Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Tabletka po? Fenomén so šokujúcimi vedľajšími účinkami!

14.05.2019 00:00 tabletka-po

Záložný plán známy ako tabletka po je často záchranou pred neželaným tehotenstvom. Vedeli ste však, že vzhľadom k jej účinkom ide o hormonálnu bombu? Ako účinkuje na ženský organizmus?

Takto to funguje

Ak bežná ochrana pred otehotnením zlyhá, z nejakého dôvodu nemôže byť použitá alebo ste na ňu zabudli, tabletka po je “plánom B” pre tieto situácie. Spravidla sa užíva do 72 hodín od nechráneného styku, a to čím skôr, tým lepšie. Efektivita totiž klesá s pribúdajúcim časom. Tabletka má za úlohu zabrániť ovulácii a uhniezdeniu vajíčka pomocou hormónu levonorgestrelu.

Tabletka po: neodporúča sa ako hlavná forma ochrany

Mnohé páry uprednostnia tabletku po pred bežnou antikoncepciou na predpis. Netýka sa to len mladších ročníkov (vzhľadom k ľahšej dostupnosti tabletky), svojich “vyznávačov” nájde tabletka po v radoch rôznych vekových kategórií.

Táto forma ochrany pred otehotnením by sa nemala využívať ako hlavná forma antikoncepcie. Prečo?

  1. Spravidla je menej účinná ako bežná hormonálna antikoncepcia alebo kondóm;
  2. Viackrát užitá tabletka po môže výrazne narušiť menštruačný cyklus. Teoreticky by teda časté užívanie tabletky po mohlo ovplyvniť plodnosť ženy;
  3. Jedná sa o núdzovú formu antikoncepcie a po jej použití odborníci odporúčajú prechod alebo návrat k iným metódam;
  4. Užívanie môže spôsobiť vedľajšie účinky: bolesti hlavy, bolesti žalúdka, dlhšia a/alebo bolestivejšia menštruácia, hnačka, únava, precitlivenosť prsníkov, závrate, vracanie.

“Núdzová” nie je náhodou. Akú ochranu možno použiť?

Tabletka po chráni pred neželaným otehotnením, nezabráni však šíreniu pohlavne prenosných chorôb. K tomuto účelu sa využíva forma ochrany prostredníctvom kondómov. Ich ďalšími výhodami sú cenová dostupnosť, jednoduché použitie a obsah lubrikantu, ktorý umožní aj potrebné zvlhčenie.

Partneri, ktorí nemajú sex s ďalšou osobou alebo osobami, môžu ako účinnú ochranu pred tehotenstvom používať hormonálnu antikoncepciu. Jej výhodou je, že pomôžu stabilizovať menštruačný cyklus. Mnohým ženám pomôže odbúrať bolestivosť pri menštruácii. Užíva sa pravidelne vo forme tabletiek, implantátov alebo náplastí.

Ďalšími spôsobmi, ako možno zabrániť otehotneniu, sú vnútromaternicové teliesko (zavádza lekár) alebo ženský kondóm.

Na záver

Foriem možnej ochrany je mnoho a partneri sa musia rozhodnúť, ktorá možnosť je pre nich najprijateľnejšia. Stále však zostáva faktom, že tabletka po má slúžiť naozaj len v ojedinelých prípadoch.

 

Existujú aj iné možnosti, ako je tabletka po. Ktoré formy antikoncepcie sú hodnotené ako najviac spoľahlivé? Dočítate sa o nich v tomto článku:



Magazín arrow
Magazín arrow