Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Tabletka po: toto by ste o nej mali vedieť

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.09.2017 00:00 Tabletka po

Tabletka „po“ je núdzová antikoncepcia, ktorá je pre väčšinu žien nepríjemná voľba, no napriek tomu viac žiadúca než neželané tehotenstvo. Dôvody na jej užitie môžu byť rôzne – nezáväzný sex s novým partnerom, roztrhnutý prezervatív, zabudnutá hormonálna antikoncepcia… Nie každá ženu ju však bežne nosí v kabelke. Čo by ste o týchto tabletkách mali vedieť?

Kde sa dá kúpiť tabletka „po“?

Tabletka „po“ nie je pravidelnou ochranou pred neželaným tehotenstvom. Je to núdzová možnosť. Na jej získanie nie je potrebný lekársky predpis a dá sa jednoducho zohnať v lekárni. Jej cena však nie je najnižšia.

Spôsobuje núdzová antikoncepcia potrat?

Nie. Tabletka „po“ pôsobí 2 spôsobmi – podľa toho, v akej fáze menštruačného cyklu ju žena užije. Ak tak učiní pred ovuláciou, zabráni ovulácii a ak užije tabletku po ovulácii, nedovolí vajíčku, uhniezdiť sa. Ak však už vajíčko bolo v maternici uhniezdené, tabletka ho nepoškodí a tehotenstvo pokračuje.

Je nutné, užiť tabletku „po“ ihneď po nechránenom styku?

Nie. Nie je potrebné, obiehať v noci pohotovostné lekárne. Samozrejme, čím skôr žena tabletku užije, tým lepšie pre ňu, nakoľko riziko zlyhania účinnosti bude nižšie. Na užitie tabletky je však štandardne dané časové okno 72 hodín od styku a existujú aj tabletky, ktoré možno užiť až do 5 dní.

Čo môže žena očakávať po užití tabletky?

Väčšina žien znáša tabletku „po“ dobre. Môžu sa však prejaviť aj niektoré z nepríjemných vedľajších účinkov, ktoré sprevádzajú túto nárazovo veľkú dávku hormónov – nevoľnosť, hnačka, bolesť v podbrušku, závraty, únava, kŕče či bolesti hlavy. Je možné, že žena začne krvácať mimo pravidelného menštruačného cyklu.

Je tabletka „po“ 100 % ochranou pred neplánovaným tehotenstvom?

Nie – stopercentnú ochranu neposkytuje žiadna forma antikoncepcie. Pri užití do 24 hodín má však táto tabletka 95 % účinnosť.

P.S.: Je nechcené tehotenstvo jediným rizikom pre nechránenom styku? Ani zďaleka nie – prečítajte si, prečo je lepšie, použiť kvalitný kondóm.



tabletka po nechránený sex
Magazín arrow
Magazín arrow