Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Tieto potraviny nejedzte tesne pred cvičením!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.12.2014 00:00 cvičenie
Poznáte to, idete cvičiť a chcete sa posilniť, aby ste v posilňovni vládali podať maximálny výkon. Ono niekedy to môže byť problém, pretože každý deň je iný a telo sa cíti inak. To, čo mohlo byť minule super, dnes nemusí byť. Myslieť na to, ako je vám ťažko od žalúdka, či od brucha, nie je ničím príjemným a zaručene to bude mať dopad na podanie dobrého výkonu.

Mlieko a mliečne výrobky

Nepite mlieko, nejedzte nízkotučné mliečne výrobky (i keď tie sú vhodné v rámci zdravého životného štýlu), ani ďalšie výrobky z mlieka. Môže vás to zbrzdiť v podávaní lepších výkonov pri tréningu. Navyše budete mať nepríjemný pocit kyslosti v žalúdku a rovnako aj už spomínaný útlm vo svojich výkonoch. Je možné, že vy ste tými šťastnejšími jedincami, na ktorých neplatí toto pravidlo a mlieko vám nebude prekážať. No väčšina športovcov sa sťažovala na práve takéto pocity a to predovšetkým v prípadoch, ak konzumovali tesne pred (alebo po) tréningu práve mliečne produkty.

Ľanové semiačka

V iných prípadoch predstavujú ľanové semiačka výbornú voľbu, pretože sú veľkým zdrojom vlákniny. No pred cvičením si ich radšej nedávajte. Uchránite svoje telo pred nepríjemnou zvýšenou plynatosťou v črevách. Budete mať pocit nafúknutia, nehovoriac o tom, že nebudete sústredení na dôkladné precvičenie svojich telových partií. Myslite na to a doprajte si semiačka radšej na druhý deň, keď viete, že cvičiť nepôjdete. Pomôžete tak jednak svojmu telu a aj svojmu výkonu.

Pozor na vody, ktoré sú sladené cukrom a umelými sladidlami

Obľubujete ich každý deň? Doprajete si ich plné dúšky aj pred vašim pravidelným tréningom? Mali by ste vedieť, že práve takéto vody, ktoré sú často sladené cukrom a ďalšími umelými sladidlami, vám nemusia prospievať v rámci dosahovania efektívnejších výkonov a v konečnom dôsledku ani v rámci želaných výsledkov v cvičení. Zdravé črevo potrebuje zdravé baktérie, aby fungovalo správne. Mnohí odborníci a lekári na trávenie sa zhodli na tom, že práve takto ochutené vody ničia zdravé baktérie, čo narúša normálne fungovanie čriev. Pokiaľ budete mať celý priebeh trávenia narušený, je nesprávne sa domnievať, že to nebude mať nepriaznivý vplyv jednak na vašu psychiku, ako aj na samotný lepší výkon počas tréningu.

Nezrelý banán radšej nie!

Zrelý žltý banán je výbornou voľbou pred cvičením a tréningom. Telu dodá veľa energie na niekoľko hodín, výkon bude iba rásť. Avšak na druhej strane, ak zjete pred cvičením nedozretý (zelený) banán, bude to mať opačný efekt. Váš výkon pôjde rapídne nadol. Neplatí to iba pre banán, ale rovnako pre všetky druhy zeleného ovocia. Pokiaľ zjete zelené ovocie, budete mať pocit nafúknutia. Tento pocit spôsobuje prítomnosť škrobu, ktorý je ťažšie stráviteľný. Siahnite radšej vždy po zrelom ovocí, napríklad po pekne žltom banáne, bez akýchkoľvek aj najmenších zelených častí na šupke. Hnedé škvrny na šupke znamenajú iba jedno - banán zreje, samotný cukor v ňom bude ľahšie stráviteľný pre každého z nás i počas náročnejšej aktivity, akou bezpochyby je aj tréning.


mlieko vláknina črevá
Magazín arrow
Magazín arrow