Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Tekvica a jej semiačka nielen na detox!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 22.06.2015 00:00 tekvica

Dnes si prehĺbime vedomosti o tekvici a tekvicových semiačkach. Možno už poznáte niektoré účinky tejto zázračnej, v našich končinách pomerne obľúbenej zeleniny. Tekvica je veľmi zaujímavou zeleninou, ktorá sa dá využiť v kuchyni hneď na viac spôsobov. Výborné sú jednak tekvicové semienka, prospešné sú zdravé tuky z tekvicového oleja, rovnako je chutný aj koláč alebo polievka z tekvice. Aby toho nebolo málo, čítajte náš článok a dozviete sa viac aj o ďalších pozitívach tejto zeleniny.

Tekvica, prečo áno?

     Možno vás prekvapíme, ale hlavným dôvodom, prečo je dobré vsadiť na tekvicu nie je iba to, že má výbornú chuť. Tekvica je výborná aj preto, že obsahuje látky, ktoré každý živý organizmus potrebuje na výživu a svoj vývin. Sú s nízkou kalorickou hodnotou, takže nemusíte mať strach, že by ste z nich pribrali, aj keď si ich dáte neskôr večer alebo v rámci prísneho diétneho programu. Platí to predovšetkým preto, že tekvicu až vo vyše 90-tich percentách tvorí iba voda a vláknina. Navyše kvôli vlastnosti úspešného pohlcovania škodlivých látok v črevnom systéme je tekvica výbornou voľbou pri detoxe (detoxikácii) tela aj napríklad v letnom období.

Správne vylučovanie a chudnutie

     Ako sme naznačili vyššie, tekvica napomáha aj chudnutiu, respektíve znižovaniu tukov v krvi. Navyše svojimi účinkami podporuje vylučovanie škodlivých látok z tela. Liečbu tekvicou navrhujeme najmä pri pravidlene sa opakujúcich problémoch s obličkami. Pravidelným jedením tekvice obohatíte svoj organizmus o prospešné látky, konkrétne horčík, železo, meď, zinok a karotén.

Zázračné tekvicové semiačka

     Tekvicové semiačka sú hlavným bohatstvom pochádzajúcim z jadra tekvice. Odporúčané sú nielen kvôli ich chuti, ale predovšetkým kvôli ich prospešným účinkom na zdravie. Ich konzumáciou telu zabezpečíte vysoké dávky vitamínu A a zinku.

     Okrem toho tekvicové semiačka sú bohaté na vitamíny B, vitamín C a veľa stopových prvkov ako sú fosfor, draslík, železo, horčík a vápnik. Nemožno zabudnúť na hodnotné mastné kyseliny podporujúce znižovanie cholesterolu v krvi, ako aj vysokého krvného tlaku spejúceho až k nebezpečnej mŕtvici alebo k srdcovému infarktu. Milé dámy, tekvicové semiačka podporujú mladosť a regeneráciu pokožky.

Tekvicový olej

     Pomerne zázračným produktom z tekvice je i tekvicový olej. Tento produkt nadobúdaný priamo z tekvicových semien, je rovnako veľmi prospešnou surovinou pre telo. Už v minulosti bol využívaný v oblasti výroby mastí a liečiv a aj v súčasnej dobe má svoje zastúpenie v návodoch na liečenie čo sa týka domácich lekární.

Tekvicová šťava

     Samozrejme aj tekvicová šťava je rovnako liečivou a kúzelnou surovinou z tekvice. Považuje sa za výborný nástroj odvodňovania organizmu. Zlepšuje a skvalitňuje trávenie a poskytuje pomoc pri ochoreniach močových ciest, ako aj pri poruchách črevnej činnosti prejavujúcej sa tuhou stolicou.

Pamätajte si

     V súčasnej dobe rozlišujeme až dvadsaťsedem odrôd (typov) tekvíc. Odlišujú sa rozmerom, formou a tiež aj sfarbením. Na základe poznatkov z arecheológie môžeme potvrdiť, že tekvica bola pestovaná už aj našimi predkami ešte pred 5 000 rokmi. Najčastejšie sa využívala ako domáce liečivo predovšetkým po uštipnutí hadom, ako aj proti znižovaniu počtu pieh na tele. Niet sa čo čudovať, že tekvica svoje miesto zastáva aj v dnešnej dobe jednak v domácej lekárni, ako aj v kuchyni.

     Ak ste náhodou s jej konzumáciou dodnes ešte váhali, získali ste ďalší dôvod na to, aby ste začali s jej konzumáciou možno aj dnes. Nezabúdajte, že v dnešnej dobe je tekvica dostupná už aj ako doplnok stravy vo forme tabliet. Ak sa teda ešte necítite na konzumáciu tejto zeleniny, môžete ju svojmu telu dopriať aj modernejšou formou v podobe tabliet alebo kapsúl. Dobrú chuť a pevné zdravie aj vďaka tomuto druhu zeleniny.

FOTO: profimedia.sk/



zdravie chudnutie cholesterol detox jedlo
Magazín arrow
Magazín arrow