a chuti do života. Samotné takéto aktivity sa spájali aj s náboženskými obradmi. Avšak v súčasnej dobe je v popredí práve detoxikácia organizmu. Detoxikácia predstavuje zvyčajne iba miernejší typ pôstu, pokiaľ sa odstránia a eliminujú nebezpečné potraviny typu vnútornosti, mäso, tuky, vyprážané jedlá a podobne. Obmedzí sa príjem energie, uprednostňuje sa viac zeleniny a ovocia, ako aj zdravších celozrnných obilných produktov. Práve takých produktov, ktoré obsahujú málo kalórií, ale na druhej strane veľký podiel vitamínov, minerálnych látok, flavonoidov, vlákniny a enzýmov. Čiže látok v konečnom dôsledku zlepšujúcich činnosť čriev a aj trávenia. V neposlednom rade zlepšujú činnosť srdca a ciev a obmedzujú akékoľvek problémy týchto orgánov a eliminujú príznaky nádorových chorôb.

Striedmosť a zdržanlivosť v stravovaní má zvyčajne viac stupňov...

Isto nám dáte za pravdu, že samotná zdržanlivosť v stravovaní má zvyčajne aj niekoľko fáz, či stupňov. Ide konkrétne od prvotnej fázy čiastkového (parciálneho) znižovania zvolených živočíšnych pokrmov (najmä tých mäsových) až po celkové obmedzenie (odstránenie) pevnej stravy z bežného jedálnička. Samozrejmosťou je celková postupnosť a dostatočný čas na jednotlivé fázy.

Znaky signalizujúce potrebu „detoxikácie“ tela...

Je dobré vedieť, že vaše telo vysiela isté znaky (signály), ktoré môžeme charakterizovať ako znaky (signály) pre potrebu „detoxikácie organizmu“. V nasledovných bodoch si vymenujeme podľa nás tie najvýraznejšie a najzákladnejšie znaky, ktorými sú predovšetkým:

  • každodenné výkyvy v nálade,
  • vyčerpanosť a slabosť sprevádzané aj s bolesťami hlavy,
  • problémy s trávením,
  • náchylnosť k nákazám a ochoreniam,
  • sťaženie aktuálnych stavov v prípade kožných ochorení a alergií,
  • zhoršený psychický stav.

Správny pitný režim je rovnako dôležitý...

Ako sme už viackrát zdôrazňovali pitný režim, aj pri detoxikácii je dôležité nezabúdať na vyhovujúce množstvo tekutín. Skôr odporúčame zeleninové a ovocné šťavy, bylinkové čaje alebo jednoducho iba čistú vodu.

Tip na záver...

Samotná dĺžka detoxikácie je veľmi individuálna vec. Odvíja sa od viacerých faktorov, predovšetkým od stavu zdravia a od druhu samotného očistenia tela. Vždy je potrebné postupovať opatrne a postupne, nie zrazu a naraz, aby nebol spôsobený šok telu. Z mnohých tipov na detoxikáciu vyberáme: 1 ½ litra vody, šťava približne z piatich citrónov, 1,5 dl javorového sirupu, môžete vmiesiť štipku čili korenia. Takto pripravený nápoj popíjajte počas nasledovných desiatich dní. Skutočne to výborne chutí a vaše telo ožije! Vyskúšajte.



trávenie imunita detox
Magazín arrow
Magazín arrow