Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

Vazektómia: Informácie a riziká, o ktorých by ste mali vedieť

19.02.2019 00:00 vazektomia

Muži, ktorí majú istotu, že ďalších potomkov nechcú a radi sa spoliehajú sami na seba, čo sa týka antikoncepcie, zvažujú možnosť vazektómie. Získajú tak trvalú formu kontroly nad vlastnou plodnosťou. Čo je však potrebné o vazektómii vedieť a ako sa vlastne vykonáva?

Zákrok s názvom vazektómia

Jedná sa o chirurgický zákrok, vďaka ktorému sa zablokuje prístup spermií do ejakulátu. V jednoduchosti, hovoríme o “odpojení” transportného miesta ”vas deferens” - rúrky, ktorá privádza spermie zo semenníkov do semennej tekutiny počas pohlavného styku. Ejakulát pri ejakulácii nebude teda obsahovať spermie.

Operácia sa vykonáva v ambulancii alebo nemocnici a to buď v lokálnej alebo úplnej anestézii. Trvá 20 - 25 minút. Po operácii môžu pomôcť pacientomlieky proti bolesti a studené obklady na zmiernenie opuchu. V prvých dňoch je potrebné vyhnúť sa fyzickej aktivite a chôdzi “na dlhšie trate”. Častou otázkou mužov je návrat k sexuálnej aktivite - tá je možná hneď, ako sa muž cíti opäť dobre. Väčšina mužov sa úplne zotaví už počas jedného týždňa po zákroku.

Aká je úspešnosť?

Účinnosť tejto metódy si môžete predstaviť pomocou čísel. 1 až 2 ženy z 1 000 otehotnie počas prvého roku po tom, čo ich partneri podstúpili vazektómiu.

Je veľmi dôležité vedieť, že vazektómia nefunguje hneď a neposkytuje okamžitú ochranu pred tehotenstvom. Čas potrebný na to, aby bol ejakulát úplne bez spermií, sa môže líšiť. Väčšinou je potrebné dodržiavať zásady bezpečného sexu aspoň 3 mesiace po zákroku. Tí, ktorý ho podstúpili, majú v uvedenom čase totiž stále spermie prítomné v ejakuláte (cca. 20 % mužov).

Riziká, ktoré predstavuje

Rovnako ako pri akejkoľvek inej operácii existuje isté riziko komplikácií. Vyskytnúť sa môžu drobné krvácania, krvné zrazeniny, krv v sperme, možnosť opuchu alebo infekcie alebo citlivosť pri dotyku. Trvať môžu niekoľko dní až niekoľko týždňov po vazektómii. V prípade problémov je potrebné informovať urológa.

Muži, ktorí podstúpili vazektómiu, nie sú vystavení vyššiemu riziku srdcových ochorení, rakoviny prostaty, rakoviny semenníkov alebo iných zdravotných problémov. (Zdroj: Urology Care Foundation).

Aký bude sex po vazektómii?

Ejakulácia a orgazmus zvyčajne nie sú vazektómiou ovplyvnené. Len v zriedkavých prípadoch trpí muž syndrómom bolesti.

Vazektómia je trvalá voľba. Jej následky je síce možné teoreticky zvrátiť, avšak je dôležité si ju vopred dobre premyslieť a zvážiť riziká.



vazektómia
Magazín arrow
Magazín arrow