Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

Tribulus terrestris: Potvrdené účinky vs. mýty

17.06.2019 00:00 tribulus-terrestris-ucinky

Používaná je už od dávnych čias na povzbudenie libida aj pre zdravie močovej sústavy a v súčasnosti sa teší veľkej obľube. Rastlina, ktorej sa pripisujú mnohé priaznivé účinky: kotvičník zemný alias Tribulus terrestris. Sú však tvrdenia o jej účinkoch pravdou alebo máme na ne radšej zabudnúť?

#1 Pomáha pri diabete (cukrovke): Pravda

Štúdia iránskych vedcov skúmala ľudí trpiacich ochorením Diabetes melitus a účinok Tribulus terrestris na hladinu cukru v krvi. Skupina, ktorej bol podávaný Tribulus vykázala v závere štúdie výrazné zníženie glukózy v krvi.

#2 Pôsobí na zvýšenie libida: Pravda

Zaujímavým výsledkom bol záver štúdie bulharských vedcov, ktorí skúmali vplyv kotvičníka na libido. Ukazuje sa, že táto rastlina hrá dôležitú úlohu pri liečbe erektilnej dysfunkcie a problémov sexuálnej túžby.

Zvýšenie libida prostredníctvom kotvičníka však platí pre obe pohlavia. Aj ženy totiž môžu ťažiť z povzbudzujúcich účinkov tohto rokmi overeného afrodiziaka.

#3 Nepoužiteľný z dôvodu vedľajších účinkov: Mýtus

Množstvo vykonaných štúdií nepotvrdilo vznik vedľajších efektov na organizmus, nie je preto dôvod na obavy pred škodlivým účinkom alebo poškodením orgánov.

#4 Vplýva na tvorbu svalovej hmoty: Mýtus

Hoci štúdie nepotvrdzujú účinnosť Tribulus terrestris na rozvoj svalovej hmoty, existujúce výskumy boli realizované počas relatívne krátkeho času, a to 28 dní. Tradičné medicíny však poukazovali na užívanie a účinok počas dlhšej doby, aby boli výsledky zreteľné. Navyše, štúdií za týmto účelom, je ako šafránu, preto je potrebný ďalší výskum.

#5 Podporuje plodnosť: Pravda

Úloha Tribulus terrestris v mužskej neplodnosti bola skúmaná prostredníctvom štúdie iránskych vedcov, ktorí sa pokúšali nájsť odpovede na otázky ohľadne vplyvu kotvičníka na mužskú plodnosť. Zistili, že kotvičník bol účinný pri zlepšovaní niektorých alebo všetkých parametrov spermií, menovite počet, motilita a morfológia.

#6 Zvyšuje mužský pohlavný hormón: Pravda

Výsledky pokusov a štúdií sa líšia v závislosti od dĺžky trvania, dávkovania a spôsobe podávania (samostatne alebo v kombinácii).

V súvislosti s erekciou bol potvrdený účinok uvoľňovania oxidu dusnatého v dôsledku užívania Tribulus terrestris. Oxid dusnatý pomáha rozšíriť cievy a dostať krv do penisu, čím prispieva erekcii.

Tribulus terrestris je súčasťou podporných doplnkov výživy, ktoré slúžia na podporu libida, plodnosti, sexuálnej výdrže, erekcie a celkovej sexuálnej vitality. Jedná sa o tabletky na prírodnej báze Zerex KlasikZerex Extralong a Zerex Ultragold. Každý z nich má špecifické využitie a poteší každého, kto túži po kvalitnejšom a intenzívnejšom intímnom živote.



tribulus terrestris účinky
Magazín arrow
Magazín arrow