Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Vedci tvrdia, že alkohol zlepšuje imunitu

Autor článku: redakcia Zerex.sk 20.07.2016 00:00 alkohol

Ako to teda je v skutočnosti? Dokáže alkohol zlepšiť imunitu alebo nie? Už dávnejšie sa potvrdilo, že častá konzumácia alkoholu môže zničiť zdravú pečeň, ako aj ďalšie životne dôležité orgány. Azda aj preto neustále odborníkov priťahuje skúmanie vzťahu medzi alkoholom a ľudskou imunitou. Vďaka tomu máme k tejto problematike niekoľko postrehov.

Alkohol a imunita

Je to skutočne náročné jasne hovoriť o vplyvoch alkoholu na imunitu človeka. Jedno je však jasné a potvrdené, že alkohol postihuje rozličné skupiny imunitných buniek. Okrem toho pravidelná vysoká dávka alkoholu môže zapríčiňovať poruchy obranyschopnosti, čo má za následok vznik viacerých ochorení.

Zdravotné riziká

Pravidelné a nadmerné popíjanie alkoholu predstavuje veľký problém pre zdravie každého zdravého organizmu. Je to skutočne tak. Okrem zhoršenia stavu pečene (vedúcej často k známej cirhóze pečeni), sú ďalším prejavom zvýšená chorobnosť a riziko infekcií. Ďalším rizikom je zvýšený výskyt zápalu pľúc.

Priaznivé účinky alkoholu

Na webovej stránke www.motherjones.com bola zverejnená zaujímavá štúdia, podľa ktorej alkohol dokáže zlepšiť imunitu a chrániť naše telo pred rôznymi ochoreniami. Je to skutočne tak? Už dlhé roky prebiehajú diskusie o vplyvoch alkoholu aj na imunitu človeka. Výsledky však naznačujú, že v skutočnosti je tu aj taká možnosť, že alkohol podporuje imunitu človeka, pretože popri negatívnych vplyvoch existujú aj tie pozitívne, tak ako pri každom neduhu. Je však pravdou, že stále nie sú odhalené úplne všetky činitele, vďaka ktorým by sme to vedeli reálnejšie posúdiť. Môžeme však potvrdiť, že optimálne množstvo alkoholu má a bude mať priaznivý dopad aj na obranyschopnosť. Zaujímavosťou z niektorých štúdií (aj z vyššie menovanej) je, že striedme popíjanie alkoholu s polyfenolmi (najmä piva a vína) má podľa všetkého zdravotný prínos.

Dobrou radou na záver však zostáva, že pokiaľ sme mali vo svojom blízkom rodinnom kruhu čo i len jeden prípad problému s pitím alkoholu, musíme byť opatrní pri experimentovaní s ním. Nie je nič horšie ako prepadnúť notorickému pitiu alkoholu, čo bude mať za následok nielen vznik osobných problémov, ale aj problémov s imunitou a celkovým zdravím. Samozrejme, ak si doprajeme z času na čas pohárik vínka alebo pivka, alkohol v tomto prípade môže iba pomôcť nielen našej imunite, ale dokonca aj našim cievam a srdcu.



imunita
Magazín arrow
Magazín arrow