Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Tipy, prečo cvičiť radšej ráno

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.09.2014 00:00 cvičiť

Viete, prečo je lepšie cvičiť ráno? Odhaľte to s nami...

Je to pre vás nepredstaviteľné, že by ste mali začať cvičiť radšej ráno? Ako dokážu ostatní, privstať si zavčasu a odbehnúť niekoľko kilometrov alebo si zacvičiť s činkami, či bez nich? Pre niektorých skutočne náročná a nesplniteľná predstava, pre iných bežný ranný rituál. Pokiaľ vydržíte dočítať do konca náš článok, odhalíte, prečo je lepšie cvičiť v skorších ranných hodinách.

Každé ráno predstavuje nový začiatok

Ste oslobodení od problémov, ktoré sa vám môžu nakopiť počas prebiehajúceho dňa. Ráno nemusíte väčšinou riešiť komplikované záležitosti ako počas dňa. Všetko sa vám bude hromadiť práve počas dňa a ak príde večer, vy budete unavení a nebudete mať veľakrát ani čas a chuť venovať svoj čas cvičeniu, či behaniu alebo iným športovým aktivitám.

Výskumy dokazujú, že ranným tréningom sa u ľudí zlepšuje spánok, nálada a samotné správanie.

Platí, že ľudia, ktorí si doprajú ranný tréning, majú kvalitnejší spánok a dokážu zaspať rýchlejšie. Pokiaľ sa rozhodnete svoje telo nabudiť ranný tréningom, toto tempo vám vydrží počas celého dňa a budete namotivovaní všetko zvládať jednoduchšie a s väčšou chuťou. Rovnako budete rozdávať optimistickú náladu aj vôkol seba, čo každý ocení, nielen vy.

Ranným tréningom naštartujete správne svoj metabolizmus.

Ranný tréningom spustíte metabolizmus a ten bude pokračovať v kvalitnejšom prúdení počas celého dňa. Telo bude schopné spaľovať oveľa viac kalórií ako inokedy.

Skvalitní sa vaša disciplína a budete mať lepšie zariadení čas.

Zdokonalíte si disciplínu a organizáciu času. Áno, je to niekedy veľmi náročné a priam až nemožné privstať si skoro ráno a začať sa hýbať. Pokiaľ sa však prekonáte, vaše telo vám to vráti a v konečnom dôsledku sa vám zlepší kvalita života. Ak si doprajete zdravý tréning a cvičenie už v skorých ranných hodinách, nemusíte na to myslieť celý deň až do večera. Voľný čas večer môžete venovať svojej rodine, iným koníčkom, či priateľom. Istotne pocítite, koľko času vám zrazu zostane na iné veci, ak začnete cvičiť a trénovať ráno. Práve letné obdobie je vhodným časom na to, aby ste skúsili s cvičením ráno, pretože svit slnka vidíte zavčasu a navyše vás povzbudia slnečné lúče, ktoré samé o seba vás dobijú novou energiou, nehovoriac o tréningu. Výhodou je cvičenie na čerstvom vzduchu, predovšetkým ak pracujete dlhé dni v kanceláriách, či v iných uzavretých priestoroch a miestnostiach.

Kedy je lepšie raňajkovať? Pred alebo po cvičení?

Avšak v súvislosti s ranným cvičením zostáva ešte jedna nezodpovedaná otázka. Kedy je lepšie si dopriať raňajky? Pred alebo až po samotnom cvičení? V Belgicku vypracovaná štúdia hovorí o tom, že tí ktorí jedli už pred samotným tréningom, pribrali na váhe. Naopak, tí ktorí sa naraňajkovali až po tréningu, nepribrali ani gram a navyše títo jedinci lepšie spálili tuk a kalórie.

A ešte jedna dobrá rada na záver...

Nezabudnite upraviť samotné množstvo jedla, ak začnete skoro ráno trénovať. Vaše telo bude vždy spaľovať dve látky - glukózutuk. A je jedno, či budete cvičiť ráno alebo až večer. Pokiaľ spíte, tak spaľujete najmä glukózu a získavate viac tuku. Z toho dôvodu je viacerými športovými odborníkmi na cvičenie odporúčané cvičenie ráno. Preto skúste to aj vy najlepšie už dnes, či zajtra. Pritom myslite na to, čo sme vám napísali v tomto článku. Vždy viete spraviť čosi viac pre svoje telo a zdravie! Dostali ste ďalšie tipy, ako na to, tak ich využite čo najskôr!



cvičenie energia zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow