Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Tipy, ako „účinne“ zmierniť nepríjemné pálenie záhy

Autor článku: redakcia Zerex.sk 20.06.2016 00:00 záhy

 Dnes sa pristavíme viac pri našom častom zdravotnom probléme, ktorým je nič iné ako pálenie záhy. Ak sa pozrieme na slovenské štatistiky, až polovica ľudí máva tento problém pravidelne. Pravdou však zostáva, že jeden zdravotný problém podnecuje vznik ďalších, v tomto prípade pomerne vážnu vredovú chorobu žalúdka. Spoznajte viac súvislostí s problémom pálenia záhy a hlavne snažte sa myslieť na prevenciu včas.

Pálenie záhy, čo je to?

Jedná sa o nepríjemný pálivý pocit za hrudnou kosťou. V ojedinelých prípadoch sa tento pocit prenáša až k hrdlu. Niektorí ľudia uvádzajú, že tento pocit býva až taký silný, že si ho zamieňajú so srdcovým infarktom. Ale to sa stáva iba zriedkakedy, našťastie vo väčšine uvádzaných prípadov to bol planý poplach. Myslíme si, že hlavnou príčinou, prečo tento zdravotný problém vzniká, je nadbytočné množstvo kyseliny v žalúdku. Je to však veľký mýtus. Reálna príčina tohto zdravotného ochorenia sa volá „nízka“ hladina kyseliny v žalúdku.

Liečba nízkej hladiny kyseliny

Následne si povedzme viac, čo by sme mali robiť, aby mal náš žalúdok dostatočné množstvo kyseliny. Aby bolo všetkým jasné, hovoríme o kyseline chlorovodíkovej (HCl), ktorá musí byť v dostatočnom množstve práve v žalúdku, aby sme nemali problém s pálením záhy. Ak telu nedodávame takú stravu, z ktorej sa do organizmu dostane dostatok vodíka a chlóru, budeme mať vždy problém. Čo sa týka vodíka, toho vieme dostatočne prijať práve z bežnej vody, vďaka pravidelnému pitnému režimu.

S chlórom môže byť problém. Ale v najväčších dávkach ho vieme získať napríklad z vysoko kvalitnej soli. Dobrou voľbou je aj kyslá kapusta alebo len šťava z nej, vďaka ktorej si zabezpečíme a podporíme dostatočnú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej.

Ďalšie overené tipy na odstránenie pálenia záhy

Vitamín D

Práve dostatok tohto vitamínu je rozhodujúci pri každom jednom zápale v našom tele. Optimálna úroveň tohto vitamínu v krvi pomôže tvorbe antimikrobiálnych peptidov, látok eliminujúcich ktorúkoľvek nechcenú infekciu (nákazu).

Už sme veľakrát v našich článkoch kládli dôraz na optimálnu úroveň vitamínu D, ktorú získame najlepšie pobytom na slnku. Pokiaľ to však nie je možné, môžeme pokojne vsadiť aj na tabletkovú formu príjmu vitamínu D, s ktorým si podporíte navyše aj celkovú imunitu.

Džús z Aloe Vera

To, čo rovnako účinne pomáha pri pálení záhy, je aloe vera. Táto rastlinka, ako aj šťava z nej, má prírodné protizápalové účinky, takže je vhodnou voľbou aj pri tomto zdravotnom probléme. Odporúča sa ju konzumovať pravidelne pred jedlom.

Známa sóda na pečenie (jedlá sóda bikarbóna)

Snáď najznámejší a najbežnejší spôsob, ako si pomáhame v hodine dvanástej pri pálení záhy, je vypitie sódy na pečenie (známejšej ako jedlej sódy bikarbóny). Ak ste to ešte neskúšali, tak môžete skúsiť pri najbližších ťažkostiach. Ako na to?

Premiešajte polovičku (pokojne aj jednu celú lyžičku) sódy bikarbóny v malom 200 ml pohári vody. Ak vypijete takto pripravený roztok, tak sa vám po chvíli uľaví od žalúdka. Pochopiteľne, veď sa vám neutralizuje kyselina v žalúdku.

Pozor však na príliš častý takýto zásah do vášho žalúdka, nakoľko si môžete privodiť zdravotné komplikácie príliš častým umelým neutralizovaním kyseliny v žalúdku. Ale ako promptné vyriešenie svojho zdravotného problému z času na čas môžete siahnuť aj po tomto starom známom a účinnom triku.

Jablčný ocot

Ďalším účinným spôsobom, ako poraziť nepríjemné pálenie záhy, je vypiť jablčný ocot. Presnejšie povedané, stačí vypiť jednu polievkovú lyžicu surového, najlepšie nefiltrovaného jablčného octu, ktorý následne rozmixujete vo veľkom pohári s čistou vodou. Problém s pálením záhy rýchlo pominie.

Kyselina listová, ostatné vitamíny skupiny B

Ak vsadíte na zvýšený príjem práve kyseliny listovej, problém s pálením záhy viete znížiť až o 40 percent. Ako si jej dopriať viac?

Jednoducho pomocou stravy a vhodne zvolených potravín. Zaraďte do svojho jedálnička viac špenátu, špargle, strukovín, či zvieracích vnútorností, z nich najmä pečeň.

Aj nedostatočná úroveň ostatných vitamínov skupiny B, vrátane kyseliny listovej, sa ukázalo rozhodujúcim pri vzniku pálenia záhy. Okrem kysliny listovej sú v oblasti prevencie pálenia záhy dôležité aj vitamíny B2 a B6.

Ak poznáte svoje vlastné účinné a zdravé triky, ako poraziť pálenie záhy, podeľte sa s nimi a napíšte nám ich do magazínu. Ak nemáte a budete potrebovať pomoc, tak si spomeňte na tieto naše rady pri najbližšom pálení záhy. Pevne veríme, že ich nebudete potrebovať často a že ak áno, tak vám účinne pomôže aspoň niektorý z nich.



pálenie záhy vitamín d vitamín b pitný režim
Magazín arrow
Magazín arrow