Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Tip na rýchly rast vlasov: Skúste aj tieto vitamíny a minerály

Autor článku: redakcia Zerex.sk 27.03.2019 00:00 vitaminy-na-vlasy

Dlhé vlasy sú výsledkom dlhodobého procesu rastu podporeného prislúchajúcou starostlivosťou. Každý mesiac narastú v priemere o jeden až jeden a pol centimetra. Ak však zrovna nepatríte medzi trpezlivé typy, možno hľadáte techniky, vitamíny na vlasy či špeciálnu starostlivosť, ktoré dokážu tento proces urýchliť.

Aj keď môžete tráviť čas hľadaním najlepších produktov pre zdravý a rýchly rast vlasov, sústreďte sa aj na to, čo je na vašom tanieri. Živiny zohrávajú dôležitú úlohu pri raste vlasov a mnohí odborníci ich považujú za mimoriadne dôležité. Nechajte sa inšpirovať a podporte rýchlejší rast vašej koruny krásy!

#1 Biotín

Biotín je cenným nástrojom spojeným s rastom, ale aj s vypadávaním vlasov. Hrá dôležitú úlohu pri produkcii aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi proteínu. Aj keratín, ktorý tvorí vlas, je jednou z foriem biotínu.

V prirodzenej forme sa nachádza vo viacerých potravinových zdrojoch, akými sú arašidy, mandle, vaječné žĺtky, ryby, avokádo, maliny, karfiol.

#2 Zinok

Rovnako ako u biotínu, aj nedostatok zinku sa spája s vypadávaním vlasov. Zinok je životne dôležitý minerál pre zdravé vlasy, pokožku a nechty. Zinok môže tiež pomôcť udržiavať vyvážené hladiny hormónov, čo by mohlo byť jedným z dôvodov, prečo je tak účinný pri prevencii vypadávania vlasov a podpore rastu.

Zdrojmi zinku sú napríklad uhorka, tekvicové semená, vajíčka, listová zelenina, ustrice, cícer.

#3 Vitamín C

Antioxidačné účinky tohto dôležitého vitamínu môžu pomôcť zabrániť oxidačnému stresu, ktorý spôsobuje, že vlasy sú tenké, mdlé a pomaly rastú. Ľudské telo potrebuje vitamín C aj na vytvorenie proteínu s názvom kolagén, ktorý je dôležitou súčasťou zloženia vlasu. Vitamín C tiež pomáha organizmu absorbovať železo, minerál potrebný na rast vlasov.

Jeho prirodzenými zdrojmi sú kiwi, brokolica, citrusové plody, jahody, paprika.

#4 Vitamín A

Napomáha pri výrobe prirodzeného mazu na pokožke hlavy a dopomáha k lesku vlasov. Pomáha zabraňovať vysychaniu, lámaniu vlasov a stará sa o ich posilňovanie a zahusťovanie. Bohatými zdrojmi tohto vitamínu sú mrkva, broskyne, špenát, sladké zemiaky.

#5 Železo

Ďalší minerál, ktorý je potrebný rastu vlasov, čo potvrdzuje aj niekoľko štúdií. Železo má zaujímavú vlastnosť: dokáže prenášať kyslík do korienkov. Ako sme už uviedli, vitamín C je jeho “spolupracovník”, keďže pomáha jeho vstrebávaniu. Potraviny bohaté na železo: biela fazuľa, čokoláda a šošovica.

Rada na záver: nezabudnite ani na špeciálnu starostlivosť

Venujte pozornosť pokožke

Rovnako ako pokožka na tvári, aj koža nachádzajúca sa na hlave vyžaduje dôkladnú starostlivosť. Keďže poskytuje základ pre vaše vlasy, mala by byť zdravá a najmä hydratovaná. Dostatok tekutín by mal byť absolútnou samozrejmosťou, tam to však nekončí. Na zvlhčenie pokožky a udržanie hydratácie použite vyživujúci kondicionér.

Chráňte vlasy pred teplom

Dlhé, rovné, husté a lesklé vlasy sú vysnívanou korunou krásy. Túžia po nich ženy každého veku a denne sa snažia priblížiť k tomuto ideálu. Ak však siahnu po žehličke alebo iných spotrebičoch na úpravu vlasov teplom, môžu sa tomuto ideálu vzdialiť. Pokiaľ je to len možné, vyhýbajte sa pôsobeniu vysokých teplôt, prípadne aspoň vždy použite ochrannú emulziu či sprej na to určený.



vitamíny na vlasy dlhé vlasy rýchly rast vlasov
Magazín arrow
Magazín arrow