Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Týždeň v alternatívnej medicíne

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.08.2016 00:00 jogy

 Aký je vplyv jogy na ľudské telo? Ak máte problémy so silou, ohybnosťou a rovnováhou v tele, joga je tým správnym cvičením pre vás. S jogou dokážete premôcť rozličné civilizačné choroby, ako sú napríklad astma, alergie, problémy s kožou a podobne. Joga skvalitňuje život, tlmí ťažkosti a jej pravidelným cvičením vytvára účinnú prevenciu (nielen) proti spomínaným chorobám ...

Proti astme (dýchavičnosti)

Tým, že sa joga zameriava práve na posilnenie dýchania a zlepšovanie funkcie pľúc, je zrejmé, že bude účinná aj proti nepríjemnej astme. Potrebné je každé jedno cvičenie začínať hlbokým dýchaním (cvičenie Pránájáma). Práve takto si zabezpečíme kvalitnejšiu pružnosť pľúc a ich kapacitu. Viaceré vedecké štúdie a ich výsledky potvrdili, že opakované a pravidelné realizovanie jogy vedie k značnému skvalitneniu a vo viacerých prípadoch aj vyliečeniu astmy. Najmä spájanie relaxačných a tonizačných aktivít (cvičení) zacielených na hrudník (hrudný kôš) vedie k celkovému skvalitneniu dýchania.

Proti stresu a depresii

Číha na nás na každom kroku. Reč je o strese a depresii. Pod ich vplyvom deň čo deň podľahne naše telo účinku hormónov adrenalínu a kortizolu, čoho dôsledkom začneme pociťovať únavu a vyčerpanosť. Nie sme schopní fungovať na sto percent. Práve kvôli joge je a bude náš endokrinný systém podnecovaný a opätovne príde k upokojeniu a spojeniu fyzickej, psychickej a emocionálnej časti tela.

Proti bolesti chrbta

Pomocou cvikov jogy si dokážeme rovnomerne spevňovať a posilňovať svaly chrbta, pretože si zväčšujeme priestor medzi stavcami a znižujeme tak tlak na medzistavcové platničky. Toto je spôsob, ako znižujeme riziko vzniku nesprávneho a nezdravého zakrivenia chrbtice. Okrem toho joga napomáha zjemniť bolesti chrbta, ktorú všetci isto dobre poznáme.

Aj proti nadváhe (obezite)

Isto budete súhlasiť, že v súčasnosti existuje veľmi veľa cvičení na chudnutie. V rámci alternatívnej medicíny práve joga sľubuje zaručený úspech aj v chudnutí. Využíva metódy a cviky, ako chudnúť dlhodobo a účinne. Základom sú relaxačné a kondičné aktivity (cvičenia), v rozličných štýloch a časových intervaloch. Výsledkom je zrýchlená látková premena v tele. Nehovoriac o rýchlejšom spaľovaní kalórií. Celkovým výsledkom je efektívnejšie chudnutie a nižšia celková váha (hmotnosť).

Proti kŕčovým žilám

Vynikajúce vplyvy „hot jogy“ na samotný krvný obeh sú už dávnom známe. Pri preťahovaní sa precvičujeme okrem tepien, žliaz a orgánov aj ostatné časti tela a tak po uvoľnení polohy sa prijme do tela zrýchlená okysličená krv a telo bude takto lepšie prekrvené, prečistené a oživené zároveň. Táto okysličená krv značne detoxikuje žily a tepny v tele a v celkovom ponímaní dochádza až k obmedzeniu tvorby nepríjemných (nie iba na pohľad) kŕčových žíl.

Proti nespavosti

Joga je prirodzeným receptom na zdravý spánok. Prečo je to tak? Upokojuje celkovo nervovú sústavu a my máme dopriate tak v pokoji spať a relaxovať. S jogou docielime kvalitnejšie prekrvenie spánkového centra v mozgu a zároveň aj jeho lepšie upokojenie, zníženie podráždenosti a nakoniec aj podporenie kvalitného a pokojného spánku.

Čo dodať na záver? Alternatívna medicína ponúka toho ešte oveľa viac. Dnes sme si predstavili jogu a pár jej zázračných účinkov na naše telo. V budúcom mesiaci v rámci týždňa alternatívnej medicíny to budú ďalšie novinky. A kde nám nepomôže joga, pomôcť môžu prírodné produkty zdravej medicíny.



zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow