Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Trápia vás zažívacie problémy? 5 krokov, ako upokojiť žalúdok a trávenie prírodnou cestou

17.05.2021 00:00 trapia-vas-zazivacie-problemy-5-krokov-ako-upokojit-zaludok-a-travenie-prirodnou-cestou

Aj vám sa už určite neraz stalo, že po tom, ako ste sa z chuti najedli, pocítili ste v žalúdku nepríjemné kŕče alebo pálenie záhy. Tieto symptómy síce nie sú predzvesťou niečoho vážneho, vedia však poriadne znepríjemniť nedeľné popoludnie. Preto vám prinášame 5 šikovných tipov na upokojenie žalúdka a lepšie trávenie, ktoré môžete doma vyskúšať.

Medzi bežné príznaky žalúdočných a zažívacích ťažkostí patrí: 

  • pálenie záhy alebo kyslý reflux, 
  • nevoľnosť, 
  • nadúvanie, 
  • plynatosť, 
  • grganie,
  • zapáchajúci dych, 
  • štikútanie, 
  • hnačka,
  • zápcha.

#1 Obyčajná voda - neobyčajný účinok

Voda je pre efektívne trávenie a vstrebávanie živín z potravy absolútne nevyhnutná. 

Ak je naše telo dehydrované, tráviaci proces prebieha omnoho ťažšie a pomalšie, čo má za následok zvýšenú pravdepodobnosť, že sa vyskytnú žalúdočné problémy. Tie môžu neskôr prerásť v tráviace ťažkosti, ktoré vedú k hnačke či naopak, k zápche. Pravidelný príjem čistej vody pomôže vášmu organizmu vyplaviť usadené nečistoty, ale aj zmäkčiť stolicu, čím uľahčí vyprázdňovanie a zároveň telu prinesie úľavu od kŕčov.

Odporúčaný denný príjem vody podľa Institute of Medicine predstavuje u žien 2,7 litra a u mužov 3,7 litra, čo predstavuje približne 8 pohárov vody denne. Zaujímavé je, že asi 20 % z daného objemu človek prijme z potravy, zvyšok by však mal doplniť prostredníctvom nápojov - najlepšie čistej vody. 

Ak sa teda u vás často prejavujú problémy s trávením, mali by ste dbať na to, aby bolo vaše telo dostatočne hydratované.

Hydratácia a dostatok tekutín je prvým krokom k lepšiemu tráveniu.

#2 Bylinky na úľavu

Rastlina aloe vera je silným antioxidantom, ktorý sa vďaka svojim antivírusovým, protizápalovým a antibakteriálnym účinkom používal na liečbu tráviacich ťažkostí už v starovekej Číne. Keďže rastlinná dužina v jeho listoch je bohatá na biostimulátory, urýchľuje regeneračné a metabolické procesy, čím pomáha zmierňovať zápaly tráviaceho traktu.

Štúdia publikovaná v National Library of Medicine preukázala pozitívne účinky aloe vera u pacientov trpiacich syndrómom dráždivého čreva, ktorý sa prejavuje zápchou, bolesťou brucha či plynatosťou. Výsledok štúdie potvrdil, že aloe vera dokáže zmierniť bolesti brucha, ukľudniť tráviaci trakt a redukovať plynatosť.

Ďalším pomocníkom pri žalúdočných problémoch je aj “obyčajné” čierne korenie. Obsahuje totiž látku piperín, ktorá podporuje ako celkové trávenie, tak aj správnu funkciu žalúdka. Tým že v pankrease a črevách stimuluje uvoľňovanie enzýmov potrebných pre trávenie tukov a sacharidov, dokáže predchádzať hnačkám. Vedecký výskum dokonca potvrdil, že čierne korenie môže potlačiť svalové kŕče v tráviacom trakte.

Keďže piperín zároveň zvyšuje vstrebávanie a využitie účinných látok v organizme, je pre dosiahnutie najlepšieho efektu dobré skombinovať tieto bylinné zložky, a užiť ich spolu naraz. 

#3 Detox 

Žalúdočné a tráviace problémy bývajú často indikátorom, že naše telo nie je úplne čisté a potrebuje detox. Vtedy treba siahnuť po antioxidantoch, ktoré chránia naše bunky pred toxínmi obsiahnutými v strave, čím pomáhajú udržiavať zdravé črevá a zároveň posilňujú našu imunitu. 

Kombinácia vitamínov A, K a C obsiahnutá v zelenom jačmeni dokáže vďaka svojim silným protizápalovým účinkom tlmiť zápaly tráviaceho traktu, pričom podporuje hojenie rán. Navyše je skvelým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Nerozpustná vláknina slúži ako potrava pre „dobré baktérie“ žijúce v našich črevách, čím posilňuje efektivitu trávenia jedla, a zároveň udržuje naše črevá zdravé. Rozpustná vláknina zasa pomáha telu udržiavať si optimálnu hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Skvelé antioxidačné účinky má napríklad aj riasa chlorella. Vedecký výskum dokázal, že táto rastlina plná vitamínov, minerálov a antioxidantov čistí tráviace ústrojenstvo a obnovuje zdravú črevnú mikroflóru.

Zerex Zelený jačmeň je plný vitamínov a cennej vlákniny.

#4 Sladkosť proti bolesti

Škorica obsahuje niekoľko antioxidantov, ktoré môžu pomôcť uľahčiť trávenie, znížiť riziko podráždenia tráviaceho traktu a priniesť upokojenie žalúdka . Okrem toho pomáha zmierniť nadúvanie, kŕče či grganie, a dokáže tiež neutralizovať kyslosť žalúdka, čím potláča pálenie záhy

Ak vás teda bolí žalúdok, vyskúšajte pridať do jedla 1 lyžičku kvalitného škoricového prášku, prípadne si skúste pripraviť “škoricový čaj” tak, že zmiešate škoricu s vriacou vodou. Pre dlhodobý účinok sa však oplatí užívať vitamíny na trávenie, ktoré obsahujú extrakt zo škoricovníka cejlónskeho. Podľa štúdie publikovanej v National Library of Medicine, má totiž táto rastlina pozitívny vplyv nielen na trávenie, ale aj na zníženie škodlivého cholesterolu v krvi

#5 Čo ďalšie pomôže?

Pri žalúdočných problémoch sa odporúča nelíhať si. Keď je telo v horizontálnej polohe, je pravdepodobnejšie, že kyselina v žalúdku začne stúpať hore hrtanom, čo môže spôsobiť silné pálenie záhy

Odborníci tiež radia aplikovať na bolestivé brucho teplo. Teplá kúpeľ alebo vyhrievací vankúš pomôže uvoľniť napäté svaly a zmierniť tak žalúdočné kŕče aj tráviace ťažkosti.

A ak vás bolesti čriev a žalúdka trápia pravidelne, mali by ste sa pokúsiť zaradiť do svojho jedálnička viac vlákniny. Táto látka je obsiahnutá v ovocí, zelenine, strukovinách, zrnách ale aj v spomínanom zelenom jačmeni.  

Pokiaľ totiž ide o zdravie tráviaceho traktu, vláknina je kľúčovou zložkou. Jej rozpustná časť podporuje správny metabolizmus tukov a navodzuje pocit sýtosti, zatiaľ čo tá nerozpustná mechanicky čistí črevá, čím prispieva k prevencii zápchy a nepravidelného vyprázdňovania. Odborné zdroje uvádzajú, že odporúčaný denný príjem vlákniny u mužov predstavuje minimálne 38 gramov, a u žien zasa 25 gramov. 

Zerex Enzemax v sebe spája prírodné zložky pre podporu trávenia.
Napriek tomu, že tráviace ťažkosti sa nemusia na prvý pohľad zdať ako nič vážne, netreba ich podceňovať a radšej hneď podniknúť kroky k prevencii, ako sa neskôr snažiť liečiť chorobu.



Magazín arrow
Magazín arrow