Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Trápia vás alergie? Vyskúšajte prírodné antihistaminiká

Autor článku: redakcia Zerex.sk 21.05.2019 00:00 trapia-vas-alergie-vyskusajte-prirodne-antihistaminika

Príchod jari dokážu predpovedať najmä alergici, pretože sneh sa ešte nemusí ani poriadne roztopiť, oni však už pociťujú prvé príznaky nepríjemných alergií. Ako dokážu svojmu telu od nich uľaviť prírodnou cestou? Pomôže ženšen, probiotiká alebo iné vychytávky?

Stovky miliónov ľudí celosvetovo trpí nejakou formou alergie a prípady každoročne pribúdajú. Úľavu od peľových alergií nachádzajú najmä v užívaní antihistaminík vo forme liekov. Existujú však aj prírodné antihistaminiká a rôzne “vylepšenia”, ktoré je možné využiť.

#1 Od hlavy až po päty

Každý príchod domov by mal alergik v peľovom období zavŕšiť sprchou a úplnou zmenou oblečenia. Žiadnemu zrniečku peľu, ktoré si prinesie na vlasoch, pokožke či oblečení, by nemal dať šancu, aby mu spôsobovalo kýchanie, svrbenie alebo podráždenie očí.

#2 Antioxidanty

Vitamín C: nevyhnutnosť, ktorá pomôže imunite

Tento vitamín je pre naše telo nevyhnutnosťou. Okrem toho, že posilňuje imunitný systém, je to antioxidant (pôsobí proti oxidačnému stresu), ktorý môže pomôcť zmierniť príznaky alergie. Naopak, jeho nedostatok môže viesť k ochoreniam súvisiacim s alergiami.

Tip: Posilniť imunitný systém, prispieť k zníženiu stresových faktorov a revitalizovať organizmus, môže pomôcť všeliek ženšen (ginseng panax).

Dostatočné dôkazy a súvislosť s oxidačným stresom a alergiami potvrdzuje aj štúdia s názvom Oxidačný stres pri alergických ochoreniach dýchacích ciest. Alergické poruchy, ako je astma, rinitída a atopická dermatitída, sú sprostredkované oxidačným stresom.

Kvercetín

Tento flavonoid má protizápalové a antioxidačné účinky, môže pomôcť aj ako úľava pri peľových alergiách. Môže sa tiež podieľať na znižovaní respiračných účinkov alergií na dýchacie cesty. Nachádza v zelenom čaji, jablkách, červenom víne, gingku, ľubovníku bodkovanom.

#3 Bromelín

Zjednodušene, je to enzým nachádzajúci sa v ananáse. Táto látka je prospešná pri hojení rán, ale môže slúžiť aj ako doplnková prírodná pomoc pri chemoterapii. Bromelín pomáha znižovať alergickú citlivosť a môže sa podieľať na znížení vývoja ochorení dýchacích ciest v dôsledku alergií. Čo tak nakrájať si ananás alebo zapnúť odšťavovač?

#4 Svoj domov udržujte v čistote

Nielen peľ a rozvírené prachové častice, ale aj chemikálie používané v domácnosti môžu dráždiť dýchacie cesty a zhoršovať tak priebeh alergií. Vašimi pomocníkmi pri domácich prácach by sa preto mohli stať ocot a sóda bikarbóna, ktoré umožňujú rôzne spôsoby ich využitia.

 

Nielen pre alergikov je imunita viac než dôležitá. Viac o spôsoboch, akými ju môžete úspešne posilniť, nájdete v nasledujúcom článku:



ginko ginko biloba alergia
Magazín arrow
Magazín arrow