Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Tipy, ako "inak" konzumovať surové ovsené vločky.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.12.2014 00:00 ovsené vločky

Ovsené vločky reprezentujú zdravý spôsob výživy. Mali by byť súčasťou stravy každého z nás deň čo deň. Dávať pozor by sme však mali na to, aby ste nesprávnou úpravou surových vločiek nezničili to, práve prečo sú ovsené vločky tak zdravé a prospešné pre zdravie.

Prečo ovsené vločky

Samotná sila ovsených vločiek potláčať chute do častého jedenia pramení z množstva vlákniny, ktorú obsahujú vo veľkom. Vláknina priaznivo vplýva proti zákerným onkologickým chorobám, predovšetkým rakovine hrubého čreva. Rovnako napomáhajú pravidelnej stolici a vyprázdňovaniu. Priaznivo ovplyvňujú redukciu hmotnosti a zlepšujú cholesterol. Ovsené vločky sú bohaté aj na vitamíny typu E, B1, B2, minerálne látky (horčík, draslík, železo a fosfor, ako aj zinok, či jód). Spoznajte aj vy naše tipy, ako môžete konzumovať ovsené vločky inak, aby vám ešte lepšie chutili ako doposiaľ.

Biely jogurt lepšia alternatíva

Ovsené vločky je lepšie ochutiť s bielym jogurtom a kúskami čerstvého ovocia. Bude sa jednať o zdravší druh maškrty na poobedný olovrant alebo tiež na raňajky v úvode nového dňa. Pokiaľ máte radšej müsli namiesto ovsených vločiek s pohárom mlieka, môžete si ich dopriať, no dbajte na správnu veľkosť porcie, aby ste to zbytočne nepreháňali s energiou a vysokými kalóriami. Zaručene sú zdravšie a menej kalorickejšie ako keď si doprajete rožok s vysokým obsahom masla, taveným syrom a salámou. Avšak v porovnaní s músli jednoznačne vedú a vyhrávajú ovsené vločky, predovšetkým čo sa týka kalorickej hodnoty.

Na slaný spôsob

Ovsené vločky sú najzdravšie čerstvé a surové. Ak vám však takto nechutia, skúste si uvariť ovsenú kašu. Tú si môžete spraviť buď na slaný spôsob, napríklad s pažítkou, či pórom, alebo na sladko buď s kakaom, škoricou, medom alebo s čerstvým ovocím. Mimochodom, ovsené vločky môžete použiť aj na zahustenie polievok, napríklad paradajkovej a brokolicovej.

Namočené chutia lepšie

V zásade si vločky pred konzumáciou namáčajte. Odporúčame ich namočiť niekoľko hodín pred jedením. Namočte si ich ráno, ak ich plánujete jesť na večeru. Alebo večer, ak ich budete chcieť na raňajky. Vedecky sa dokázalo, že pravidelnou konzumáciou ovsených vločiek v raňajších hodinách sa znižuje chuť do jedla počas celého dňa. Ak teda máte problémy s prejedaním sa počas dňa, rozhodne presuňte ovsené vločky na raňajky. Alebo ich jednoducho iba začnite konzumovať, ak ešte nie sú súčasťou vášho jedálnička. Začnite s menšími dávkami, ktoré budete postupne zvyšovať. Ako ste mali možnosť sa dočítať, surové ovsené vločky si môžete pripraviť a ochutiť viacerými spôsobmi, len aby vám ešte lepšie chutili ako doposiaľ. Stačí, ak si zvolíte variant, ktorý vyhovuje práve vašim chutiam. Ale dávajte pozor na príliš kalorickú verziu ochutenia, pretože ľahko sa môže stať, že takto utlmíte práve prospešný účinok vločiek na vaše zdravie.



ovsené vločky strava vláknina vitamíny
Magazín arrow
Magazín arrow